2011. június 23., csütörtök

Szendvics húspogácsával

A bolti felvágottaknál ezerszer jobb. Már az illata a zsemlének, amikor sül, és a kis húspogácsának.........Összefut az ember nyála még idő előtt. Érdemes bibelődni vele. Odavannak a fiúk érte.
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg marhahús
- 1 tojás
- só, bors
- pici borsikafű
- 3-4 nagy gerezd fokhagyma

Elkészítése:
Valamelyik receptem alapján zsemlécskéket sütök.
A húspogihoz ledarálom a húsokat, hozzáadom a tojást, préselt fokhagymát, sót és elég sok borsot.
Kis pogácsákat formálok belőle és kevés forró olajon mindkét felét megsütöm.
Ízlés szerint zöldségekkel fincsi szendvics készíthető belőle.

Minden az ÚRról beszél

“Egyébiránt kérdezd meg csak a barmokat, majd megtanítanak, és az égnek madarait, azok megmondják néked. Avagy beszélj a földdel és az megtanít téged, a tengernek halai is elbeszélik néked. Mindezek közül melyik nem tudja, hogy az Úrnak keze cselekszi ezt?”Jób.12,7-9.

2011. június 20., hétfő

Tejszínhabos- joghurtos gyümölcsös finomség

Üdítő desszert. Kevesebb zselatinnal krémesebb, több zselatinnal pedig kocsonyásabb finomságot kapunk.
Az enyém a kettő között van.
Hozzávalók:
- 2 csomag habtejszín
- 1, 5 nagy doboz joghurt
- 1 nagy doboznyi gyümölcssaláta leszűrve vagy idény gyümölcs
- 5-6 ek porcukor (ízlés szerint, lehet akár több is)
-2 csomag  vaníliás cukor
- zselatin fix ( írja a csomagoláson, hogy mennyi habtejszínhez, mennyi zselatin szükséges)

Elkészítése:
Felverem félig a habtejszínt a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadom a zselatin fixet előírás szerint és tovább verem keményedésig.
A joghurtba is belekeverem a zselatin fixet. Egy mélyebb tálkában összekeverem a tejszínhabot a joghurttal és a gyümölcsökkel. Kibélelek egy őzgerinc formát fóliával és beleöntöm az így elkészített masszát. Betakarom fóliával és néhány órára beteszem a hűtőbe.
Ha megdermedt, mert nem krémesre készítettem, akkor szépen kiborítom egy tálcára és gyönyörűen lehet szeletelni. Ha krémesebb az állaga, akkor kiskanállal esszük.

Brokkoli krémleves

Ezer szerencse, hogy még volt egy kis leves tegnapról, amikor hívott Judith. Reklamálta, hogy nincs fent a blogomon a recept. Nem akartam elhinni, hiszen nagyon gyakran készítek brokkoli krémlevest. Már én sem tudom, hogy mi az, amit feltettem és mi az, ami hiányzik.
A történet úgy kezdődött, hogy tegnap nálunk voltak Judith húgomék. Tíz éve nem találkoztunk. Fantasztikus jó érzés volt ismét együtt lenni. Olyan érdekes....10 év alatt az ember szinte minden sejtje kicserélődik, és mégis ráismer a régen látott szeretteire.....megismeri a hangját, felidézi a jellemét, esetleg előjönnek régi illatok......... Sokszor gondolkozom rajta, hogyan is lehetséges ez? Hatalmas misztérium!!
Arra számítottam, hogy majd lesz időnk bőven bepótolni a sok- sok év elmaradt beszélgetéseit. Reméltem, hogy sikerül majd mindent kidumálni magunkból. Ám, mire belejöttünk volna az igazi beszélgetésbe, addigra már este lett és menniük kellett. Egyelőre csak Érdre, de két nap múlva már haza Arizonába. :-(( Ki tudja, mikor kerül sor legközelebb erre?
De sikerélményből is jutott nekem a tegnapi napra: nagy boldogságomra, Sophie többször is repetázott a levesemből. Claire meg sem kóstolta. Na, de pár év múlva, ha ismét jönnek, tuti ő is ilyent fog kérni.

Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál petrezselyemgyökér
- 1/4 zellergumó
- 2 db krumpli
- 1 kis doboz tejföl
- vegeta
- pár csepp olíva olaj
- 1 gerezd fokhagyma (elmaradhat)

Elkészítése:
Valójában ahány ház annyi brokkoli krémleves. Én a gyerekek miatt többféle zöldséget főzök bele. Így legalább megeszik. Az íze is sokkal enyhébb és kellemesebb lesz. A sűrítést sem liszttel végzem, hanem krumplival, hogy minél egészségesebb legyen.
Minden zöldséget megpucolok, megmosok és odateszem főni vegetás vízben vagy pedig húsleves kockával. Kb 20 perc alatt puhára főzöm. Ekkor hozzáadom az olajat, a tejfölt és összeturmixolom.
Pirítós kenyérrel, krutonokkal vagy gyöngyöcskékkel tálalom. Igazi gyerek eledel:-)

Barátom Jézus

"Jézus pedig monda: Én vagyok. És meglátjátok majd az embernek Fiát ülni a hatalomnak jobbján, és eljőni az ég felhőivel." 
Márk evangéliuma 14,62

2011. június 13., hétfő

Zabkorpából készült palacsinta

Rájöttem, hogy a zabpehely vagy a zabkorpa nemhogy rontana, de lényegesen javít az ételek minőségén. A palacsinta kifejezetten ízletesebb számomra, mint anélkül. Valahogy jobban összeáll a tésztája, nem ragad oda és hát nem utolsó sorban, sokkal egészségesebb.A mennyiségeken lehet változtatni. Én sohasem készítem recept alapján. Szinte minden alkalommal improvizálok. Ezt nem lehet elrontani.
Hozzávalók:
- 20 dkg zabkorpa
- 20 dkg finomliszt
- 3 tojás
- 1 doboz joghurt
- 1 kk só
- annyi víz, hogy közepesen híg tésztát kapjunk
- 0,5 dl olaj

Elkészítése:
Én egyszerre összedolgozok minden hozzávalót. Néhány percig pihentetem, hogy kicsit összeérjenek a dolgok. Az olajat is belekeverem és akkor csak első alkalommal kenem ki a serpenyőt olajjal, a továbbiakban nem szükséges.Forró olajjal kikent serpenyőbe egy merítőkanálnyi tésztát elterítek. Ha megsült az egyik fele, óvatosan megfordítom és a másik felét is megsütöm.
Házi meggy dzsemmel esszük. Nagyon fincsi!!!

Amit Isten készít

Hanem hirdetjük, amint meg van írva: "Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett", azt készítette el az Isten az őt szeretőknek.
Korinthusbeliekhez írt első levél 2:9

2011. június 10., péntek

Epres- áfonyás torta

Kb három hete készítettem ezt az "atomgyors" tortát. Amilyen gyors, legalább olyan finom is. Nem mindig van időm pepecselni, viszont bármikor jöhet az édesség. Délután találkoztam Magdival, neki is vittem belőle. Ízlett:-)
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 8 ek cukor
- 8 ek liszt
- pici só
- 2 csomag habtejszín
- cukor
- habfixáló
- eper
- áfonya

Elkészítése:
8 tojásból piskótát készítek. Ha kihűlt , elvágom középen és megtöltöm a habtejszínből felvert tejszínhabbal, amelybe egy kevés habfixálót is keverek. Teleszórom eperrel és áfonyával. Befedem a másik lappal, tejszínhabot simítok a tetejére és ismét teleszórom gyümölccsel.

Utolsó lépések

„Áldjad én lelkem az Urat, és el ne feledkezzél semmi jótéteményéről. A ki megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet.„ Zsoltár 103,2-3.

2011. június 7., kedd

Fokhagymás spárga tonhallal

Királyok eledele, eledelek királya a spárga. Szó szerint naponta meg tudnám enni a spárgát mindenféle formájában. Vettem fehéret és zöld testvérét is. Sajnos a fehér megviccelt egy kicsit. Fás volt, de nagyon. Sebaj, a zöldből mennyei ebédet készítettem.
Hozzávalók:
- spárga
- fokhagyma
- olíva olaj
- vaj
- méz
- só
- bors,
- krumpli
- tonhal

Elkészítése:
Most leginkább a spárgára koncentrálok, a többit tudjátok.
Nos a spárgát mosom, tisztítom. A vajat picit megolvasztom, összekeverem az olajjal, a fűszerekkel és a pici mézzel. Belepréselem a fokhagymát és jól összekavarom. Ebbe forgatom bele a megtisztított spárgámat, majd egy jénai tepsibe öntöm az egészet, ahol néhány perc alatt megsütöm.
Közben héjában főzök krumplit, amit csak négybe vágok és úgy tálalom természetesen. A tonhalat pedig kirántom.
Fantasztikus ízkavalkád........

Mi a hit?

"A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés"
Zsidókhoz írt levél 11.1