2011. április 18., hétfő

Kati szelet

Március 10 -re készítettem névnapom alkalmából, hogy megkínálhassam a lányokat vele. Remélem, ízlett nekik!
Ez egy közel 30 éves recept. Bocsánat, pontosabban közel 30 éve ennek a receptnek az alapján készítem a Kati szeletet. Úgy emlékszem, Vizenthal Gabitól kaptam.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 tojás sárgája
- tejföl

Krémhez:
- 1 kisütött tésztalap
- 2- 3 ek házi sárgabarack lekvár
- 2 ek kakaó
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- rum eszenc

Glazúrhoz:
- 3 tojás fehérje
- 15 dkg cukor
- néhány csepp citromlé

Elkészítése:
A lisztből, a vajból, cukorból, sütőporból, tojások sárgájából tejföl hozzáadásával egy közepesen lágy tésztát gyúrok. Tejfölt szükség szerinti mennyiségben adok hozzá.
3 részre osztom a tésztát, kinyújtom és a tepsi hátán sütőpapíron 3 lapot sütök belőle.
Az egyik lapot, amelyik a legvastagabbra sikeredettet, összetördelem egy mély tálba. Egy kevés tejjel nyakon öntöm, hogy ázzon meg egy kicsit. Hozzáadok 2 ek házi sárgabarack lekvárt, 2 evőkanál kakaót, 15 dkg porcukrot, 20 dkg vajat, vaníliás cukrot és rum aromát fél üvegcsényit.
Mindezt jól összekavarom és megtöltöm vele a lapokat.
A tetejére cukormázt kenek. A 3 tojásnak a fehérjéből 15 dkg cukorral gőz fölött kemény habot verek. Néhány csepp citromot keverek bele és még melegen rákenem a legfelső lapra. Másnapig hideg helyen pihentetem a sütit és csak utána szeletelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése