2010. május 31., hétfő

Sajtos pálmalevél

Mia, Jancsi és Rebeka látogattak meg bennünket tegnap. Sajnos nagyon ritkán találkozunk velük, pedig szeretjük a társaságukat. Nagyon nagyon régi jó barátok.
Az ő tiszteletükre készült többek közt a sajtos pálmalevél is. Bárcsak jönnének gyakrabban !!!
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál sütőpor
- liszt

Elkészítése:
A tésztához a margarint kettévágom, az egyik felét 12,5 dkg-ot a liszttel, a tejjel, egy mokkáskanál sóval és sütőporral összegyúrom. A sajtot megreszelem és a margarin másik felével 12,5 dekával, egy mokkáskanál sóval és egy mokkáskanál pirospaprikával összedolgozom.
A tésztát kettéosztom, és az egyik cipót kb 10 cm széles és 2 mm vastag téglalappá nyújtom. A hossza tetszőleges. A sajtkeverék felével megkenem. A tésztát két hosszanti felétől kiindulva a közepe felé göngyölöm. Az így kapott rudat alufóliába csomagolom. A tészta másik felével hasonló módon járok el. Ezt is becsomagolom alufóliába és egy éjszakára mélyhűtőbe teszem.
Másnap a sütőt 200 fokra hevítem. A tésztát a fóliából előveszem és lisztezett deszkán éles késsel 2 mm vastag szeletekre vágom. Az így kapott pálmaleveleket vajazott alufóliárával kibélelt tepsibe fektetem szépen egymás mellé és kb. 15 percig sütöm.
Akkor jó, ha szép aranysárga, de megpirulnia nem szabad, mert a sajt miatt megkeseredik. A tésztát még langyosan eltávolítom a fóliáról, mert ha kihűl könnyen törik.
Általában dupla adagot szoktam készíteni egyszerre, tehát 4 rudat. 1- 2 rudat megsütök belőle és a többit otthagyom a mélyhűtőben. Bármikor elő lehet venni és frissen meg lehet sütni szükség esetén.
A fagyasztóból elővett tészta kb fél óra után szeletelhető. Sőt csakis akkor szeletelhető szépen, ha félig fagyos még.

Diós krémes

Épp most emlegettem V. Gabit tegnap a süti miatt, aztán, amikor elkezdtem feltenni a blogra a recepteket, megszólal a telefon és találjátok ki, ki hívott???? Hát Gaaaaabi!!!!! Ekkora telepátiát!!!!
Ezt a receptet tőle tanultam jó húsz évvel ezelőtt és nagyon nagy szeretettel gondolok azokra a szép időkre mindig.
Örülök, hogy a sors úgy hozta, hogy megismerhettelek!!! Különleges emberke vagy!!!!
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 2 ek víz
- 5 ek liszt
- 3-4 ek dió
- 6 ek cukor
- kevés sütőpor

- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 4 tojássárgája
- 30 dkg darált dió
- kevés tej
- rum eszenc

Elkészítése:
A 6 tojásból vizes, diós piskótát készítek és egy kisebb tepsibe megsütöm. Amíg hűl, addig a darált dióbelet leforrázom egy kis tejjel. Közben kikeverem a vajat a cukorral és a tojássárgákkal. Ezekkel vigyázni!!! Nem árt, ha szalmonella ellen kezelt tojásokat használok. De el is maradhat belőle.
Ha kihűlt a dió, akkor óvatosan összekeverem a két masszát. Egy kicsit nyakonöntöm rum aromával.
A tésztát kettőbe vágom és az egyik lapon elsimítom a krémet majd befedem a másik lappal. Ha használok a krémbe tojássárgát, akkor a fehérjét gőz fölött felverem 20 dkg cukorral és a tetejére teszem. Ebben az esetben ez elmaradt, de attól még nagyon finom lett a süti. Torta formájúra is lehet készíteni és szépen kidíszíteni, mert annak is megállja a helyét. Szabolcs negyedik születésnapjára ilyen tortát kapott. Természetesen " ünnepélyesebb ruhában". Aztán ezzel etette meg a halacskáit, hogy örüljenek ők is, ha már buli van  Másnap "örömükben" szegénykék holtan lebegtek a kis akvárium vizében.:-(

Rakott csirkemellfilé sajttal

Szabolcs és Márk kedvenc husikája. Valóban nagyon finom étel és az az előnye, hogy hidegen is és melegen is maximálisan élvezhető.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé szeletek
- 30 dkg reszelt sajt
- 1 csomag habtejszín ( 3 dl )
- pulyka fűszerkeverék
- magyaros fűszerkeverék
- pirospaprika, só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- liszt
- 2-3 tojás

Elkészítése:
A csirkemellfilét szeletelem, a sajtot megreszelem. Ezután egy tányérba lisztet teszek, mintha paníroznék. A lisztbe belepréselem a fokhagymát, beleszórom a fűszereket. Egy másik tányérba feltöröm a tojásokat és egy kis sóval felverem.
Harmadik tányérba reszelt sajtot teszek. Innetől kezdve pontosan úgy járok el, mintha paníroznék, liszt, tojás és a prézli helyett sajtba mártom a legvégén a húst.
Egy jénai tepsit kiolajozok és abba rakom szépen egymás mellé a húsokat, majd egymás tetejére, amíg el nem fogy. Ha marad még egy kis fűszeres liszt, tojás és sajt, akkor rászórom a tetejére majd ráöntöm a habtejszínt. Egy órára beteszem a sütőbe és közepes lángon megsütöm. Érdemes betakarni alufóliával az elején. Ehhez is jó mindenféle köret, mindenféle saláta.

Sült csirkecomb

Valójában egyszerű dolgot írok most le, de ötletnek jó. Bármilyen fűszert lehet használni, a sült csirkét nem lehetlenség elrontani. Salátával, krumplival vagy bármilyen körettel remek gyors étel.


Hozzávalók:
- csirkecomb
- pulyka fűszerkeverék
- magyaros fűszerkeverék
- olíva olaj
- sütőzacskó

- 1 kg krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- olaj
- só, mokkáskanálnyi cukor

Elkészítése:
A combocskákat befűszerezem, beolajozom és sütőzacskóba helyezem. Kb. háromnegyed óráig sütöm a sütőben, majd szétnyitom a sütőzacskót és még legalább negyed óráig sütöm, hogy szép piros legyen. Ekkor meg is locsolhatom a saját levével egy kicsit.
A krumplit héjában megfőzöm, meghámozom és kockára vágom.
A hagymát apróra vágom és megdinsztelem majd beleforgatom a krumplit. Sózom és egy gondolatnyi cukrot teszek hozzá. Jól összekavarom. Zöldpetrezselymet is lehet szórni rá.

Megtaláltok, ha kerestek

"Ha majd segítségül hívtok és könyörögve hozzám jöttök: meghallgatlak titeket. Ha kerestek, megtaláltok; föltéve, hogy szívetek mélyéből kerestek" (Jer 29,12-13)