2010. január 23., szombat

Leveles- vajas tészta lekvárral és habos dióval

Házilag nem könnyű elkészíteni. Manapság már egész jó leveles- vajas tésztát lehet kapni a boltban is mirelit formában. Nem érdemes a drága időt ezzel tölteni.


Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 2 kk cukor
- 2 egész tojás
- 50 dkg Rama margarin
- 2 dl enyhén ecetes víz
- sütni való sárgabarackíz és erdei gyümölcsíz
- darált dió
- kristálycukor
- tojáshab

Elkészítése:
A margarint kikeverem 4 kanál liszttel, majd pihentetem 25 percet.
A többi hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrok. Őt is pihentetem fél órát majd belehajtogatom a margarint . Ezzel együtt szépen kinyújtom és elkezdem ismét négyrét hajtogatni. Pihentetés következik fél óra majd újabb nyújtás újabb hajtogatás, amit ezen kívül még kétszer megismétlek. Minden nyújtás közt pihentetem 20- 20 percet. Ha egyszerre túl sokat készítek, akkor lefagyasztom a mélyhűtőben.
Ha kész, kinyújtom és 7 X 7 centiméteres négyzeteket vágok belőle. Kis darabkákat helyezek a négyzetecskék közepére az ízből. A tészta széleit az újjammal bevizezem, hogy amikor összehajtogatom, rendesen ragadjon.
Az így összehajtogatott tésztákat villával felvert tojáshabba mártogatom, de csak az egyik oldalát, majd ugyanezt az oldalát cukros dióba forgatom. Vajjal kikent tepsibe helyezem őket és betolom a sütőbe.
Arra vigyázzunk, hogy a sütést mindig forró sütőben kezdjük, hogy felhúzza és szépen kinyíljon a tészta. Pár perc múlva le lehet venni közepes hőmérsékletre. Mennyei finom félig langyosan, de hidegen is csodás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése