2010. május 31., hétfő

Diós krémes

Épp most emlegettem V. Gabit tegnap a süti miatt, aztán, amikor elkezdtem feltenni a blogra a recepteket, megszólal a telefon és találjátok ki, ki hívott???? Hát Gaaaaabi!!!!! Ekkora telepátiát!!!!
Ezt a receptet tőle tanultam jó húsz évvel ezelőtt és nagyon nagy szeretettel gondolok azokra a szép időkre mindig.
Örülök, hogy a sors úgy hozta, hogy megismerhettelek!!! Különleges emberke vagy!!!!
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 2 ek víz
- 5 ek liszt
- 3-4 ek dió
- 6 ek cukor
- kevés sütőpor

- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 4 tojássárgája
- 30 dkg darált dió
- kevés tej
- rum eszenc

Elkészítése:
A 6 tojásból vizes, diós piskótát készítek és egy kisebb tepsibe megsütöm. Amíg hűl, addig a darált dióbelet leforrázom egy kis tejjel. Közben kikeverem a vajat a cukorral és a tojássárgákkal. Ezekkel vigyázni!!! Nem árt, ha szalmonella ellen kezelt tojásokat használok. De el is maradhat belőle.
Ha kihűlt a dió, akkor óvatosan összekeverem a két masszát. Egy kicsit nyakonöntöm rum aromával.
A tésztát kettőbe vágom és az egyik lapon elsimítom a krémet majd befedem a másik lappal. Ha használok a krémbe tojássárgát, akkor a fehérjét gőz fölött felverem 20 dkg cukorral és a tetejére teszem. Ebben az esetben ez elmaradt, de attól még nagyon finom lett a süti. Torta formájúra is lehet készíteni és szépen kidíszíteni, mert annak is megállja a helyét. Szabolcs negyedik születésnapjára ilyen tortát kapott. Természetesen " ünnepélyesebb ruhában". Aztán ezzel etette meg a halacskáit, hogy örüljenek ők is, ha már buli van  Másnap "örömükben" szegénykék holtan lebegtek a kis akvárium vizében.:-(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése