2010. január 23., szombat

Zsidó tojás

Életem egyik legszebb periódusa jut eszembe erről az ételről. Dezső és Ilu.
19- 20 éves lehettem, amikor elég gyakran tettem látogatást náluk. Akkortájt született meg aranyos kislányuk Eszter, akivel babázhattam, gyönyörködhettem benne kedvem szerint. Ha belementünk az estébe, Ilu gyakran készített zsidó tojást. Pillanatok alatt összedobta, és fiiiiiiiiinom paradicsommal, friss kenyérrel pillanatok alatt el is tüntettük a tálból. Közben jókat beszélgettünk, és a világért sem volt kedvem abbahagyni, hazamenni.
Van egy olyan érzésem, hogy ezek az együttlétek, beszélgetések hagytak leginkább mély nyomot bennem. Mindegy, mit ettünk volna, a hangulat, a harmónia, ami akkoriban körüllengett bennünket, az tette felejthetetlenné azokat az alkalmakat. Örömmel gondolok vissza azokra az évekre.
"Mindenkinek megvan a maga időgépe. Ami a múltba röpít, az az emlék, s ami a jövőbe visz, az az álom."
Az én időgépem most visszavitt a 70- es évek második felébe, de át is szálltam már a másik gépemre, ami a jövőbe visz, reményt adva, hogy ismét találkozunk.
Mostanság eszembe jutott, hogy milyen finom is volt ez a  szendvicskrém, és elkezdtem nyomozni valami jó kis recept után. Hát ezt találtam. Higgyétek el, nem lehet betelni vele és ezt komolyan mondom.
Hozzávalók:
- 6 db főtt tojás
- 1 nagyon nagy vagy két kisebb fej lilahagyma
- 3 evőkanál libazsír
- só, bors

Elkészítése:
A főtt tojásokat lereszelem, hozzákeverem a libazsírt az apróra vágott hagymát, sózom, enyhén borsózom és még langyosan finom friss kenyérre halmozom. Azért langyosan, mert a libazsírnak az a semmihez sem hasonlítható kellemes íze akkor érvényesül a legjobban.
Paradicsommal, salátával valami felejthetetlen gasztronómiai élményben lehet részünk.

Puliszka vagy polenta

Erdélyben közismert étel a puliszka. Lehet tejjel, sajttal, juhtúróval, tehéntúróval enni, de olyat is hallottam már, hogy édesen fogyasztják. Bevallom, én nem tudom elképzelni ez utóbbi formában.
Olaszországban polenta néven ismerik. Köretként is megállja a helyét mondjuk egy fííínom csirkepaprikáshoz. Én most a tejes és sajtos változatát mutatom be.
Úgy szoktuk, hogy estére főzök egy nagyobb adagot, aminek felét vacsorára megesszük.
Ilyenkor általában tejjel esszük. ( Forró puliszka és hideg tej.) Vagy pedig forró puliszka, hideg tehéntúró és tejföl.  Másnap reggel pedig a sajtos variáció. Szenzációóóóóóóóós!!!!!

Hozzávalók:
- 1/2 kg kukoricadara
- só
- tej
- valamilyen natúr ízű kenhető zsíros vagy tejszínes sajt

Elkészítése:
Egy nagyobb edénybe kb. 2 liter vizet teszek főni. Sózom elég bátran, mert másképp nincs íze a már kész puliszkának. Ha forr a víz folyamatos keverés közben beleszórom a kukoricadarát. Kevergetem még egy kicsit majd, amikor látom, hogy vastagszik, akkor lefedem és a tüzet is leveszem alatta minimumra. Így hagyom, hogy szép lassan megdúzzadjon a dara és egy tejbegríz állagú vagy annál kicsit sűrűbb masszát kapok. Közbe- közbe természetesen megkavargatom, mert nagyon könnyen odaég.
Ha kész, tejjel tálalom vagy finom friss tehéntúróval és tejföllel. Ez nálunk mindig vacsora.
És most jön a reggeli ! A megmaradt puliszkát, ami reggelre már teljesen megdermedt és nagyobb kanállal földarabolom. Öntök alá egy kis olíva olajat és elkezdem felmelegíteni. A hő hatására egyre könnyebb bánni vele. Közben előkészítek kb. két doboznyi kenhető natúr háromszögű sajtot. Beledobálom és jól összetöröm villával az egészet. Teljesen beleolvad a sajt a puliszkába úgy, hogy már látni sem lehet, de az íze, hát az mennyei!!!!!!

Áfonyás és almás linzer

Leírok egy szenzációs alap linzer tészta receptet. Fantázia dolga, hogy az ember mire használja. Most az alábbi két ötletem támadt  ugyanabból a tésztából.

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg Ráma margarin
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió vagy mogyoró
-   2 tojásnak a sárgája
-   reszelt citromhéj, fahéj, só
-   háztartási kekszpor
-   áfonya vagy áfonya lekvár
-   alma

Elkészítése: Én egyszerre minden hozzávalót összegyúrok és kb. fél óráig hideg helyen pihentetem.
A tészta 2/3 részével kibélelek egy tepsit, megszórom háztartási kekszporral. Erre jön az áfonya lekvárból (saját gyártmány ,egyenesen a Hargitáról hoztam az áfonyát :-) ) kevés kekszporból készült krém, amit kevés rummal fahéjjal ízesítek.
Tetejére rácsokat készítek a megmaradt tésztából. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.

Az almás változathoz ugyanazt az alapot használtam. Rászeltem néhány almát ,amit fahéjjal és cukorral szórtam meg.

Gulyásleves

Nekem a gulyásleves leginkább fárasztó utazást követően esik a legjobban. Ennek csak az a hátulütője, hogy a fárasztó utazás kizárja azt, hogy gulyáslevest főzzek, hiszen elég macerás kaja és idő is kell hozzá. Olyankor jöhet az éttermi változat, de az otthonit semmi nem múlja felül.

Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús ( lapocka, lábszár, bélszín )
- 2 ek olaj
- 1-2 nagy fej hagyma
- édes- nemes paprika
- só
- 1- 2 db friss paradicsom vagy paradicsompüré
- 1- 2 db zölspaprika
- 1 gerezd fokhagyma
-  néhány csepp enyhén csípős Pirosarany
- 1,5 kg burgonya
- 20 dkg leveszöldség
- őrölt köménymag
- 1- 2 babérlevél


Elkészítése:
A húst a hártyáktól jól megtisztítom majd apró kockákra vágom. A hagymákat szintén felkockázom és az olajon megpirítom majd hozzáadom a húst. Megszórom pirospaprikával és gyakori kevergetés mellett kicsit átsütöm az egészet. Sózom és felöntöm egy kevés vízzel, éppen csak hogy ellepje. Kb. egy óra után hozzáadom a leveszöldséget és azzal főzöm tovább. Amikor már csak kb.fél óra van hátra jöhet az apróra vágott paprika, préselek bele 3-4 gerezd fokhagymát , hozzáadom a fölaprított paradicsomot és a kockára vágott burgonyát. Babérlevéllel, őrölt köménnyel ízesítem.
Aki szereti , főzhet bele csipetkét is.

Virslis falatkák leveles- vajas tésztából

.....és a másik sós változat leveles- vajas tésztára.....
Alkalmas vendégek kínálgatására és éhes gyerekek vacsorájára. De evés közben jön meg az étvágy, így még a jóllakott ember is pórul jár, ha megkóstolja, mert nem tudja abbahagyni, amíg egy falatka is van még a tálban. Ehhez is jó a készen vásárolt tésztalap, de készülhet otthon gyártott lapokból is.

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 2 kk cukor
- 2 egész tojás
- 50 dkg Rama margarin
- 2 dl enyhén ecetes víz
- jó minőségű virsli
- mustár
- majonézes torma

Elkészítése:
A margarint kikeverem 4 kanál liszttel, majd pihentetem 25 percet.
A többi hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrok. Őt is pihentetem fél órát majd belehajtogatom a margarint . Ezzel együtt szépen kinyújtom és elkezdem ismét négyrét hajtogatni. Pihentetés következik fél óra majd újabb nyújtás újabb hajtogatás, amit ezen kívül még kétszer megismétlek. Minden nyújtás közt pihentetem 20- 20 percet. Ha egyszerre túl sokat készítek, akkor lefagyasztom a mélyhűtőben.
Ha kész, kinyújtom 5 mm vastagságúra és 4 centiméteres csíkokat vágok belőle. A csíkokat olyan hosszúra vágom, hogy átérje a virslit sőt egy kicsit tudjam egymásra hajtani a végét.
Virsliből érdemes minőségit venni!
Vajjal kikent tepsibe helyezem őket és betolom a sütőbe.

Arra vigyázzunk, hogy a sütést mindig forró sütőben kezdjük, hogy felhúzza és szépen kinyíljon a tészta. Pár perc múlva le lehet venni közepes hőmérsékletre.
Még melegen tálalom az éhes szájaknak és kínálok hozzá majonézes tormát meg mustárt.