2010. január 25., hétfő

Grízkoch vagy grízfelfújt

Szinte minden alkalommal grízfelfújtat készítek amikor bableves van, vagy valamilyen sűrű húsos laktató leves az ebéd.
Hidegen, melegen egyaránt szenzációs. Egyszerű desszert, de nélkülözhetetlen!!!!!
Nem hosszú életű szegényke.....

Hozzávalók:
- 7 egész tojás
- 7 evőkanál cukor
- 12 evőkanál búzadara
-  pici só
- 8 dl tej+ 5 evőkanál cukor

Elkészítése:
A tojások fehérjét felverem habbá, a sárgájukat kikeverem a cukorral pontosan úgy, mintha piskótát készítenék. Liszt helyett grízt teszek bele, de kicsivel többet, mint, amikor piskótát sütök. Késhegy só.
Könnyedén összekeverem. NEM KELL BELE SÜTŐPOR!!!!!!!
Mehet a jól előmelegített sütőbe. Pillanatok alatt látom, hogy készresült. Közben a 8 dl tejet felforrósítom és beleteszek még kb. 5 evőkanál cukrot. Amikor készre sült, kiveszem és nyakon öntöm a forró cukros tejjel. Visszateszem még egy kicsit a sütőbe, hogy a dara jól szívja tele magát tejecskével és süljön még néhány percig.
Hidegen, melegen különböző öntetekkel , lekvárokkal fogyasztható. Én házi sárgabarack dzsemmel szoktam kínálni és pillanatok alatt volt- nincs.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó!

    Hálásan köszönöm ezt a receptet, most készítettük el a 7 éves unokámmal és nagyon ízlik.
    Mennyivel egyszerűbb és finomabb, mint az általam eddig ismert főtt grízes változat.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Katka!
    Máris megérte, hogy feltettem a receptet!!!
    Jó főzőcskézést kívánok!

    VálaszTörlés
  3. És mennyi ideig kell sütni???? köszönöm a válaszát! :)

    VálaszTörlés
  4. Kb. 20- 25 percig. Az a helyzet, hogy én nem mérem ennél az időt, ránézésre állapítom meg, hogy kész van-e már. Majd a tejjel együtt ismét kb ugyanennyit sütöm. Közben rá kell pillantani, mert nem minden sütő egyforma. Sok sikert!

    VálaszTörlés