2010. október 31., vasárnap

Sütőtökös- csokis muffin & keksz

Lehetséges, hogy említettem már, de el kell mesélnem ismét, hogy a sütőtökös ételeket sokáig látni sem bírtam.
Magát a tököt szerettem és szeretem is megsütve, de süteményben, levesben vagy más formában szóba sem jöhetett. Na és most ugrik a majom a vízbe..........annyira finom ez a muffin, hogy leállni nem tudok vele az előítéleteim ellenére sem.
Szóval bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasát és olyan egészséges desszertekre vágyik, ami ellenállhatatlanul finom is!
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg barna cukor ( lehet fehér is )
- 1 tk fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna vagy fél csomag sütőpor
-  8 dkg étcsokoládé
- 20 dkg sütőtök
- pici só
- 12 dkg zabpehely
- 10 dkg mazsola

Elkészítése:
A vajat megolvasztom a mikróban, a tököt megsütöm és lereszelem, a csokit is lereszelem. Mindezt egy mély tálban a többi hozzávalóval együtt jól összekeverem. Muffin papírkákba szedem és közepes lángon kb 20- 25 percig sütöm.
A kekszecskéket pedig úgy készítem, hogy egy tepsit kibélelek sütőpapírral, megvajazom és kanállal kis halmokat teszek rá. Ugyanúgy közepes lángon 20- 25 percig sütöm.
Elképzelhetetlen ízharmónia. A fahéj, a csoki a sütőtök valami csodálatos párosítás. A benne lévő mazsola meg csak hab a tortán.
Az igazság az, hogy még lelkiismeret furdalásom sem volt a " bűnözés " miatt, hiszen annyira egészséges minden, ami benne van.

Könnyű vacsora krumpliból

Amikor mát tele van az ember szendvicsekkel és valami új ízre vágyik, akkor nyugodtan lehet próbálkozni  a salátával. Ha nincs más otthon csak krumpli és még néhány apróság, akkor is csodákat lehet művelni vele.
Íme az egyik ilyen csoda:
Hozzávalók:
- krumpli
- tojás
- virsli
- csemegeuborka
- zöldhagyma
- pritaminpaprika
- majonéz
- tejföl
- olajbogyó

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzöm majd meghámozom és kockára vágom. A tojást sós vízben megfőzöm , utána rövid ideig hideg vízbe teszem. Megpucolom és kockára vágom. A virslit főzés után karikára vágom.
Mindezt egy mély jénai edénybe teszem és hozzáadom a karikára vágott zöldhagymát, csíkokra vágott pritaminpaprikát, olajbogyót, és jól összekeverem a majonézzel és a sok- sok tejfőllel.
Könnyű és finom vacsora éhes eberek számára.:-)

Az üdvösségünk kegyelemből van


"Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék."
Pál levele az efézusiakhoz 2:8-9

2010. október 27., szerda

Fagyi forró gyümölccsel

Csak annyit mondhatok, hogy mennyei............
A fagyi legyen Carte D'or és csokis, az öntet pedig erdei gyümölcs plusz eper plusz málna. Elképzelhetetlen ízharmónia, elképzelhetetlen gyönyőr :-)
Hozzávalók:
- csokis Carte D'or jégkrém
- erdei gyümölcs mirelit
- málna és eper mirelit
- kevés cukor

Elkészítése:
A mirelit gyümölcsöt egy nagyon kevés cukorral felforralom, de nem főzöm sokáig, hogy a szemek épek maradjanak.
A jégkrémet kiszedem egy tálkába és nyakon öntöm a forró gyümölccsel. Rögtön tálalom, mert a fagyi gyorsan elolvad.
Ily módon télen is bátran lehet jégkrémet kínálni, mert senkinek nem fog a torka megfázni tőle.

Örök életünk van

"Aki hisz a Fiúban, örök élete van;aki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta." 
János evangélima 3:36

2010. október 26., kedd

Szabolcs szülinapi tortája

Való igaz, hogy a Szabolcs szülinapját Debrecenben ünnepeltük az Ini szülinapjával együtt, de a napján azért kapott egy kisebb tortácskát itthon is, hogy fel tudjuk köszönteni. Nem lett túl szép, de fincsi volt. És a legfontosabb az volt, hogy Szabolcs maga fújta el a gyertyát rajta.
Hozzávalók:
- 12, 5 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 2, 5 dkg kakaó
- 12 dkg liszt
- 3 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
Krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 6 dl tejszín
- étcsokoládé
- jó minőségű kakaópor
- ét tortabevonó
- 3 ek kakaó
Elkészítése:
A vajat a cukorral a kakóval és a tojások sárgájával  habosra kavarom. Hozzáadom a 14 dkg lisztet, a 6 tojás habját és a sütőport. Könnyedén összekeverem és két kisebb jénai edénybe öntöm, amit előzőleg kikenek vajjal és pici lesztet szórok bele. Előmelegített sütőben közepes lángon szépen megsütöm.
Ha kihül két- két részre vágom.
Felverem a habtejszínt két evőkanál porcukorral. Két kis csomag habfixálót keverek bele a vége fele és 3 ek kakaót. Minőségi étcsokoládét reszelek bele. Megkenem vele a lapokat. A tetejére csokimázt csurgatok és ízlés szerint díszítem. Narancsos csokirudacskákkal szúrkáltam tele az oldalát.

Zöldfűszeres- leveles táskák

A leveles tésztákat nem leget megúnni. Végtelen sok variációban el lehet készíteni. Előre gyártott lapokat vettem és pillanatok alatt összedobtam a kis táskákat.
 Hozzávalók:
- mirelit leveles- vajas tészta
- zöldfűszeres háromszögű sajt
- tojás a kenéshez
- köménymag a szóráshoz

Elkészítése:
A tésztát kibontom és kis téglalap alakokat vágok belőle. Minden téglalap közepébe teszek egy kis zöldfűszeres sajtot. A tészta széleit megvizezem, hogy könnyebben össze tudjam ragasztani, majd összehajtom és megnyomkodom az újjammal.
Megkenegetem tojássárgájával és megszórom köménymaggal. Előmelegített forró sütőbe helyezem és néhány percig elég magas lángon sütöm, hogy a leveles tészta szépen kinyíljon. Majd leveszem közepes hőmérsékletűre és úgy sütöm készre.

Ordás- kapros rétes

Az orda egy másodlagos eljárással, tejsavóból készített sajtféleség. A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik.Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik. Állaga lágyabb, mint a tehéntejből készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni. Tartósítás céljából sóval gyúrják össze, és hűtve tárolják. Az orda kiváló tápértékű, és szinte salakmentesen emészthető.
Az egyetlen baj az, hogy itt nem kapható. Erdélyből szoktam hozni.  Ezt a fajta sajtot még én is szeretem.
 Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit réteslap (9 db lap)
- 1 kg orda
- 3- 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés friss zöld kapor
- 2 tojásnak a sárgája

Elkészítése:
 Az ordát villával összetöröm és hozzákeverem a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliát és az apróra vágott kaprot. Valójában csak hozzávetőleges mennyiségeket írtam fel, mert ízlés szerint lehet módosítani.
A réteslapokat megkenem olajjal és 3 darabot egymásra helyezek ílymódon. A szélére egy sávban orda tölteléket halmozok és a két oldalát behajtva elkezdem szépen feltekerni. Vajazott tepsibe vagy vajazott sütőpapírra helyezem a rudakat, amelyekből összesen három darabot készítek. Villával megszúrkálom a tetejét, hogy a felesleges gőz tudjon eltávozni. Majd közepes hőmérsékletű sütőbe helyezem. Kb fél órát- háromnegyed órát sütöm. Porcukorral kínálom. Nagyon különleges és finom sütemény.

Hálát adok néked

„Istenem vagy te, azért hálát adok néked! Én Istenem, magasztallak téged.” 
 Zsolt. 118,28

2010. október 12., kedd

Töltött cukkini hús nélkül

Nagggggyon szeretem!!!!!!!! Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Egy kicsit sülhetett volna tovább ez a mai adag, de mennünk kellett. Így is remek vacsoránk lett belőle.
Hozzávalók:
- 5 db picike vagy 2 db nagyobb cukkini ízlés szerinti mennyiségben
- 1/2 bögrényi rizs
- fél csokor zöld kapor
- 1 db húsleves kocka
- só, bors
- 2,5 dkg vaj
- 1/2 l tej
- 2 ek liszt
- 1 db hagyma

Elkészítése:
A cukkinikat először is jól megmosom, megtörölöm, lehámozom majd kb 8 cm-es darabkákra vágom. Mindegyik darabor jözépen még elvágok egyszer. Kikaparom a belét és apró kockára vágom.
A hagymát apróra vágom és megdinsztelem majd a rizzsel és a kivájt cukkinivel együtt kétszeres mennyiségű vízzel és pici olívaolajjal, sóval felteszem főni. Ha kész apróra vágott kaprot keverek bele.
Egy jénai tepsit kivajazok és szorosan egymás mellé állítom benne a kivájt cukkinikat, amelyeket megtöltök az említett töltelékkel. Egy másik edényben besamell mártást főzök a vajből, lisztből, tejből és húsleves kockából. Ezt ráöntöm a tepsiben lévő cuccokra és betolom a sütőbe. Legalább fél órát sütöm. Ma nem jutott ennyi idő, de így is finom volt.

Káposzta saláta nyersen

Fantasztikus eledel a káposzta. Ahány recept, annyi íz és annyi gyönyőr. Áldásos hatásait fel sem tudom sorolni. Külsőleg és belsőleg egyaránt segít mindenféle nyavaján. A káposztát nem lehet megúnni, nem lehet elrontani.
Az ára is megér néhány mondatot. Mindenki tudja, hogy egyik legolcsóbb zöldségünk. Az én véleményem az, hogy nem kerül sokba, ha az ember a húst elhagyja, sőőőőőőt.... Az egészségre gyakorolt jótékony hatása pedig megfizethetetlen.
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta káposzta
- 1 db lilahagyma
- 1 db pritaminpaprika
- 1 db zöldpaprika
- só, bors
- kapor
- cukor
- almaecet

Elkészítése:
A káposztát lereszelem és fövő sós vízzel leforrázom. Amíg ázik, addig apróra felvágom a hagymát és a paprikát. Ha ezzel a folyamattal kész vagyok, jól kicsavarom a káposztát. Készítek egy kellemesen sós, cukros ecetes vizet és ráöntöm a paprikával és hagymával elkevert káposztára. Kaporral és egy nagyon kevés borssal ízesítem. Néhány órára beteszem a hűtőbe, hogy az ízek jól érjenek össze.

Isten koldusai


Gyermek voltam, meg is vénhedtem, de nem láttam, hogy elhagyottá lett volna az igaz, a magzatja pedig kenyérkéregetővé.
Zsoltárok 37,25

2010. október 4., hétfő

Háromsajtos gnocci

Még mindig Foza Italia. Onnan az ötlet. Én Trappista, parmezán, mozarella és füstölt mozarella sajtokból reszeltem. Nem biztos, hogy ők ilyen sajtokból készítik, de ez is finom.
Olvastam, hogy a gnoccit nyokkinak ejtik magyarul, csak a pontosítás végett.
Hozzávalók:
- 1 kg krupli
- 2 db tojás
- 15 dkg vaj vagy olívaolaj
- liszt
- 2 ek búzadara
- só
- trappista
- parmezán
 -mozarella

Elkészítése:
A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Hagyom kihűlni majd meghámozom és lereszelem. Hozzáadom a 2 tojást, a búzadarát, az olvasztott vajat. sót és annyi lisztet, amennyit felvesz. Nem szükséges sokáig gyúrogatni, néhány mozdulattal elég ha összeállítom. Közben egy nagyobb edényben vizet forralok.
A krumplis tésztát több darabban kinyújtom, majd csíkokra vágom, végül a csíkokat kis másfél centis darabkára. A darabkákat megformázom egy villa segítségével. Állítólag azért van erre szükség, hogy a bordákban jobban megtapadjon a szósz. Forró sós, olajas vízben kifőzöm. Mihelyt feljöttel a víz tetejére még egy- két lobbanás és máris szűrhetem le. Azt hiszem az egyetlen tésztaféle, amit nem kell lemosni főzés után.
Még melegen megszórom a sajtreszelékekkel.

Banános finomság

Múlt héten Marika megkínált valami fincsi desszerettel. Annyira megtetszett, hogy én is elkészítettem ma. Szofi jött ma hozzánk és nem volt itthon más kínálgatni való. Ehhez meg minden hozzávalóm megvolt. Össze is dobtam pár perc alatt.
Hozzávalók:
- babapiskóta tallérok
- igazi étcsoki bevonó
- banán
- fogvájó

Elkészítése:
Az étcsoki bevonót zacskóstól beleteszem forró vízbe 5 percig, ahogy a használati utasításban szerepel. Addig karikára vágom a banánt vagy banánokat attól függően, hogy hány éhes száj vár a finomságra.
Fogpiszkálóra szúrok egy babapiskótát, egy banán karikát és ismét egy babapiskótát. Felszúrkálom így az összes hozzávalót majd elkezdem mártogatni a csokiba őket. Egy tányéron rakom és hagyom, hogy megdermedjen a máz rajta majd egy éles késsel eltávolítom róla és egy másik tányérra átpakolom.
A hangulat kedvéért egy gojibogyót is szúrtam a tetejére, ami az egészség szempontjából sem utolsó.

Isten a teremtő


„Mégis Urunk, te vagy a mi atyánk; mi vagyunk az anyag, és te aki formálsz, a te kezed műve vagyunk mindnyájan.”Ésaiás 64:7

2010. október 3., vasárnap

Crema de zahar ars

Az az igazság, hogy nem tudom pontosan lefordítani a címét a desszertnek, illetve csak szó szerint tudom lefordítani  de az nem adja vissza az igazi jelentését. Valami olyasmit jelent, hogy "égetett cukor krém" azaz karamellkrém.
Teljesen mindegy azonban, hogy hogyan nevezzük, egyik kedvenc desszertem. Könnyed, krémes, karamelles és különleges............
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 8 púpos ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 liter tej
- 20 dkg cukor a karamellhez

Elkészítése:
Egy edényben a 20 dkg cukrot karamellizáok majd átöntöm a sütőedénybe és jól szétfolyatom, hogy jusson belőle mindenhová.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral felverem, külön a fehérjét is. Összekeverem óvatosan és a tejet hidegen hozzáadom. Ezzel is elkeverem majd a karamellel bélelt sütőedénybe öntöm. Én egy közepes méretű ovális jénai tepsiben sütöttem. Nem kell bele semmi liszt, semmi sütőpor. Nem kell megijedni a sok tej miatt sem. 180 fokon kb 40 percig sütöm. Ekkorra szépen megkocsonyásodik  és képződik alatta egy nagyon finom karamell öntet. Nem árt megvárni, míg kihűl, mert jobban összeáll és az íze is sokkal varázslatosabb.

Gnocci tejszínes- paradicsomos mártással


Régi vágyam teljesült ma: gnoccit készítettem. Pénteken a lányokkal a szokásos negyedévi névnapokat ünnepeltük a Forza Italiában. Minestronét, gnoccit és karamell öntetes vaníliakrémet ettem.
Ezek közül a gnocci volt az, amit még eddig nem készítettem. Na, de most eljött az ideje.
Valójában egy az egyben azonos a tésztája a mi krumplinudlinknak, csak a formája más egy kicsit és a szósz, amivel eszik az olaszok. Nagyon megtetszett és bízom benne, hogy sokszor fogok még sokféle szósszal készíteni belőle.
Létezik egy legenda, mely szerint a régi Rómában csütörtökön, Jupiter napján fogyasztották a krumplinudlit. Ezt bizonyítják a hagyományőrző osteriák cégérei: Giovedi gnocchi, azaz csütörtökön krumplinudli.
Toszkána egyes vidékein a spenótos gnocchit strozzapretinek, papfojtogatónak is hívják, mert a legenda szerint egy pap annyira gyorsan falta be az ízletes ételt, hogy megfulladt tőle.


Hozzávalók:
- 1 kg krupli
- 2 db tojás
- 15 dkg vaj vagy olívaolaj
- liszt
- 2 ek búzadara
- só
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (olasz)
- 1 csomag habtejszín
- bazsalikom
- só, bors
- parmezán

Elkészítése:
A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Hagyom kihűlni majd meghámozom és lereszelem. Hozzáadom a 2 tojást, a búzadarát, az olvasztott vajat. sót és annyi lisztet, amennyit felvesz. Nem szükséges sokáig gyúrogatni, néhány mozdulattal elég ha összeállítom. Közben egy nagyobb edényben vizet forralok.
A krumplis tésztát több darabban kinyújtom, majd csíkokra vágom, végül a csíkokat kis másfél centis darabkára. A darabkákat megformázom egy villa segítségével. Állítólag azért van erre szükség, hogy a bordákban jobban megtapadjon a szósz. Forró sós, olajas vízben kifőzöm. Mihelyt feljöttel a víz tetejére még egy- két lobbanás és máris szűrhetem le. Azt hiszem az egyetlen tésztaféle, amit nem kell lemosni főzés után.
A szószhoz összeturmixolom a konzerv paradicsomot a levével együtt. Hozzáadoma a habtejszínt. Egy kis sóval, borssal ízesítem, no meg a bazsalikommal, ami megadja majd a végső jellegét. Ráöntöm a főtt leszűrt tésztára és parmezánnal megszórva vagy anélkül tálalom.


Minestrone 2

Valójában zöldségleves olasz módra. Bátran lehet variálni ízléstől és hozzávalóktól függően. Valódi vitaminbomba. Íme egy másmilyen recept, mint az előző:
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5-6 szár zeller    
- kelbimbó néhány darab
- fejtett bab
- 3 szál sárgarépa
- néhány db bébi répa
- 2 db krumpli
- 1 db cukkini
- zöldborsó
- zöldbab
- 1 kis konzerv paradicsompüré
- zsálya
- bazsalikom
- húsleveskocka
- balzsamecet
- olaj

Elkészítése:
Egy fej apróra vágott hagymát olajon megdinsztelek. Hozzáadom sorban a zöldségeket és a préselt fokhagymát is vigyázva, hogy meg ne égjen, mert keserűvé válikaz egész tőle. Felöntöm vízzel és puhára főzöm. Ha kész, beledobok néhány húsleves kockát és a fűszereket. Zsályából nagyon kevés kell bele erős aromája miatt. Bazsalikomból sem kell sok, hiszen a zellerszér és a fokhagyma adja meg a domináns ízét a levesnek.  
Balzsamecettel lehet még tuningolni és hát parmezán reszelékkel tálalni.                                                             

8 óra munka


"Aki lustán dolgozik, elszegényedik, de a szorgalmas munka meggazdagít."
Példabeszédek könyve 10:4

2010. október 2., szombat

Kevert szilvás

Eredetileg szilvásgombóchoz vettem a beszterceit, de úgy alakult, hogy az időm teljesen elfogyott és köztudottan a gombóc egy kicsivel időigényesebb, mint egy kevert tészta. Ki kellett találnom sürgősen valamit, hogy ne menjen kárba a sok hozzávaló.
Így született meg az alábbi sütemény. A főtt  krumplit a csirkemáj mellé ettük meg.

Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 1/4 csomag sütőpor
- 1 kg szilva

Elkészítése:
A vajat kicsit megolvasztom a mikróban majd a szilva kivételével mindent hozzáadok és elkeverem.
Beleöntöm a tepsibe és rászórom a megmosott, kimagozott besztercei szilvát. Lehet kevés fahéjat szórni rá meg néhány szem kristálycukrot. Én most anélkül készítettem. Előmelegített közepes hőmérsékletű sütőbe teszem.

A természet bizonysága


„Az egek beszélik Isten dicsőségét, és kezeinek munkáját hirdeti az égboltozat.”
(19. Zsoltár 2. vers)