2010. május 31., hétfő

Sajtos pálmalevél

Mia, Jancsi és Rebeka látogattak meg bennünket tegnap. Sajnos nagyon ritkán találkozunk velük, pedig szeretjük a társaságukat. Nagyon nagyon régi jó barátok.
Az ő tiszteletükre készült többek közt a sajtos pálmalevél is. Bárcsak jönnének gyakrabban !!!
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál sütőpor
- liszt

Elkészítése:
A tésztához a margarint kettévágom, az egyik felét 12,5 dkg-ot a liszttel, a tejjel, egy mokkáskanál sóval és sütőporral összegyúrom. A sajtot megreszelem és a margarin másik felével 12,5 dekával, egy mokkáskanál sóval és egy mokkáskanál pirospaprikával összedolgozom.
A tésztát kettéosztom, és az egyik cipót kb 10 cm széles és 2 mm vastag téglalappá nyújtom. A hossza tetszőleges. A sajtkeverék felével megkenem. A tésztát két hosszanti felétől kiindulva a közepe felé göngyölöm. Az így kapott rudat alufóliába csomagolom. A tészta másik felével hasonló módon járok el. Ezt is becsomagolom alufóliába és egy éjszakára mélyhűtőbe teszem.
Másnap a sütőt 200 fokra hevítem. A tésztát a fóliából előveszem és lisztezett deszkán éles késsel 2 mm vastag szeletekre vágom. Az így kapott pálmaleveleket vajazott alufóliárával kibélelt tepsibe fektetem szépen egymás mellé és kb. 15 percig sütöm.
Akkor jó, ha szép aranysárga, de megpirulnia nem szabad, mert a sajt miatt megkeseredik. A tésztát még langyosan eltávolítom a fóliáról, mert ha kihűl könnyen törik.
Általában dupla adagot szoktam készíteni egyszerre, tehát 4 rudat. 1- 2 rudat megsütök belőle és a többit otthagyom a mélyhűtőben. Bármikor elő lehet venni és frissen meg lehet sütni szükség esetén.
A fagyasztóból elővett tészta kb fél óra után szeletelhető. Sőt csakis akkor szeletelhető szépen, ha félig fagyos még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése