2010. október 26., kedd

Ordás- kapros rétes

Az orda egy másodlagos eljárással, tejsavóból készített sajtféleség. A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik.Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik. Állaga lágyabb, mint a tehéntejből készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni. Tartósítás céljából sóval gyúrják össze, és hűtve tárolják. Az orda kiváló tápértékű, és szinte salakmentesen emészthető.
Az egyetlen baj az, hogy itt nem kapható. Erdélyből szoktam hozni.  Ezt a fajta sajtot még én is szeretem.
 Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit réteslap (9 db lap)
- 1 kg orda
- 3- 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés friss zöld kapor
- 2 tojásnak a sárgája

Elkészítése:
 Az ordát villával összetöröm és hozzákeverem a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliát és az apróra vágott kaprot. Valójában csak hozzávetőleges mennyiségeket írtam fel, mert ízlés szerint lehet módosítani.
A réteslapokat megkenem olajjal és 3 darabot egymásra helyezek ílymódon. A szélére egy sávban orda tölteléket halmozok és a két oldalát behajtva elkezdem szépen feltekerni. Vajazott tepsibe vagy vajazott sütőpapírra helyezem a rudakat, amelyekből összesen három darabot készítek. Villával megszúrkálom a tetejét, hogy a felesleges gőz tudjon eltávozni. Majd közepes hőmérsékletű sütőbe helyezem. Kb fél órát- háromnegyed órát sütöm. Porcukorral kínálom. Nagyon különleges és finom sütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése