2011. április 22., péntek

Köles reggeli

Minap Viktor olyan lelkesen beszélt a vegán táplálkozásról, ezen belül a köleskásáról hogy kedvet kaptam elkészíteni. V. Gabi neked is nagyon ajánlom!!!!
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz,  ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill.   B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander.
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 3 bögre víz
- só ízlés szerint
- darált mák
- aszalt gyümölcsök
- mazsola
- méz

Elkészítése:
A kölest háromszoros vízmennyiségben egy kis sóval felteszem főni úgy, hogy amikor felfő, leveszem a lángot minimumra és fedő alatt hagyom, hogy elkészüljön.
Közben megmosom a mazsolát, átnézem, hogy nincs-e benne valami nem odaillő .
Felvágom az aszalt gyümölcsot. Amikor kész a köles, beleszórom a mákot, az aszalt gyümölcsöt a mazsolával együtt.
Mézzel locsolom és nyamm, de finom reggeli!!! Még melegen igen finom. Kihűlve már nem annyira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése