2010. január 23., szombat

Pizzás csiga leveles- vajas tésztából

Íme a leveles- vajas tészta egyik sós változata . Ez is kész pillanatok alatt. Legífjabb fiacskámnak ez a kedvence. A vendégeket sem kell sokáig unszolni. Ideje sincs kihűlni és máris elfogyott.

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 2 kk cukor
- 2 egész tojás
- 50 dkg Rama margarin
- 2 dl enyhén ecetes víz
Vagy a készen vásárolt leveles- vajas tészta is remek erre a célra.
- pizzaszósz
- reszelt sajt
- kevés ketchup

Elkészítése:
A margarint kikeverem 4 kanál liszttel, majd pihentetem 25 percet.
A többi hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrok. Őt is pihentetem fél órát majd belehajtogatom a margarint . Ezzel együtt szépen kinyújtom és elkezdem ismét négyrét hajtogatni. Pihentetés következik fél óra majd újabb nyújtás újabb hajtogatás, amit ezen kívül még kétszer megismétlek. Minden nyújtás közt pihentetem 20- 20 percet. Ha egyszerre túl sokat készítek, akkor lefagyasztom a mélyhűtőben.
Ha kész, kinyújtom kb. 6 mm vastagságúra. Megkenem pizzaszósszal, amibe egy gondolatnyi ketchupot keverek. Vastagon sajtot reszelek rá és feltekerem, mint egy roládot. A roládból kb egy centiméteres szeleteket vágok és vajjal kikent tepsibe helyezem őket majd betolom az előmelegített sütőbe.

Leveles- vajas krémes idénygyümölccsel

A hagyományos leveles- vajas tésztát ezerféleképpen lehet variálni. Ha kevés időm van és valami finommal szeretnék kirukkolni, akkor mindig készenlétben van a mélyhűtőben egy- két adag nyers leveles- vajas tészta. Ez lehet saját gyártmány, de készen is szoktam vásárolni.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 2 kk cukor
- 2 egész tojás
- 50 dkg Rama margarin
- 2 dl enyhén ecetes víz
Vagy pedig előre vásárolt kész leveles- vajas tészta
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 l tej
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 ek cukor
- vegyes gyümölcs darabkák

Elkészítése:
A margarint kikeverem 4 kanál liszttel, majd pihentetem 25 percet.
A többi hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrok. Őt is pihentetem fél órát majd belehajtogatom a margarint . Ezzel együtt szépen kinyújtom és elkezdem ismét négyrét hajtogatni. Pihentetés következik fél óra majd újabb nyújtás újabb hajtogatás, amit ezen kívül még kétszer megismétlek. Minden nyújtás közt pihentetem 20- 20 percet. Ha egyszerre túl sokat készítek, akkor lefagyasztom a mélyhűtőben.
Ha kész, kinyújtom és 6 X 6 centiméteres négyzeteket vágok belőle.  Vajjal kikent tepsibe helyezem őket és betolom a sütőbe.

Arra vigyázzunk, hogy a sütést mindig forró sütőben kezdjük, hogy felhúzza és szépen kinyíljon a tészta. Pár perc múlva le lehet venni közepes hőmérsékletre.
Ha szépen megsültek, középen vízszintesen elvágom a négyzetecskéimet. Középen megkenem a pudinggal, amit vajjal kikevetem előzőleg. Ráhelyezem a tetejét és arra is pudingot halmozok. Ebbe szúrkálom bele a gyümölcs darabkáimat. Ez esetben szőlő, eper, kivi, barack.

Leveles- vajas tészta lekvárral és habos dióval

Házilag nem könnyű elkészíteni. Manapság már egész jó leveles- vajas tésztát lehet kapni a boltban is mirelit formában. Nem érdemes a drága időt ezzel tölteni.


Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 2 kk cukor
- 2 egész tojás
- 50 dkg Rama margarin
- 2 dl enyhén ecetes víz
- sütni való sárgabarackíz és erdei gyümölcsíz
- darált dió
- kristálycukor
- tojáshab

Elkészítése:
A margarint kikeverem 4 kanál liszttel, majd pihentetem 25 percet.
A többi hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrok. Őt is pihentetem fél órát majd belehajtogatom a margarint . Ezzel együtt szépen kinyújtom és elkezdem ismét négyrét hajtogatni. Pihentetés következik fél óra majd újabb nyújtás újabb hajtogatás, amit ezen kívül még kétszer megismétlek. Minden nyújtás közt pihentetem 20- 20 percet. Ha egyszerre túl sokat készítek, akkor lefagyasztom a mélyhűtőben.
Ha kész, kinyújtom és 7 X 7 centiméteres négyzeteket vágok belőle. Kis darabkákat helyezek a négyzetecskék közepére az ízből. A tészta széleit az újjammal bevizezem, hogy amikor összehajtogatom, rendesen ragadjon.
Az így összehajtogatott tésztákat villával felvert tojáshabba mártogatom, de csak az egyik oldalát, majd ugyanezt az oldalát cukros dióba forgatom. Vajjal kikent tepsibe helyezem őket és betolom a sütőbe.
Arra vigyázzunk, hogy a sütést mindig forró sütőben kezdjük, hogy felhúzza és szépen kinyíljon a tészta. Pár perc múlva le lehet venni közepes hőmérsékletre. Mennyei finom félig langyosan, de hidegen is csodás!

Legényfogó leves 1 (tejföllel és habarással)

Edith húgom nagy kedvence. Ha hozzánk jön, mindig kéri, hogy ilyent készítsek neki. Így nincs lehetősége megismerni a többi finomságot, amit készítek. Sohasem fogja megtudni, mit veszít ezáltal :-(
Edit!!!! Gyakrabban szeretnék a kedvedben járni! Érted ugye miről beszélek?????
Egyébként nemcsak az ő kedvence. Gazdag, laktató leves. Nem véletlen, hogy annak idején legényt lehetett fogni vele. A régiek ugyanis úgy tartották, hogy a férfiakhoz egyenes út vezet a hasukon keresztül.
Második fogásként a jó öreg túrógombócot tudom csak elképzelni mellé. És akkor jöhet egy kiadós beszélgetés...............
 
 


Hozzávalók:
- 60 dkg csirke vagy pulykamell filé
- 1 nagy fej hagyma
- 6 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem gyökér
- 1 db zellergumó
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db karalábé
- 15 dkg zöldbab
- 5-6 szem gomba vagy egy gombakonzerv
- egy kis csokor zöld petrezselyem
- egy kis csokor zöld kapor
- 1 doboz habtejszín vagy egy doboz tejföl
- liszt
- olíva olaj
- só, bors, csirkehúsleves kocka

Elkészítése:
A hagymát apróra vágom és az olajon megdinsztelem, hozzáadom az apró kockára vágott csirke vagy pulykamell filét. Sózom, borsózom elég erősen.
Sorra beledinsztelem a feldarabolt sárgarépát, petrezselymet, zellert, gombát, karalábét, paprikát, paradicsomot, zöldbabot. Kevés vízzel puhára főzöm. Beledobálok néhány csirkehúsleves kockát. Tejszínes vagy tejfölös habarást készítek, amit a végéhez közel az apróra vágott petrezselyemmel és kaporral együtt adok a leveshez.

Chéf saláta

Mindenkinek ajánlom a salátákat minden mennyiségben, aki fiatal és fitt szeretne maradni sokáig.
Egy jó adag saláta után szinte szárnyai nőnek az embernek. Könnyűnek és egészségesnek érzi magát.


Hozzávalók:
- 1 doboz kukoricakonzerv
- jégsaláta
- csirkemell filé
- paradicsom
- uborka
- paprika ( piros, zöld )
- olajbogyó
- füstölt sajt
- majonéz
- tejföl

Elkészítése:
A salátát kockára vágom. A paradicsomot, uborkát, paprikát, füstölt sajtot még apróbb kockákra.
Egy nagyobbacska üvegtálba öntök minden hozzávalót. A kukoricakonzervnek leszűröm a levét és úgy adom hozzá . Beledobálom még az olajbogyókat is. Nyakon öntöm majonézzel elkevert tejföllel és a tetejére apró csíkokra vágott és sóval borssal hirtelen megsütött csirkemell filét halmozok.