2010. január 23., szombat

Puliszka vagy polenta

Erdélyben közismert étel a puliszka. Lehet tejjel, sajttal, juhtúróval, tehéntúróval enni, de olyat is hallottam már, hogy édesen fogyasztják. Bevallom, én nem tudom elképzelni ez utóbbi formában.
Olaszországban polenta néven ismerik. Köretként is megállja a helyét mondjuk egy fííínom csirkepaprikáshoz. Én most a tejes és sajtos változatát mutatom be.
Úgy szoktuk, hogy estére főzök egy nagyobb adagot, aminek felét vacsorára megesszük.
Ilyenkor általában tejjel esszük. ( Forró puliszka és hideg tej.) Vagy pedig forró puliszka, hideg tehéntúró és tejföl.  Másnap reggel pedig a sajtos variáció. Szenzációóóóóóóóós!!!!!

Hozzávalók:
- 1/2 kg kukoricadara
- só
- tej
- valamilyen natúr ízű kenhető zsíros vagy tejszínes sajt

Elkészítése:
Egy nagyobb edénybe kb. 2 liter vizet teszek főni. Sózom elég bátran, mert másképp nincs íze a már kész puliszkának. Ha forr a víz folyamatos keverés közben beleszórom a kukoricadarát. Kevergetem még egy kicsit majd, amikor látom, hogy vastagszik, akkor lefedem és a tüzet is leveszem alatta minimumra. Így hagyom, hogy szép lassan megdúzzadjon a dara és egy tejbegríz állagú vagy annál kicsit sűrűbb masszát kapok. Közbe- közbe természetesen megkavargatom, mert nagyon könnyen odaég.
Ha kész, tejjel tálalom vagy finom friss tehéntúróval és tejföllel. Ez nálunk mindig vacsora.
És most jön a reggeli ! A megmaradt puliszkát, ami reggelre már teljesen megdermedt és nagyobb kanállal földarabolom. Öntök alá egy kis olíva olajat és elkezdem felmelegíteni. A hő hatására egyre könnyebb bánni vele. Közben előkészítek kb. két doboznyi kenhető natúr háromszögű sajtot. Beledobálom és jól összetöröm villával az egészet. Teljesen beleolvad a sajt a puliszkába úgy, hogy már látni sem lehet, de az íze, hát az mennyei!!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése