2010. október 3., vasárnap

Gnocci tejszínes- paradicsomos mártással


Régi vágyam teljesült ma: gnoccit készítettem. Pénteken a lányokkal a szokásos negyedévi névnapokat ünnepeltük a Forza Italiában. Minestronét, gnoccit és karamell öntetes vaníliakrémet ettem.
Ezek közül a gnocci volt az, amit még eddig nem készítettem. Na, de most eljött az ideje.
Valójában egy az egyben azonos a tésztája a mi krumplinudlinknak, csak a formája más egy kicsit és a szósz, amivel eszik az olaszok. Nagyon megtetszett és bízom benne, hogy sokszor fogok még sokféle szósszal készíteni belőle.
Létezik egy legenda, mely szerint a régi Rómában csütörtökön, Jupiter napján fogyasztották a krumplinudlit. Ezt bizonyítják a hagyományőrző osteriák cégérei: Giovedi gnocchi, azaz csütörtökön krumplinudli.
Toszkána egyes vidékein a spenótos gnocchit strozzapretinek, papfojtogatónak is hívják, mert a legenda szerint egy pap annyira gyorsan falta be az ízletes ételt, hogy megfulladt tőle.


Hozzávalók:
- 1 kg krupli
- 2 db tojás
- 15 dkg vaj vagy olívaolaj
- liszt
- 2 ek búzadara
- só
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (olasz)
- 1 csomag habtejszín
- bazsalikom
- só, bors
- parmezán

Elkészítése:
A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Hagyom kihűlni majd meghámozom és lereszelem. Hozzáadom a 2 tojást, a búzadarát, az olvasztott vajat. sót és annyi lisztet, amennyit felvesz. Nem szükséges sokáig gyúrogatni, néhány mozdulattal elég ha összeállítom. Közben egy nagyobb edényben vizet forralok.
A krumplis tésztát több darabban kinyújtom, majd csíkokra vágom, végül a csíkokat kis másfél centis darabkára. A darabkákat megformázom egy villa segítségével. Állítólag azért van erre szükség, hogy a bordákban jobban megtapadjon a szósz. Forró sós, olajas vízben kifőzöm. Mihelyt feljöttel a víz tetejére még egy- két lobbanás és máris szűrhetem le. Azt hiszem az egyetlen tésztaféle, amit nem kell lemosni főzés után.
A szószhoz összeturmixolom a konzerv paradicsomot a levével együtt. Hozzáadoma a habtejszínt. Egy kis sóval, borssal ízesítem, no meg a bazsalikommal, ami megadja majd a végső jellegét. Ráöntöm a főtt leszűrt tésztára és parmezánnal megszórva vagy anélkül tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése