2010. január 23., szombat

Leveles- vajas krémes idénygyümölccsel

A hagyományos leveles- vajas tésztát ezerféleképpen lehet variálni. Ha kevés időm van és valami finommal szeretnék kirukkolni, akkor mindig készenlétben van a mélyhűtőben egy- két adag nyers leveles- vajas tészta. Ez lehet saját gyártmány, de készen is szoktam vásárolni.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 2 kk cukor
- 2 egész tojás
- 50 dkg Rama margarin
- 2 dl enyhén ecetes víz
Vagy pedig előre vásárolt kész leveles- vajas tészta
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 l tej
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 ek cukor
- vegyes gyümölcs darabkák

Elkészítése:
A margarint kikeverem 4 kanál liszttel, majd pihentetem 25 percet.
A többi hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrok. Őt is pihentetem fél órát majd belehajtogatom a margarint . Ezzel együtt szépen kinyújtom és elkezdem ismét négyrét hajtogatni. Pihentetés következik fél óra majd újabb nyújtás újabb hajtogatás, amit ezen kívül még kétszer megismétlek. Minden nyújtás közt pihentetem 20- 20 percet. Ha egyszerre túl sokat készítek, akkor lefagyasztom a mélyhűtőben.
Ha kész, kinyújtom és 6 X 6 centiméteres négyzeteket vágok belőle.  Vajjal kikent tepsibe helyezem őket és betolom a sütőbe.

Arra vigyázzunk, hogy a sütést mindig forró sütőben kezdjük, hogy felhúzza és szépen kinyíljon a tészta. Pár perc múlva le lehet venni közepes hőmérsékletre.
Ha szépen megsültek, középen vízszintesen elvágom a négyzetecskéimet. Középen megkenem a pudinggal, amit vajjal kikevetem előzőleg. Ráhelyezem a tetejét és arra is pudingot halmozok. Ebbe szúrkálom bele a gyümölcs darabkáimat. Ez esetben szőlő, eper, kivi, barack.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése