2010. január 23., szombat

Gulyásleves

Nekem a gulyásleves leginkább fárasztó utazást követően esik a legjobban. Ennek csak az a hátulütője, hogy a fárasztó utazás kizárja azt, hogy gulyáslevest főzzek, hiszen elég macerás kaja és idő is kell hozzá. Olyankor jöhet az éttermi változat, de az otthonit semmi nem múlja felül.

Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús ( lapocka, lábszár, bélszín )

- 2 ek olaj
- 1-2 nagy fej hagyma
- édes- nemes paprika
- só
- 1- 2 db friss paradicsom vagy paradicsompüré
- 1- 2 db zölspaprika
- 1 gerezd fokhagyma
-  néhány csepp enyhén csípős Pirosarany
- 1 kg burgonya
- 20 dkg leveszöldség
- őrölt köménymag
- fél babérlevél


Elkészítése:
A húst a hártyáktól jól megtisztítom majd apró kockákra vágom. A hagymákat szintén felkockázom és az olajon megpirítom majd hozzáadom a húst. Megszórom pirospaprikával és gyakori kevergetés mellett kicsit átsütöm az egészet. Sózom és felöntöm egy kevés vízzel, éppen csak hogy ellepje. Kb. egy óra után hozzáadom a leveszöldséget és azzal főzöm tovább. Amikor már csak kb.fél óra van hátra jöhet az apróra vágott paprika, préselek bele 3-4 gerezd fokhagymát , hozzáadom a fölaprított paradicsomot és a kockára vágott burgonyát. Babérlevéllel, őrölt köménnyel ízesítem.
Aki szereti , főzhet bele csipetkét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése