2011. április 27., szerda

Kalács mákkal, dióval, raháttal

Régóta érlelem már ennek a színes kalácsnak a gondolatát. Több idő kellett volna, hogy alaposabb munkát végezzek, de nem tudtam sokat várni vele, így gyors élesztővel készítettem. A szemem láttára nőtte ki magát. Csodálatos volt a tésztája, de nehezen kezelhető. Amint feltekertem alig tudtam összefonni és a tepsibe belerakni, olyan lágy volt .
Ennek ellenére fantasztikus lett. Már melegen megettük felét. Bubi és Andris hideg tejjel, mi Márkkal csak úgy magára.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csapott tk só
- 2 tojás sárgája
- 4 dl tej
- 7 dkg vaj
- reszelt citromhéj
- 2 csomag gyors élesztő
- tojás és tej a kenéshez

Töltelékhez:
- mák
- dió
- rahát
- kekszpor
- búzadara
- cukor
- tej
- mazsola

Elkészítése:
Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet és hozzáadok mindent egyszerre. Jól megdagasztom géppel vagy kézzel. Gyorsan elkészítem a töltelékeket, bár ha gyors élesztőt használok, ajánlatos előtte elkészíteni, mert nincs kelesztési idő.
Nos, kevés tejet forralok, amivel leöntöm a búzadarával, cukorral, mazsolával összekevert mákot.
Ugyancsak picike forró tejjel nyakon öntöm a kekszporral, cukorral, mazsolával elkevert diót.
A rahátot lisztezett deszkán kockára vágom.
A tésztát három részre osztom és kinyújtom. Az egyiket megkenem a diótöltelékkel és feltekerem. A másikat megkenem mák töltelékkel és szintén feltekerem. A harmadik adagot is kinyújtom és megszórom a raháttal, majd ezt is feltekerem. A három rudat összefonom és vajazott sütőpapírra teszem egy tepsibe.
A tetejét megkenem egy kis tejjel elkevert tojássárgájával. Mehet is az előmelegített sütőbe közepes hőmérsékleten. Kb 25- 30 perc alatt gyönyörűen megsül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése