2010. január 23., szombat

Rakott kelkáposzta

A káposztának főzés közben nem a legjobb az illata, na de azután?????????



Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 60 dkg darálthús
- egy teás bögrényi  rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- bors, só
- kevés Vegeta
- 3 kis doboz tejföl tejföl

 Elkészítése:

Felteszem a rizst főni. A kelkáposztát csíkokra vágom, és kb. 8-10 percig főzőm Vegetás vízben. Pörköltet készítek a darálthúsból, bors, só, pirospaprika hozzáadásával. Mindenféle fasírt fűszerkeveréket, töltött hús fűszert szoktam beleszórni még. Amikor minden megfőtt, egy tepsi aljára teszem a megfőtt kelkáposzta felét apróra vágva, rá a főtt rizzsel elkevert darálthúst, majd újra kelkáposzta következik. Nálam minden, ami káposzta megkívánja a kaprot is. Szórok rá, de tényleg keveset. Addig ismétlem, ameddig van hozzávaló. A tetejét tejfölbe kevert egész tojással vonom be.

Kb egy óra hosszáig közepes lángon sütöm. Tálaláskor , aki szereti tehet még tejfölt a tetejére.

 

Fokhagymás csirkefalatkák

Állítom, mindenki ízlését meg lehet nyerni ezzel az egyszerű kis ropogóssal. Próbáljátok ki és nem fogjátok abbahagyni!!


Hozzávalók:
- csirkemell filé
- fokhagyma
- tojás
- liszt
- sajt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemell csíkokat sózom, borsózom és fokhagyma reszelékbe forgatom. Fél órát állni hagyom benne.
Lisztbe, tojásba majd sajtos zsemlemorzsába forgatom. Ropogósra sütöm forró olajban.
Mennyiséget azért nem írtam hozzá, mert az attól függ, hogy hány személynek készül.

Habos rácsos linzer

A rácsos linzerek drága nagymamámat juttatják eszembe. Ha a nagypapa kedvébe szeretett volna járni, ennek egyik módja a rácsos linzer volt. Természetesen én másképp készítem ezt a varázslatos süteményt. Sajnos az ő receptje nem maradt meg, de az illata a hangulata azokat a csodálatos időket idézik fel bennem.
Hálás vagyok Istennek, hogy ŐT adta nekem!!!!! Családszeretetemet, hitemet neki köszönhetem. Tőle tanultam meg azt, hogy öröm a munka és boldogság, ha gondoskodhatunk valakiről.....és azt is, hogy ha jót teszünk valakivel, az nekünk sokkal de sokkal jobb, mint annak akivel tesszük......
Nem is folytatom, mert képes leszek elsírni magam.....

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg Rama margarin
- 20 dkg cukor
-  2 egész tojás
-  2 dl tejföl
-  1 csomag vaníliás cukor
-  1 csomag sütőpor
-  1 üveg baracklekvár
-  darált dió

Elkészítése:
A margarint a cukorral a tojásoknak a sárgájával, a vaníliás cukorral és a tejföllel jól elkeverem. Ezután a lisztet és a sütőport is hozzáadom. Nyújtható lágy tésztát kapok.
A tészta 2/3 részét fél cm. vastagságúra nyújtom és ezzel kibélelem a kikent kilisztezett tepsit. Erre jön a barack lekvár, amit bőven megszórok darált dióval.
A megmaradt tésztából vékony rudacskákat sodrok és rácsok formájában a tésztára helyezem.
A tojások fehérjét cukorral felverem és a tészta tetejére kenem.
Előmelegített sütőbe helyezem és kb. 25-30 percig sütöm.

2010. január 21., csütörtök

Rántott gombafejek

A rántott gombafejek mindenki kedvence. Megosztok veletek néhány praktikát.
Hozzávalók:
- gomba
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- só, bors
- ecet
- olaj a sütéshez

Elkészítése:
A gombákat alaposan megmosom egy erre a célra kijelölt konyhai kefével. Fövő sós ecetes vízbe dobálom szegénykéket 3- 4 percre. Leszűröm és a panírozás alpszabályait követve gyönyörűen kirántom őket.
Sült krumplival , kukoricás rizzsel, kovászos uborkával, krokettel és némi rántott pipihusival párhuzamosan fogyasztjuk. No meg a saláta................

Túrógombóc

Nagyon szívesen készítek túrógombócot, hiszen egyetlen menyem kedvence. Sajnos nagyon ritkán van lehetőségem rá, hogy ezzel vendégeljem meg, de amikor csak lehet mindig mindig megragadom az alkalmat és összedobok egy adagot. Kimondhatatlanul jóleső érzés, amikor örömöt tudok okozni valakinek a főztömmel.


Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 4 egész tojás
- 2 dl búzadara
- egy csipet só
- 2 ek olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- porcukor
- 3 dl tejföl

Elkészítése:
A tehéntúrót, a tojást és a búzadarát pici sóval jól összekavarom és néhány órát állni hagyom. Ez azért fontos, hogy ne főjön szét.
Egy nagy edényben vizet teszek főni. Sózom egy kicsit. Amikor forr a víz, a fővővízbe mártogatott evőkanállal galuska formákat szaggatok belőle. Min.5 percig főzöm.
Amíg fő az olajon aranybarnára pirítom a zsemlemorzsát majd a leszűrt gombócokat beleforgatom.
Tálaláskor forró cukros tejföllel nyakon öntöm.