2011. április 27., szerda

Kalács mákkal, dióval, raháttal

Régóta érlelem már ennek a színes kalácsnak a gondolatát. Több idő kellett volna, hogy alaposabb munkát végezzek, de nem tudtam sokat várni vele, így gyors élesztővel készítettem. A szemem láttára nőtte ki magát. Csodálatos volt a tésztája, de nehezen kezelhető. Amint feltekertem alig tudtam összefonni és a tepsibe belerakni, olyan lágy volt .
Ennek ellenére fantasztikus lett. Már melegen megettük felét. Bubi és Andris hideg tejjel, mi Márkkal csak úgy magára.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csapott tk só
- 2 tojás sárgája
- 4 dl tej
- 7 dkg vaj
- reszelt citromhéj
- 2 csomag gyors élesztő
- tojás és tej a kenéshez

Töltelékhez:
- mák
- dió
- rahát
- kekszpor
- búzadara
- cukor
- tej
- mazsola

Elkészítése:
Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet és hozzáadok mindent egyszerre. Jól megdagasztom géppel vagy kézzel. Gyorsan elkészítem a töltelékeket, bár ha gyors élesztőt használok, ajánlatos előtte elkészíteni, mert nincs kelesztési idő.
Nos, kevés tejet forralok, amivel leöntöm a búzadarával, cukorral, mazsolával összekevert mákot.
Ugyancsak picike forró tejjel nyakon öntöm a kekszporral, cukorral, mazsolával elkevert diót.
A rahátot lisztezett deszkán kockára vágom.
A tésztát három részre osztom és kinyújtom. Az egyiket megkenem a diótöltelékkel és feltekerem. A másikat megkenem mák töltelékkel és szintén feltekerem. A harmadik adagot is kinyújtom és megszórom a raháttal, majd ezt is feltekerem. A három rudat összefonom és vajazott sütőpapírra teszem egy tepsibe.
A tetejét megkenem egy kis tejjel elkevert tojássárgájával. Mehet is az előmelegített sütőbe közepes hőmérsékleten. Kb 25- 30 perc alatt gyönyörűen megsül.

Rozmaringos- fokhagymás báránysült

Minden Húsvétkor kötelező a báránysült a mi családunkban. Régmúlt időkre nyúlik vissza ez a szokásunk. Vagy töltve ettük vagy fokhagymásan sütöttük meg. Most rozmaringgal újítottam. Szenzációs lett. Sajnos, mire észhez kaptam, már megettük nagy részét, így nem sikerült lefényképeznem egészben ezt a gyönyörűséget.
Hozzávalók:
- báránycomb
- 1 tk rozmaring
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 tk bors
- 1, 5- 2 tk só (ízlés szerint)
- 1,5 dl olíva olaj
- 1,5 dl fehér bor
- 3- 4 dl víz

Elkészítése:
A vásárolt fél bárányról Bubi levagdosta a csontokat, kisebb húsokat. Beirdalta szépen a combot. A húsos csontból levest készítettem, a combot a következő módon készítettem el.

A fokhagymát, a rozmaringot, a sót, borsot összeturmixoltam az olajjal. Ezzel alaposan bedörzsöltem a beirdalt combot.
Egy magasabb jénai tepsibe helyeztem. Öntöttem alá vizet és fehér bort. Lefedtem fóliával és előmelegített sütőbe közepes lángon 3 óra alatt készre sütöttem. Közben gyakran locsolgattam a saját levével.
Ecetes- hagymás krumplisalátával ettük. Gyermekkorom óta ez hagyomány a családban. Bubiéknál is.
A salihoz megfőztem héjában a krumplit majd felkarikáztam. A főtt tojásokat szintén. Lilahagymát vettem erre a célra, azt is karikára vágtam.
Kb 2,5 dl vízbe elkevertem 2, 5 ek cukrot, 1 ek sót és 2 ek ecetet. Ezzel öntöttem nyakon a salimat. Megforgattam egy kicsit és hagytam 1- 2 órát, hogy összeérjenek az ízek.

Bárányleves

Fél bárányt vettünk Húsvétra, de csak a combját szoktam kisütni. A többi részéből levest készítettem.
Gyermekkoromban a bárányleves mindig sóskaleves volt. Abban kis húsdarabkák is voltak meg kockára vágott főtt tojás. Tejfölösen tálaltuk. Egyik kedvenc levesem volt. Finom krémesen savanykás.
Mostanában nem csinálok, mert sok oxálsavat tartalmaz, ami vesekövet okoz.
Hozzávalók:
- húsos báránycsont
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- zeller
- tárkony
- majoránna
- 1 db vöröshagyma
- Bors magic
- tejföl
- só, bors, vegeta
- gnochetti
- olaj

Elkészítése:
A hagymát apróra vágom és megdinsztelem. Hozzáadom a karikára vágott sárgarépát, petrezselymet és zellert. Fedő alatt sózva együtt is párolom egy kicsit. Felöntöm vízzel, beleteszem a húsos csontot, vegetázom egy kicsit és puhára főzöm. A vége előtt 15 perccel fűszerezem és belefőzöm a gnochettit.
A BORS MAGICTÓl kellemesen savanykás íze lesz a levesnek. Tejföllel tálalom.

Minden gondotokat Őreá vessétek!

„Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van reátok.”
Péter 1. levele 5:7

2011. április 22., péntek

Köles reggeli

Minap Viktor olyan lelkesen beszélt a vegán táplálkozásról, ezen belül a köleskásáról hogy kedvet kaptam elkészíteni. V. Gabi neked is nagyon ajánlom!!!!
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz,  ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill.   B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander.
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 3 bögre víz
- só ízlés szerint
- darált mák
- aszalt gyümölcsök
- mazsola
- méz

Elkészítése:
A kölest háromszoros vízmennyiségben egy kis sóval felteszem főni úgy, hogy amikor felfő, leveszem a lángot minimumra és fedő alatt hagyom, hogy elkészüljön.
Közben megmosom a mazsolát, átnézem, hogy nincs-e benne valami nem odaillő .
Felvágom az aszalt gyümölcsot. Amikor kész a köles, beleszórom a mákot, az aszalt gyümölcsöt a mazsolával együtt.
Mézzel locsolom és nyamm, de finom reggeli!!! Még melegen igen finom. Kihűlve már nem annyira.

A megvetett szegletkő

„Monda nekik Jézus: Sohasem olvastátok-e az írásokban: Amely követ az építők megvetettek, az lett a szegletnek feje; az Úrtól lett ez, és csodálatos a mi szemeink előtt.”
Máté 21:42
Minden kedves olvasómnak, követőmnek áldott Húsvétot kívánok!!!!!


2011. április 20., szerda

Stefánia szelet

Néhány éve, amióta nem főzök sertés húsból, sok minden kimaradt az étlapunkról, ami addig mindennapos volt. Sajnálom, hogy a régen készített ételeim ilyenformán nem kerültek fel a blogomra.
A Stefánia szelet is egyike azoknak az ételeknek, amelyik sertéshúsból a legfinomabb. Tegnap ebédszünetben addig keresgéltünk Bubival, amíg találtunk hozzávaló húsokat.
Marhahúsból és csirkemellfiléből készítettem. Nagyon jól sikerült.
Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús
- 60 dkg csirkemellfilé
- 3 db zsemle
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4- 5 nagy gerezd fokhagyma
- piros arany
- 1 tk só
- 1 kk bors
- 1 kk zsálya
- 1 tk majoránna
- 1 tk vegeta
- 1 kk őrölt köménymag
- 1 tk pirospaprika
- 2 tojás nyersen+ 6 tojás főve a közepébe
- kevés zöldpetrezselyem jó egy kocka ízvarázs is

Elkészítése:
A húsokat kétszer ledarálom, belevágom apróra a hagymát, belepréselem a fokhagymát és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrom. A zsemléket természetesen vízben megáztatom, kifacsarom és úgy adom hozzá a masszához.
Kibélelek 3 tepsit a hús egy részével, belefektetem a megfőtt, megpucolt tojásokat szép sorba, majd betakarom még egy adag hússal. Libazsírral megkenem a tetejét és be a 220 fokos sütőbe. Én egy és egy negyed órán keresztül sütöttem. Figyelni kell, mert akinek jó a sütője, az háromnegyed óra alatt meg tudja sütni.
Majonézes- tejfölös krumplival és majonézes- tejfölös zöldséggel fogyasztjuk.

A bennünk lévő űr

"Minden ember szívében van egy Isten alkotta űr, amelyet semmilyen teremtett dolog nem képes betölteni, egyedül csak a Teremtő Isten, akit Jézus Krisztus által ismerünk."
(Blaise Pascal)

2011. április 18., hétfő

Gyors bonbon Gábor szülinapjára

Hát való igaz, hogy gyorsnak kellett lennem, mint mindig, de megérte. Gábor mindig őszintén tud örülni egy kis édességnek. Kicsit csúszva teszem fel a receptet, de április 5- én nem sikerült.
Eredetileg kekszpor nélkül terveztem, de az idő rövidsége miatt nem szilárdult volna meg a kis jelképes ajándékom. Kétségbe is estem rendesen. De egy ilyen apróság nem foghat ki rajtam:-)
Hozzávalók:
- 1,5 dl habtejszín
- 20 dkg keserű csoki
- 3 dkg vaj
- 15 dkg aszalt szilva
- 1, 5 ek instant kávé
- kekszpor amennyit felvesz

Elkészítése:
A habtejszínt felmelegítem, beletördelem a csokit, hozzáadom a vajat és az instant kávét. Nem főzöm, csak összeolvasztom a hozzávalókat. Az aszalt szilvát feldarabolom, belekeverem és annyi kekszporral gyúrom össze, amennyi szükséges ahhoz, hogy golyócskákat tudjak formázni a masszából.
Mignon papírba helyezem, díszítem és máris lehet örömöt okozni vele.

Kati szelet

Március 10 -re készítettem névnapom alkalmából, hogy megkínálhassam a lányokat vele. Remélem, ízlett nekik!
Ez egy közel 30 éves recept. Bocsánat, pontosabban közel 30 éve ennek a receptnek az alapján készítem a Kati szeletet. Úgy emlékszem, Vizenthal Gabitól kaptam.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 tojás sárgája
- tejföl

Krémhez:
- 1 kisütött tésztalap
- 2- 3 ek házi sárgabarack lekvár
- 2 ek kakaó
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- rum eszenc

Glazúrhoz:
- 3 tojás fehérje
- 15 dkg cukor
- néhány csepp citromlé

Elkészítése:
A lisztből, a vajból, cukorból, sütőporból, tojások sárgájából tejföl hozzáadásával egy közepesen lágy tésztát gyúrok. Tejfölt szükség szerinti mennyiségben adok hozzá.
3 részre osztom a tésztát, kinyújtom és a tepsi hátán sütőpapíron 3 lapot sütök belőle.
Az egyik lapot, amelyik a legvastagabbra sikeredettet, összetördelem egy mély tálba. Egy kevés tejjel nyakon öntöm, hogy ázzon meg egy kicsit. Hozzáadok 2 ek házi sárgabarack lekvárt, 2 evőkanál kakaót, 15 dkg porcukrot, 20 dkg vajat, vaníliás cukrot és rum aromát fél üvegcsényit.
Mindezt jól összekavarom és megtöltöm vele a lapokat.
A tetejére cukormázt kenek. A 3 tojásnak a fehérjéből 15 dkg cukorral gőz fölött kemény habot verek. Néhány csepp citromot keverek bele és még melegen rákenem a legfelső lapra. Másnapig hideg helyen pihentetem a sütit és csak utána szeletelem.

Csak bocsáss meg!

"Ha megbocsátjátok az embereknek vétkeiket, megbocsát néktek is mennyei Atyátok."
(Máté 6,14)

2011. április 14., csütörtök

Vadrizses- gombás szelet

Mire jó, ha az ember a barátnőjével szőnyeget és függönyt keres? Hát arra is pédául, hogy bemenjen a Diego melletti élelmiszer diszkontba és megtalálja ezt a rizses csodát.
Nagyon megtetszett ez a vadrizses, barnarizses kombináció. Vettem is egy csomaggal belőle. Tipikusan az az eset, amikor megvan a patkó és lovat veszek hozzá című történt.
Terveznem kellett tehát valami hozzáillő ételt. Ez lett belőle.
Mondanom sem kell, Magdinak nem vettünk se függönyt se szőnyeget....
Hozzávalók:
- csirkemellfilé
- só, bors, csirkehús fűszerkeverék
- gomba
- 1 fej hagyma
- liszt, só, bors
- tejföl vagy tejszín
- pici liszt
- pici olaj
- savanyúság

Elkészítése:
A rizst két és félszeres sós, picit olajos vízben főni teszem. Először hagyom felfőni majd ahogy elérte a forráspontot, leveszem minimumra és befedve hagyom, hogy puhuljon meg a saját gőzében.
A gombát egy kis pirított hagymán megdinsztelem. Megszórom liszttel, pici paprikával, sózom, borsózom és felöntöm tejszínnel vagy tejföllel és vízzel. Állandó kavarás mellett besűrítem.
A húst sózom, borsózom, fűszerezem és hirtelen megsütöm mindkét felét. A képen látható módon tálalom.

Bizalom

"Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál. Minden te utaidban megismered Őt; akkor Ő igazgatja a te utaidat" 
Példabeszédek könyve 3:5-6


2011. április 9., szombat

Gyümölcsös kosárkák télre is

Könnyed, kellemes és hát kicsit szemet gyönyörködtető látvány is ez a desszert, amely a nyár hangulatát próbálja idézni. Ne higgyetek a szemeteknek, nem friss gyümölcsből készült, mirelit csupán. De ez nem jelent semmit. Ugyanolyan aromás, illatos, mintha csak most szedték volna le.
 Hozzávalók:
- 8 tojás
- kevés só
- 20 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
- 4 ek porcukor
- puding vagy vanília krém
- mirelit gyümölcsök
- zselatin
- tejszínhab

Elkészítése:
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem. A végén hozzáadom a cukor harmadát, és tovább verem, amíg szép fényes lesz.
A tojássárgákat a a maradék cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem. Az átszitált lisztet és a kemény tojáshabot hozzádolgozom a cukros tojáshoz.
Vajazott kis tortaformácskákba öntöm és sütöm ki mérsékelt lángon. Ez a tészta kicsit hasonlít a babapiskóta állagához. Kicsit ropogósabb, mint a sima piskóta.
Ebbe jön majd a vaníliás puding vagy krém. Szabolcs legutóbb Írországból hozott kész vaníliás krémet, amivel már nem kell semmit csinálni. Ezzel töltöm meg most a kosárkákat.
Egy kis csomag zselatint melegítek előírás szerint egy pici cukorral és a még fagyos gyümölcsöket ebbe forgatom bele. Sőt hagyom még 1- 2 percet benne. Én most epret és málnát használok.
A zselatintól szép fényt kapnak és hát a kiolvadás sem olyan tragikus, mint egyébként.
Tejszínhabot fújok rá.

A szeretet összefog mindent


"Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen; ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is. Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent. És a Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhíva az egy testben. És legyetek háládatosak.A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek. Amit pedig szóltok vagy cselekesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala."
(Kolossébéliekhez írott levél 3; 12- 17)

2011. április 3., vasárnap

Teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsa

Nagyné Török Évi féle recept alapján készítettem. Nagyon hálás vagyok neki ezért a szenzációs, egészséges receptért. Névnapom reggelén gyorsan sütöttem a lányoknak, hogy még langyosan kóstolhasanak belőle. Sajnos elég hideg volt március 10-én reggel és kihűlt, mire beértem az egyetemre, de frissessége miatt kapós volt. Gyorsélesztőt használtam, hogy ne kelljen várni a kelesztés miatt.
Egészséges hozzávalókból is lehet nagyon finom ételeket készíteni. Nem igaz a mondás, mely szerint ami finom az egészségtelen. Ha odafigyelünk egy kicsit, össze lehet hozni ínycsiklandó finomságokat tápláló hozzávalókból is. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálkozzon, hiszen ha egyszer elveszítjük az egészségünket, akkor döbbenünk csak rá, hogy milyen kincs is van a hatalmunkban.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt ( 60 dkg teljes kiőrlésű, 40 dkg fehér liszt)
- 1 pohár 450 gr-os tejföl
- 6 dkg friss élesztő vagy 2 csomag szárított
- 1 púpos evőkanál só
- 6- 8 dkg reszelt sajt
- 50 dkg vaj vagy Rama margarin
- tojás a kenegetéshez
- köménymag vagy szezámmag vagy sajt a szóráshoz

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrom. Keleszteni nem kell. 3 részre osztom és ha nem használom fel egy alkalommal, akkor lefagyasztom.
Sütés előtt kinyújtom és hajtogatom, hogy leveles legyen. Tojássárgájával megkenem, beirdalom és köménymaggal vagy szezámmaggal megszórom a tetejét.
Gázsütőben 200 fokon sütöm. Nagyon fincsi melegen.

A legjobb orvosság

„A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja.”
(Példa 17:22)