2010. június 28., hétfő

Zselés szelet

Látványos , kellemes ízű, sütés nélküli különlegesség. Nagyon egyszerű elkészíteni, pedig úgy tűnik, mintha mértani pontossággal lenne megalkotva.
Hozzávalók:
- 6 csomag zselatin
- 6 tojás
- 15 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 50 dkg tejföl
- eper vagy málna vagy meggyszörp

Elkészítése:

1.réteg
3 tojássárgáját 5 kanál cukorral símára keverek 1 csomag vaníliás cukorral. 3 tojás fehérjét kemény habbá verem és a kettőt összekeverem.
1 és 1/2 dl vízben 3 ek zselatint felfőzök, az előző kikevert krémhez hozzáadom, összekavarom, tepsibe öntöm, hűtőbe teszem. Itt megdermed, amíg a második réteget elkészítem.

2.réteg
3 tojássárgáját 5 kanál cukorral símára keverek 1 csomag vaníliás cukorral és 2 ek kakaóval. 3 tojás fehérjét kemény habbá verem és a kettőt összekeverem.
1 és 1/2 dl vízben 3 ek zselatint felfőzök, az előző kikevert krémhez hozzáadom, összekavarom, ráöntöm a tepsiben lévő megdermedt rétegre, majd ismét vissza a hűtőbe.

3.réteg
50 dkg tejfölt (1 nagy vagy 3 kis doboz), 5 ek cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverek.

1 és 1/2 dl vízben 3 ek zselatint felfőzök, hozzáadom a tejfölhöz, összekavarom, ráöntöm a tepsiben lévő megdermedt rétegre, majd ismét vissza a hűtőbe.

4.réteg
2 dl gyümölcslevet, 3 dl vízzel, 2- 3 ek zselatinnal összekeverek, felfőzöm az előírás szerint.
Ráöntöm a hűtőben lévő már megdermedt rétegekre és visszateszem a hidegbe.
Pillanatok alatt megdermed és csodálatosan lehet szeletelni.
Én azt a hibát követtem el, hogy gyümölcslé helyett Alsa gyümölcskocsonyát vettem és valahogy nem akart összeállni az alatta lévő réteggel. Az íze szenzációs volt.

Erdélyi ostyalapos

Nem adom fel!!!! Ha sikerül valakivel hozatnom rahátot Erdélyből, akkor megcsinálom az eredeti recept alapján. Most Haribot vettem, de meg sem közelíti a rahátos variációt:-(  A Haribot nem lehet sütni, mert valami nagyon érdekes, ragacsos valami lesz belőle. Így sem rossz, de raháttal az igazi!

Hozzávalók:
- 7 tojás
- 7 ek víz
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg liszt
- rahát gyümölcsös több színű
- diódarabkák
- mazsola
- ostyalapok



Elkészítése:
A tojások fehérjét keményre felverem a cukorral, úgy, hogy fokozatosan adom hozzá a vizet. A lisztet a raháttal, dióval, mazsolával összekavarom és óvatosan a tojásfehérjéhez adagolom.
Sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsiben sütöm, hogy ne legyen vastag a tészta.

Krémhez:
- 7 tojás sárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg jó minőségű vaj vagy margarin

Elkészítése:
A tojások sárgáját gőz fölött a cukorral sűrűre keverem. Kihűtöm.
A vajat vagy margarint habosra kavarom a vaníliás cukorral és kanalanként hozzáadom és elkeverem a kihűlt krémhez.

Az egyik ostíalapot megkenem a krém felével, ráhelyezem a tésztát, majd ezt megkenem a maradék krémmel és befedem a másik ostyalappal.

Meggyes- habos gesztenyés finomság

Bubi ismét egy évvel öregebb lett ma. Szerencse vagy sem, de egy nap különbség van a névnapja és a születésnapja között. Három sütit kapott összesen.
Az alábbi finomsággal a kollégáit vendégelte meg.




















Hozzávalók:
- 10 tojás
- 10 csapott ek cukor
- 10 ek liszt
- pici só
- késhegy szódabikarbóna

- 2 csomag (6 dl) habtejszín
- 2 csomag gesztenyepüré (50 dkg)
- 2 csomag habfixáló
- 2 ek porcukor
- kevés rum aroma
- 30- 40 dkg magozott meggybefőtt
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé

Elkészítése:
10 tojásból síma piskótát sütök, amit hidegen kettévágok.
A gesztenypürét villával összetöröm. Adok hozzá egy kis rum aromát és a meggybefőtt levének a felével jól összekavarom.  A habtejszínt kevés porcukorral felverem. Hozzáadom a habfixálót az előírás szerint majd óvatosan összekavarom a gesztenyemasszával.
Ezzel kenem meg a piskóta egyik felét. Meggy szemeket szórok rá, majd befedem a piskóta másik felével. Étcsokoládéval vonom be a tetejét.

Tavaszi zöldségleves

Könnyű és finom. Friss zöldségekből üdítően hat, mint a lágy tavaszi szél.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkeaprólék
- 30 dkg zöldborsó
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1/4 db zellergumó
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- Vegeta
- 2 húsleveskocka
- 1 bő marék orsótészta

Elkészítése:
A zöldségeket megpucolom és kis hasábokra vágom. A csirkeaprólékot is szépen megtisztítom és lefaricskálom róla az oda nem illő darabokat. Mindentt egyszerre teszek oda főni. Vegetával sózom és beledobok még 2 húsleveskockát. A vége fele hozzáadom a tésztát is és készre főzöm. Zöldpetrezselyemmel fűszerezem. A húst külön tányérra szedem, ahonnan a fiúk jó étvággyal csemegéznek belőle.

Afrikai harcsafilé rántva

Egyik kedvenc halfajtám az afrikai harcsa. Filézve és nyúzva olyan, mint a csirkemellfilé, csak sokkal omlósabb. Halászlét csak ilyenből készítek.
Az afrikai harcsát 1984- ben hozták be először hazánkba. Általában termálvizekben tenyésztik Magyarországon, mivel hidegben elpusztulna.
Hozzávalók:
- filézett, nyúzott afrikai harcsa
- halak fűszerkeverék
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez

Elkészítése:
A harcsafiléket szép kis darabokra szeletelem majd "halak" fűszerkeverékkel jól megszórom és bedörzsölöm. Jöhet az ősrégi panírozási módszer: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Forró olajban aranybarnára sütöm.
Elmaradhatatlan kisérője a citrom. Sültkrumplival és kukoricás rizzsel ettük meg egy jó adag jégsalátával.



Batyu a batyud helyébe

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adoknektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok a lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű."
Máté evangéliuma 11:28-30

2010. június 23., szerda

Paprikás csirke

Az első ételek közé tartozik, amit annak idején önállóan el tudtam készíteni. Már férjnél voltam, amikor próbálkoztam vele.  Annyira büszke voltam magamra, amikor sikerült összehoznom és nem is akárhogy. Bár nehéz elrontani, ha jók a hozzávalók.
Gondolom már említettem, hogy előbb tudtam sütni, mint főzni. Amikor elkerültem otthonról, magam tapasztaltam ki a főzés minden csínját- bínját. Elég sajátságos a főzési stílusom. Hasonlít egy kicsit az anyukáméhoz, kicsit az anyósoméhoz, de leginkább sajátnak mondható.
Még egy érdekes dolog, amióta főzök azóta szeretek enni:-) Hát nem nagyszerű??
Jobb lett volna, ha gyerek koromban eszem jó étvággyal, most meg hát hogy is fogalmazzak.....
Hozzávalók:
- 3 db alsó- felső csirkecomb
- 70 dkg csirkemellfilé
- 2- 3 db vöröshagyma
- 450 gr tejföl
- 2 dl tej
- só, bors
- pirospaprika
- 1-2 db paradicsom
- 1-2 db paprika
- liszt
- olaj
- Piros Arany

Elkészítése:
A csirkecombokat elválasztom középen alsó- és felsőcombra. A mellfilét pedig összevágom kockára.
( Erre Márk miatt van szükség, mert ő nem eszik combot.)
A hagymát megpucolom, feldarabolom és olajon megdinsztelem egy kicsit. Rárakom a húst, sózom, borsózom és megsütöm minden oldalát. Paprikázom és felöntöm kevés vízzel. Dobálok bele tv paprikát és paradicsomot. Addig főzöm, amíg kellemesen puha lesz a hús.
Ekkor habarást készítek lisztből, tejből és hozzákeverem a tejfölt és néhány csepp Piros Aranyat (enyhén csípőst). Ezzel felengedem a húst. Főzöm még 1- 2 percig. Általában galuskával tálalom, de puliszkával is szenzációs. Most krumplipürével ettük.

Tojásos avokádó pástétom

Már tettem fel avokádó pástétom receptet. Ez abban különbözik, hogy tojással készült. Teljesen mindegy, milyen recept alapján készül, nagyon egészséges és nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 vagy 2 db avokádó
- 1-2 főtt tojás
- 1/2 vagy egész lilahagyma
- 2 vagy 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint citromlé ( legalább fél citromnak a leve )
- só

Elkészítése:
Az avokádót rozsdamentes késsel gyorsan meghámozom és nyomban összetöröm egy villával miközben citrommal locsolgatom. Erre azért van szükség, mert nagyon gyorsan oxidálódik. A tojásoknak lepucolom a héját és lereszelem vagy villával azt is összetöröm.
A hagymát apróra vágom, a fokhagymát belepréselem, sózom és már lehet is enni. Leginkább valamilyen barna kenyérrel ajánlatos enni vagy pirítóssal.
Nagyon egészséges és tápláló étel.

Meghallgat bennünket

„És mielőtt kiáltanának, én felelek, ők még beszélnek, és én már meghallgattam.” Ésaiás 65,24.

2010. június 20., vasárnap

Meggyel töltött palacsinta karamellás- csokoládés öntettel.

Nem volt kedvem almát reszelni a palacsintába, így meggyes improvizáció lett belőle. Esssssszméletlen finom!!!!!!!!!!!!!!
Hozzávalók:
- liszt
- tej
- ásványvíz
- tojás
- só
- kefír vagy joghurt
- olaj

- 1 üveg magozott meggy befőtt
- 1 ek liszt
- fahéj
- cukor

- 1 doboz kombinált pudingpor ( csoki, karamell )
- 1/2 l tej

Elkészítése:
A baj az, hogy nem méricskélem a hozzávalókat a palacsintához, hanem szemre dobálok bele mindent. Kb 1/2 kg lisztből, sóból, 3- 4 db tojásból, 1 doboz kefírből, tejből és ásványvízből egy tejszín sűrűségű tésztát keverek. Adok hozzá kb másfél dl olajat is, hogy ne ragadjon oda. Cukor nem kell bele. Az ásványvíztől nagyon könnyű lesz, a kefírtől pedig kellemes az íze.
Pár percig hagyom állni. Egyszerre két serpenyőben sütöm a palacsintákat, hogy gyorsabban haladjak.
Egy kis edényben 1 ek lisztet elkeverek a meggybefőtt levével és 1 csapott mokkáskanál fahéjjal és esetleg 1 kk cukorral. Gyorsan felfőzöm, hogy krémes állagú legyen. Ha kész, belekeverem óvatosan a meggyszemeket is, de akkor már nem főzöm tovább.
A karamellás- csokis pudingot az előírás szerint megfőzöm fél liter tejben.
Ha mindennel elkészültem, akkor a palacsintákat megtöltöm a meggyes töltelékkel, összehajtogatom és lelocsolom a még meleg pudingokkal.
Csillagos 5-öst kaptam a családtól érte:-)

Paradicsomos zöldbableves

A zöldbabról nem tudok elfogulatlanul beszélni. Csak csodálkozni tudok azon, hogy Márk miért nem szereti. Összeturmixolva hajlandó csak megenni. Gyerekkoromban kedvenc ételem volt.
Hozzávalók:
- 70 dkg sárgahüvelyű zöldbab
- 1 db vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem gyökér
- 1/2 zellergyökér
- 1 kisebb zellerszár
- 1 doboz paradicsompüré
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- liszt
- olaj
- vegeta
- pirospaprika

Elkészítése:
 A bab mindkét végét letöröm és 3-4 cm-s darabkákra vágom vagy tördelem. Jól megmosom. A zöldségeket megpucolom és felkarikázom. Egy fazékba vizet teszek forrni, ebbe dobálom bele a megmosott babot és zöldségeket.
A hagymát apróra vágom és megdinsztelem. Egy ek lisztet szórok bele és késhegy pirospaprikát. Beleöntöm a paradicsompürét és egy kis hideg vízzel elkeverem. Ha megfőttek a zöldségek, beleöntöm a hagymás- paradicsomos rántást, vegetával sózom. Megszórom apróra vágott zöldpetrezselyemmel és lehet is tálalni.

A szeretetben nincs félelem

"A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, 
aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben."
János első levele 4:18

2010. június 19., szombat

Epres finomság

Volt egy kis házi tojásból készült kimaradt piskótám. Reggel tejszínhabot készítettem a kávénk mellé és abból is maradt bőven. Már csak az eper kívánkozott színben és ízben a tetejére. Nagyon jó kis párosítás!!!
 Hozzávalók:
- piskóta
- tejszínhab
- eper
- sok édesszájú ember

Elkészítése:
A piskótát kis hároszögekre darabolom. A tetejére tejszínhabot kanalazok és egy negyed eprecskével díszítem. Mire teljesen elkészülök vele, már hűlt helye az egésznek.

Gyors almás pite

Sanyinak köszönhető ez a nagyon egyszerű és nagyszerű almás süti receptje. Tudni kell róla, hogy állandóan kísérletezik az ízekkel és mindig bejön neki. A kávézásnak már a különleges rituálja is elégedettséggel tölti el az embert nála. Időnként kitalál valami süteményt a kávé mellé, mert ugye azt nem lehet, hogy gyorsan lenyeljük azt a kis fekete löttyöt és már rohanunk is tovább. Meg kell adni a módját mindennek és kellő  időt kell áldozni a dolgokhoz, legfőképp a kávézáshoz, mert ugye " Aki siet a lelkét maga mögött hagyja. " Ezt a bölcs indiánokhoz hasonlóan ő is nagyon jól tudja.
Szóval jó kávéhoz jó sütemény dukál és sok sok idő, hogy senkibe ne szorulhasson egyetlen értékes gondolat se. Aztán jöhet a véget nem érő felejthetetlen beszélgetés......
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 ek kanál tej
- 4 ek kanál liszt
- 1 csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 ek rum

- 1 kg alma reszelve
- 2 ek cukor
- 1 kk fahéj

Elkészítése:
A tojást, vaníliás cukrot, tejet, lisztet, sót, sütőport és rumot összedolgozom vastag tejföl sűrűségű tésztává.
Az almát megmosom és lereszelem majd kicsavarom. Ezután megszórom 2 ek cukorral és 1 kk fahéjjal.
Egy közepes méretű tepsit vastagon kikenek vajjal. Beleöntöm a tészta felét, picit megszórom grízzel, rárakom a kicsavart  almát, szépen elsimítom és ráöntöm a maradék tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon szép barnára sütöm.

Tzatziki

Salátaként, előételként mártogatósként grillek mellé főleg nyáron üdítően kellemes élmény.
Már felnőtt voltam, amikor először ettem ilyen néven, ilyen formában tzatzikit. Tejfölös uborkasalátát ettem, de az azért mégis más.
Érdemes gyakran hozzányúlni ehhez a szenzációs görög recepthez.
 Hozzávalók:
- 1 nagy kígyóuborka
- 3 dl finom tejföl ( eredetileg kecske joghurt )
- 4- 5 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- só
- néhány csepp citromlé

Elkészítése:
Az uborkát jó alaposan megmosom egy konyhai kefével, szárazra törölöm és lereszelem egy nagy lyukú reszelőn. Megsózom és állni hagyom néhány percet, hogy levet eresszen majd kifacsarom, olívaolajjal meglocsolom, belepréselem a fokhagymát és nyakon öntöm fiiiinom tejföllel. Néhány csepp citromlével még megtuningolom és gyorsan beteszem hűtőbe néhány órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

Rántott tök

Áldom a spanyolokat és a portugálokat, akik behozták Amerikából a tököt!!! Nem is tudom mi lenne, ha hiányozna étlapunkról a jó öreg tökfőzelék, no meg a szenzációs rántott tök? Nagyon szomorú lennék :-(
A magját nem érdemes kidobni, mert szárítva és pirítva remek gyógyszere a prostata betegségeknek.
Na, de maradjunk az élvezeteknél. Számomra a tök az egyik legtökéletesebb étel. Sajnos nem mindenki osztja véleményemet a családban.
Hozzávalók:
- 1- 2 kisebb tök
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez

Elkészítése:
A tököt meghámozom, végeit levágom. Kéttévágom és kikaparom a magját. Ha nagyon fiatal a tök, akkor erre a műveletre nincs szükség, mert a magjai még nem nőttek meg.
Általában karikára vágom és úgy rántom ki, de lehet csíkokra is vágni, ahogyan most tettem.
Besózom és várok pár percet, hogy eresszen levet. Ekkor papírkendőre szedem és leitatom róla a fölösleges folyadékot. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártom majd forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Ma kukoricás rizs van hozzá és tzatziki. Nem tudok betelni vele!!!!!!

Isten a mi oltalmunk

"Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban." 
Zsoltárok könyve 46:2

2010. június 16., szerda

Sült csirkemáj muzsdéjjal

Figyelem, figyelem!!! Ha az étel elfogyasztása után azt tapasztaljátok, hogy az emberek meghátrálnak, ha a közelükbe mentek, akkor tudjátok, hogy valami olyant ettetek, ami nagyon finom és nagyon egészséges. Csodálatos az illata is, bár nem mindenki osztja ezt a véleményt. Éppen ezért tanácsos péntek estére tervezni e csodálatos lakomát, természetesen nem színházbamenés előtt.
Nos, lássuk miről is van szó? A csirkemáj és a fokhagyma csodálatos párosításáról. Végtelenül egyszerű és semmihez sem hasonlítható mennyei eledel......
Ne felejtsünk hálásak lenni azért, hogy ilyen finomságokat ehetünk! Nem mindenki számára természetes sajnos. Ha lehet osszuk meg valakivel étlünket! Meglátjuk, nem csak a hasunk telik majd meg, hanem a lelkünk is sokkal elégedettebb lesz.
Hozzávalók:
- csirkemáj
- olaj
- só, bors, pirospaprika
- újkrumpli
- 1 fej fokhagyma
- 1/2 citrom leve
- 1 mokkáskanál cukor
- késhegy só
- 3 mokkáskanál olívaolaj

Elkészítése:
A csirkemájakról leválasztom a szíveket, amelyeket általában eldobok, mert nem tudok mit kezdeni velük. A májat alaposan, ugyanakkor gyorsan megmosom , hogy ne ázzon el. Megvizsgálom, hogy epemaradvány ne legyen rajta, mert teljesen tönkretenné az étel ízét. Nos, miután megmosom, egy szalvétával leitatom a nedvességet, hogy ne spriccoljon az olaj, amikor belerakom.
Egy serpenyőben olajat forrósítok majd szépen óvatosan belerakom a májakat. Érdemes felkészülni egy fedővel, mert képes hatalmasakat spriccolni. 5- 6 percig sütöm mindkét oldalát fedő alatt így természetesen elkerülve a balesetet. Soha ne sózd sütés előtt a májat, hogy finom puha maradjon!
Tálalás előtt sózom, borsózom, pirospaprikázom és 2-3 ek olajjal, amiben sült összeforgatom.
Sültkrumplival esszük és muzsdéjjal.
A muzsdéjhoz egy fej új fokhagymát használok. Megpucolom, átpréselem és összekeverem 1/2 citrom kifacsart levével, 1 mokkáskanál cokorral, késhegy sóval, 3 mokkáskanál olívaolajjal és kb fél deci vízzel. Ebbe kell mártogatni a májacskákat. A sűrűjét meg rá kell szedni a májra. Mi még koviubit is eszünk hozzá. Mennyei!!!!!

A keresztről szóló beszéd igazsága

"Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje" (1Kor 1:18)

2010. június 13., vasárnap

Leveles- vajas epres finomság

Sity-suty finomság ez. Kánikula volt ma , ráadásul Andris is sietett és valami hiper gyors desszertre volt szükségem. A mélyhűtőben volt egy csomag leveles- vajas tészta és fél kiló szamóca. Hát ebből kellett kihozni valamit.
Íme az eredmény.
 Hozzávalók:
- 1 csomag leveles- vajas tészta
- 50 dkg mirelit szamóca
- cukor ízlés szerint
- tejszínhab

Elkészítése:
A tésztát fél centi vastagságúra kinyújtom és kis fém muffinsütő formácskákba belenyomkodom. 300 fokon sütöm pár percig, amíg szépen felnőnek, majd leveszem 200 fokra és készre sütöm.
Az epret a cukorral egy kicsit összefőzöm.
Ha kisül a tészta , elvágom középen és teszek bele az epres masszából. Ha túl híg, akkor a sűrűjéből kanalazok. Aki szereti főzhet bele egy kevés zselatint is.
Egy kis tejszínhabbal meg lehet még bolondítani.

2010. június 12., szombat

Gesztenyehabos- meggyes piskóta

Hosszas vajúdás után megszületett az alábbi finomság. Nem szerettem volna sokat foglalkozni ma ilyesmivel, mert iszonyú meleg van . Örültem, hogy a legfontosabb dolgaimat el tudtam végezni.
Volt itthon babapiskóta, gesztenyemassza, meggy és habtejszín. Hát improvizáltam....és bejött!!!! Hatalmas sikert aratott ezúttal mindenkinél:-)
Hozzávalók:
- 1 üveg 800 gr-os meggybefőtt (magozott)
- 30 dkg finom babapiskóta
- 1 csomag gesztenyepüré
- 6 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 db ét tortabevonó

Elkészítése:
A babapiskótákat hirtelen rövid ideig belemártogatom a meggybefőtt levébe és lerakom szépen sorban egy jénai aljára. Megszórom a meggybefőttel. A habtejszínt 3 ek porcukorral és a habfixálóval felverem. A gesztenyemasszát elkeverem egy kis meggybefőtt lével majd hozzáadom a tejszínhabot.
Mindezt ráöntöm a piskótára és a meggyre majd újabb meggylébe mártott piskótával lezárom az egészet. Gőz fölött megolvasztom a csokit és rákenegetem a piskótákra. Néhány órára érdemes betenni a hűtőbe, hogy egy kicsit összedermedjenek a komponensek. És aztán neki lehet látni, mert valami mennyei.............


2010. június 11., péntek

A bölcsek boldogsága

„Boldog az az ember, aki megtalálta a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap. Mert több haszna van ennek, mint az ezüstnek, és nagyobb jövedelme, mint a színaranynak.”
Pédabeszédek 3:13-14

2010. június 10., csütörtök

Túrós pite

Ezerféle túrós pite létezik és egyik finomabb mint a másik. Nem sok tejterméket fogyasztok, de a túrótorta meg a túros pite azért belopta magát a "szívmbe" . A hasam is nagyon szereti:-)
Akinek gyereke van és egészséges édességgel szeretné kényeztetni, annak jó szívvel ajánlom az alábbi receptet, mert ráadásul elronthatatlan és valami iszonyat gyorsan el lehet készíteni.
Hozzávalók:
- 3 csomag tehéntúró ( 75 dkg )
- 3 doboz tejföl
- 15 dkg vaj vagy margarin felolvasztva
- 6 tojás
- 6 ek rétesliszt
- 6 ek cukor
- 2 csoamg vanília
- 1 csomag mazsola

Elkészítése:
Mindent jól összekeverek egy mély tálban és egy vastagon kivajazott tepsibe öntöm a masszát. Közepes hőmérsékleten készre sütöm. Langyosan valami mennyei krémesen lágy finomság. Hidegen is szenzációs csak jó sok legyen belőle.
A mennyiségeket lehet felezni, duplázni attól függően, hogy hány éhes száj várja, hogy jóllakjon belőle.
Iskolába tízóraira, egy gulyásleves mellé vagy önálló vacsoraként is megállja a helyét.

Spurgeon

"Minél közelebb kerülünk Krisztushoz, annál nagyobb rejtély leszünk mások számára." 
(Spurgeon)

2010. június 9., szerda

Kakukkfüves csirkemell

És íme a kakukkfüves csirkemell, amit a tésztasalátához sütöttem, illetve szendvicsekbe a gyerekeknek. Igyekszem a felvágottakat lecserélni valami értelmesebb ételekre. Hajszálvékony szeletkéket vágok belőlük és salátával, paradicsomammal nagyon fincsi uzsonna készülhet belőle.
Hozzávalók:
- csirkemellfilé
- kakukkfű
- magyaros fűszerkeverék
- olívaolaj
- sütőzacskó

Elkészítése:
A csirkemellfilét alaposan megmosom és befűszerezem, beolajozom. Sütőzacskóba helyezem egymás mellé őket és így egy jénai tepsibe. Hozzávetőlegesen egy óra alatt puhára sül közepes lángon.

2010. június 8., kedd

Tésztasaláta másképpen

Szombaton Andris figyelt fel Polgár Kati tésztasalátájára és mondta, hogy kérjem el a receptjét, mert nagyon ízlik neki. Örült, hogy végre egy olyan saláta, amiben nincs majonéz.
Ki is próbáltam azonnal, hogy el ne felejtsem a receptjét. Nem bántam meg.
Hozzávalók:
- 25 dkg szarvacska tészta (Gyermelyi)
- 1/2 fej jégsaláta vagy 1 db kínai kel
- 1/2 db uborka
- 1 doboz csemegekukorica
- 2 doboz tejföl
- 1 doboz kefir
- 1 doboz natúr joghurt
- joghurtos salátaöntet fűszer

Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzöm majd leszűröm. Hozzáadom a nagyon apróra vágott kínai kelt vagy jégsalátát, a szintén apróra vágott uborkát és a kukoricát, aminek a levét leöntöm. A tejfölöket, a kefirt és a joghurtot összekeverem a salátafűszerrel és nyakon öntöm a tésztát vele. Lehet tenni még bele apróra vágott hónapos retket vagy ízlés szerint bármi mást.
Én sütöttem hozzá kakukkfűvel fűszerezett csirkemellfilét. Nagyon könnyű és ízletes sali.

Töltött karalábé

A kora nyár illata lengte be a házat, amikor töltött karalábét készített a nagymamám. Zsenge kis karalábékat vásárolt erre a célra, hogy gusztusososan lehessen megtölteni őket. Ügyelt arra, hogy egyik sem legyen fás. Ő sertéshúst használt erre a célra, én meg csirkemellfilét. Különbség van ízben a sertéshús javára, a csirkemell viszont sokkal egészségesebb.
 Hozzávalók:
- karalábék ízlés szerinti mennyiségben
- darált csirkemellfilé
- rizs
- tojás
- hagyma
- olaj
- zöldpetrezselyem
- tejföl
- vegeta
- pirospaprika
- só, bors
- liszt

Elkészítése:
1 db hagymát  megpucolok, apró kockára vágom és olajon megdinsztelem. Leveszem a tűzről és belekeverem a kb fél kiló húst a kb 10 dekányi rizst, a sót, borsot, pirospaprikát és az 1 db tojást nyersen. A karalábékat meghámozom és karalábé fúróval kifúrom a közepét vagy egy kiskanállal.
Közben vizet teszek főni egy nagyobb fazékba. Amikor forr, szórok egy kis vegetát bele és a húsos masszával megtöltött karalábékat belehelyezem töltött felöletükkel felfele. A maradék húsból kis gombocokat formálok, azokat is a fövő vízbe teszem. Továbbá hozzáadom még a a karalábék kifúrt belsejét apróra vágva. Így főzöm kb egy ór hosszat fedő alatt közepes lángon.
Kevés olajon világos rántást készítek. Ezzel sűrítem be a levest. Zöldpetrezselyemmel ízesítem és tejföllel tálalom.

Járjatok szeretetben

„És járjatok szeretetben, miképen a Krisztus is szeretett minket, és adta Önmagát miérettünk ajándékul és áldozatul az Istennek, kedves jó illatul.” Efézus 5,2

2010. június 6., vasárnap

Spárga fasírt

Pár napja már, hogy megvettem a spárgát, de mindig volt valami más, amit főztem, így mellékvágányra került szegényke. Féltem, hogy elromlik aztán kitaláltam, hogy fasírtot csinálok belőle. Ételt kidobni nem szeretek, hiszen annyian éheznek.
Nos, a spárga egy szenzációs zöldség ! Nem igazán lehet elrontani. A receptje improvizáció. Nyugodtan lehet ízlés szerint változtatni rajta.
Hozzávalók:
- 0,5 kg spárga
- 4 db tojás
- liszt
- fűszerek
- olaj a sütéshez

Elkészítése:
A srárgát zöldségpucolóval szépen meghámozom majd sós, cukros, ecetes vízben megfőzöm. Ha kész, akkor szépen összedarabolom fél centis darabkákra, ráütöm a tojásokat, megszórom liszttel és ízlés szerint fűszerezem. Az olajat hevítem és amikor elég forró, evőkanállal szépen beleszaggatom a masszát. Valójában nem kell szaggazni nagyon, mert elég híg a tésztája.
Aranybarnára sütöm mindkét felét. Papírkendőre szedem, hogy az olaj lecsöpögjön róla.
Fokhagymás tejfőllel vagy más mártogatós szósszal esetleg salátával kitűnő. Mi most este koviubival ettük.

Lágytojásos pirítós

Sokszor már nem jut eszembe semmi új ötlet reggelire, pedig igényelné a család.
Ma elhatároztam, hogy a meglévő zsemléket megpirítom és lágytojást főzök, amit szépen rákenek. Nagyon finomra sikeredett, bár lehetett volna lágyabb is a tojás.
Hozzávalók:
- zsemle
- tojás
- só

Elkészítése:
Én általában fél zsemlére egy tojást számítottam.
A tojásokat alaposan megmostam mosogatószeres vízben főzés előtt majd sós vízben három egész percig főztem őket. Szerintem kettő és fél perc is elég lett volna, hogy még krémesebb maradjon a sárgája.
Közben a zsemléket kettévágtam és megpirítottam. A megpucolt összedarabolt tojásokat ráhalmoztam és megsóztam, mert ugye az hozza ki azt a csodálatos ízét. Egy kis vajat is lehet dobni a tetejére, ami aztán finoman beleolvad.
Egyszerű reggeli, de néha ilyen is kell.

Közöttünk....

„Ne rettegj tőlük, mert közötted van Istened, az ÚR, a nagy és félelmetes Isten!”

5Móz 7,21

2010. június 5., szombat

Kakaós- kókuszos bögrés süti

Egyre gyakrabban készítek olyan ételt, aminek a receptje fent van már a blogomon. Ilyen esetben nem ismétlem meg. Ennek azonban az a következménye, hogy kevesebb receptet teszek fel.
Kárpótlásul megosztok veletek egy villámgyors receptet. Csak annyi, hogy össze kell kavarni a hozzávalókat és már süthető is. Ráadásul nagyon finom!
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 2 csésze tej
- 1,5 csésze cukor
- 2 csomag vanília

- 2 egész tojás
- 1 zacskó sütőpor
- 1,5 csésze kókuszreszelék
- 5 ek holland kakaópor

Elkészítése:
A hozzávalókat jól összekeverem. Vajazott nagy tepsibe öntöm és előmelegített sütőben közepes lángon készre sütöm. Énnekem kb. 25 perc alatt elkészült, de valójában tűpróbáig kell sütni.
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű!!!!!
Én most egy nagyobb tepsiben sütöttem, így dupla adagot adtam hozzá mindenből. Amennyiben kisebb tepsivel szeretnétek sütni, vegyétek mindennek a felét.

Mézes- karamell torta

Van olyan, hogy nincs idő pepecselni sokáig egy torta elkészítésével, erre az esetre ajánlom az alábbi megoldást.
Marika és Tibor jöttek hozzánk vendégségbe és mivel pénteken még dolgoztam, nem volt időm egy bonyolultabb süti elkészítéséhez. Fontosnak tartottam azonban, hogy valami finomsággal kedveskedjek nekik. Remélem ízlett, bár még puhulhatott volna egy kicsit. A mézes lapoknak legalább egy nap pihenésre van szükségük ahhoz, hogy élvezhetően puhák legyenek. A beszélgetés meg nagyon kellemesre sikerült. Örültem, hogy meglátogattak:-)
Egészen különleges asszonynak tartom Marikát és fel is nézek rá sok szempontból.
Hozzávalók:
- 1 csomag karika mézes tortalap
- 2 csomag tejszínes karamell krémpor
- 0,5 l tej
- 4-5 ek porcukor
- 1 db ét tortabevonó

Elkészítése:
A krémport összeturmixolom a tejjel és cukorral. Megtöltöm vele a tortalapokat. A csokibevonót egy kis vajjal megolvasztom és a tetejére kenem. Nincs más hátra, mint várni, hogy bepuhuljon.
Nagyon kellemes desszert.

Titkolt és bevallott bűnök

„A ki elfedezi az ő vétkeit, nem lesz jó dolga; a ki pedig megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer.”
(Példabeszédek könyve 28. fejezet 13. vers)