Ekkor előállt egy törvénytudó, hogy megkísértse őt, és ezt kérdezte: "Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" 26Ő pedig ezt mondta neki: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?" 27Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." 28Jézus ezt mondta neki: "Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz."
Lukács 10; 25- 28
2010. február 7., vasárnap
Sajtos rántotta
Mint már említettem a legelején, ez a bolg nem arra való, hogy különleges receptek kerüljenek fel rá, hanem a szürke mindennapjaink reggeli, ebéd, vacsorája. Néhanapján pedig még az ünnepi ételek is.
A rántotta sem egy szokatlan reggeli, de meg kell őrizni a képét emlékként a gyerekeim számára.
Vasárnap reggel van és Márkocskának sajtos rántottára fájt a foga. Hát íme itt van.
A rántotta sem egy szokatlan reggeli, de meg kell őrizni a képét emlékként a gyerekeim számára.
Vasárnap reggel van és Márkocskának sajtos rántottára fájt a foga. Hát íme itt van.
Hozzávalók:
- tojás
- háromszögű Trappista sajt ( natúr )
- olaj
- só esetleg bors
Elkészítése:
Az olajat megforrósítom, a tojásokat sóval felverem, a sajtot beleaprítom. Ahány tojásból készítem a rántottát, annyi kis háromszögű sajtot teszek hozzá. A sajtos tojást beleöntöm a forró olajba és állandó kevergetés mellett megsütöm.
Az az igazság, hogy sokkal krémesebben szeretem, de félek a szalmonellától, ezért mindig egy kicsit hosszabb ideig sütöm.
2010. február 6., szombat
Rigó Jancsi
Hát a drága Rigó Jancsi pontosan száz évvel előzött meg születésben engem. Születésének évszámát le nem írom, mert akkor kiderülne, hogy milyen piszok fiatal vagyok ( hozzá képest ) :))
Cigányprímás volt a lelkem, és egy párizsi turnéja alkalmával találkozott a belga herceg feleségével, akit Claire Wardnak hívtak.
Szerelemre gyulladtak egymás iránt és párjukat elhagyván közös életet kezdtek.
Jancsi egyik pesti cukrászdában e különleges krémessel szerette volna levenni szerelmét a lábáról.
Miután a cukrász felismerte a híres, nem túl szép, de annál népszerűbb prímást, gyorsan elnevezte süteményét róla.
Hogy igaz-e a mese vagy sem, nem lényeges. A sütemény azonban azóta is sokak kedvence.
Tetejét csokimázzal vonom be, amire most Milka csokit reszelek. Általában elég a csokimáz.
Cigányprímás volt a lelkem, és egy párizsi turnéja alkalmával találkozott a belga herceg feleségével, akit Claire Wardnak hívtak.
Szerelemre gyulladtak egymás iránt és párjukat elhagyván közös életet kezdtek.
Jancsi egyik pesti cukrászdában e különleges krémessel szerette volna levenni szerelmét a lábáról.
Miután a cukrász felismerte a híres, nem túl szép, de annál népszerűbb prímást, gyorsan elnevezte süteményét róla.
Hogy igaz-e a mese vagy sem, nem lényeges. A sütemény azonban azóta is sokak kedvence.
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 8 ek cukor
- 3 ek minőségi kakaó
- 5 ek liszt
- fél csomag sütőpor
Krémhez:
- 8 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
- 2 kis tasak habfixáló
- 3 ek kakaó
Mázhoz:
- 3 ek habtejszín (kb 1/2 dl)
- 10 dkg étcsokoládé
Sziruphoz:
- 1/2 l víz
- 8 ek cukor
- rum vagy rum aroma
- Milka csoki reszelék a tetejére
Elkészítése:
A tojásokból és a többi hozzávalókból sima kakaós piskótát készítek. Kikent tepsibe öntöm a masszát és előmelegített sütőben készre sütöm.
Közben a vízből, cukorból szirupot főzök. Rum aromával ízesítem. Ha kész a piskóta, meglocsolom bőven a sziruppal.
Felverem félig a porcukorral a habtejszínt, beleszórom a habfixálót és addig verem tovább, amíg jó kemény hab lesz belőle.
Beleszitálom a kakaót, óvatosan összekeverem és rásimítom a már kihűlt tésztára.Tetejét csokimázzal vonom be, amire most Milka csokit reszelek. Általában elég a csokimáz.
Carbonara tészta azaz tészta szénégetőné módra
Ennek sincs kőbevésett receptje szerencsére. Spagettivel, tésztával, gombával, sonkával, húsos szalonnával egyaránt fantasztikus.
Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti vagy valamilyen száraz tészta
- 20 dkg húsos szalonna vagy Delco pulykamellsonka
- 2 tojásnak a sárgája
- 2 dl tejszín
- só, bors, pici petrezselyem
- olaj
- esetleg parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzöm. Az olajon megpirítom a csíkokra vágott húsos szalonnát vagy sonkát.
A tejszínt kikeverem a nyers tojásoknak a sárgájával ( szalmonella ellen kezelt tojásokat használok ilyen esetben ), fűszerekkel, préselt fokhagymával ,majd minden hozzávalót összekutyulok egy nagyobb edényben. Ha szükséges, akkor a tészta főzővizéből kanalazok még a kész tésztára, hogy fényesebb, krémesebb legyen.
Teljes kiőrlésű rozsos kenyér
A kenyér is az a kategória, amiből reményeim szerint többféle receptet is fel fogok majd tenni.
Higyjétek el, érdemes sütni otthon. Semmi nem ér fel a kenyérsütés illatával, amitől még a szomszéd nyálelválasztása is beindul. A nagyobb baj csak az, hogy a sajátunk is, és úgy járunk, mint tegnap este tíz órakor én. Amikor kisült a kenyérkém, nem bírtam ellenállni a csábításnak, leszeltem a ropogós langyos sarkát, megkentem fiiiinom padliszánkrémmel és koktélparadicsommal szépen teleraktam a pocit. Aztán meg csodákra várok....
Jól nézzétek, az edényfogót és az alátétet Marica készítette. Fantasztikus dolgokat művel. Csak csodálni tudom a patchworkjeit. Köszi Marica!!!!!!!!
Higyjétek el, érdemes sütni otthon. Semmi nem ér fel a kenyérsütés illatával, amitől még a szomszéd nyálelválasztása is beindul. A nagyobb baj csak az, hogy a sajátunk is, és úgy járunk, mint tegnap este tíz órakor én. Amikor kisült a kenyérkém, nem bírtam ellenállni a csábításnak, leszeltem a ropogós langyos sarkát, megkentem fiiiinom padliszánkrémmel és koktélparadicsommal szépen teleraktam a pocit. Aztán meg csodákra várok....
Jól nézzétek, az edényfogót és az alátétet Marica készítette. Fantasztikus dolgokat művel. Csak csodálni tudom a patchworkjeit. Köszi Marica!!!!!!!!
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 30 dkg finomliszt
- 2 db héjában főtt krumpli
- 1 kk őrőlt kömény
- 1 csapott ek só
- 1 csapott ek cukor
- 4 ek olíva olaj
- egy és fél tasak szárított élesztő
- 1 egész tojás
- 1 tk ecet
Elkészítése:
Mivel gépben sütöm, ezért a sorrend nem mindegy. Először betöltöm a vizet, az olajat, az ecetet, majd rendre a lisztet, amit előzőleg megszitálok, a reszelt főtt krumplit, a fűszereket, sót, cukrot, őrőlt köményt, élesztőt, tojást. Beprogramozom az időt, 1 óra 58 perc alatt készül el ez a variáció.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)