2022. szeptember 26., hétfő

Húsos háromszögek leveles- vajas tésztából

 Minden nap légy hálás valamiért, akkor is, ha nem mindig könnyű. :-)

 

Hozzávalók:

- 50 dkg leveles- vajas tészta

- 1 db hagyma

- 40 dkg darált csirkemell filé (lehet marhából is)

- 1/2 kk bors

- 1/2 kk só

- 1/2 kk fokhagymapor (nyers fokhagyma is megfelel)

- 10 dkg reszelt sajt

- 2 kk ketchup, 2 kk mustár, 1 tojás

- szezámmag (opcionális)

Elkészítése:

A hagymát apróra vágva megdinsztelem egy kis olajon, hozzáadom a préselt fokhagymát vagy fokhagyma port, majd a darált húst. Sózom, borsózom, fehéredésig pirítom. Ha kész belekeverem a ketchupot, mustárt és a tojást.                                                                                                                     A leveles- vajas tésztát 8 egyforma kockára vágom. Mindegyik közepébe egy adag hústölteléket teszek. Háromszögeket hajtogatok, villával lenyomkodom a széleket, egész felvert tojással megkenem, és ha van otthon szezámmaggal megszórom. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm.

Ne vádoljatok senkit, és akkor titeket sem vádolnak majd!

 "Legyetek ezért ti is irgalmasak és könyörületesek, ahogyan mennyei atyátok is irgalmas és könyörületes!"

"Ne ítéljetek el másokat, és akkor titeket sem ítélnek el! Senkit se vádoljatok vagy hibáztassatok, és akkor titeket sem vádolnak majd! Bocsássatok meg másoknak, és akkor nektek is meg fognak bocsátani!

Adjatok, és akkor nektek is adni fognak! Bőségesen kaptok majd, többet, mint gondolnátok! Olyan sokat öntenek a kezetekbe, hogy nem bírjátok el, sőt az öletekbe ömlik majd. Mert amilyen mérték szerint adtok másoknak, ti is ugyanolyan mérték szerint fogtok kapni! 

Lukács 5; 36- Lukács 6; 18

2022_05_24_Brno_Csehország

2022. augusztus 14., vasárnap

Lazacos tészta

Orsitól kaptam a receptet. Mindig meglep valami finomsággal bennünket. Nagyon egyszerű, gyors, és eszméletlenül finom. Bori is imádja.

 
Hozzávalók:
- 2 csomag füstölt lazac (szeletek)
- 40 dkg szarvacska tészta
- 1 fej hagyma, ha kisebb 2 fej
- 3- 4 gerezd fokhagyma
- 2 doboz főzőtejszín
- fél citrom leve (kicsi citrom esetén mehet egy egésznek a leve)
- parmezán
- egy kevés olaj
- só, bors

Elkészítése:
Valójában ízlés szerint a mennyiségeken nyugodtan lehet változtatni. 
A tésztát hagyományos módon kifőzöm, majd leszűröm.
Közben a hagymát megdinsztelem egy kicsit, majd beledobom a pici csíkokra vágott lazacot és a préselt fokhagymát. Pillanatok alatt fehéredésig kevergetem, majd hozzáöntöm a fél citrom levét, és végül a habtejszíneket. Sózom, borsózom. Ha kész beleöntöm a kifőtt, leszűrt tésztát. Tálaláskor megszórom reszelt parmezánnal.
Szerintem frissen a legfinomabb. Egyébként a tészta beissza a tejszínes mártást, és máris megváltozik az állaga.

Az Úr nam hagy cserben soha

 "Az Úr az, aki előtted megy; Ő nem hagy cserben, és nem hagy el. Ne félj, és ne ess kétségbe semmitől." 5 Mózes, 31; 8

2022_06_Pozsony (Bratislava)_Szlovákia

2022. augusztus 7., vasárnap

Szilvás- tehéntúrós pite

Naponta szánjunk időt arra, hogy értékeljük, amink van, hogy hálásak legyünk mindenért, amit a jó Istentől kaptunk, első sorban a családunkért. Higgyétek el, nagy csoda, ha valakinek szerető családja van, és harmóniában élhet velük. Semmi fáradtságot ne sajnáljunk arra, hogy egymásnak örömet, jó kedvet szerezzünk. Egy szelet sütemény, egy finom étel elfogyasztása közösen a szépen terített asztal mellett szép emlékeket, mély nyomokat rajzolhat a lelkünkbe, amelyeket aztán hurcolunk magunkkal kalandozásaink során földi életünkben.

 Hozzávalók:

- 30 dkg liszt

- 20 dkg vaj

- 1 tojás sárgája

- 1 csomag vaníliás cukor

- 3/4 csomag sütőpor

- 15 dkg porcukor

- 1/2 BIO citrom reszelt héja  (opcionális)

- 1 csipet só

Szilvás réteghez:

- 50 dkg tehéntúró

- 2- 3 ek tejföl

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 db bio citrom héja (ha nem bio a citrom, tilos a héját megenni!!!!) akár el is maradhat

-------------------------------

- 70 dkg szilva

- 9 dkg porcukor

- 1 csomag vaníliás pudingpor

- fahéj 

Elkészítése:

A lisztet, sütőport beleszitálom egy tálba, majd hozzáadom a többi hozzávalót, beleértve a szobahőmérsékletű vajat is. Könnyed mozdulatokkal összegyúrom, majd kb fél órára hűtőbe teszem.

Közben elkészítem a túrókrémet, ami annyiból áll, hogy a hozzávalókat összekeverem. 

A tésztát két részre osztom. Felét kinyújtom közepes tepsi méretűre. Ráhalmozom a túrókrémet. A megmosott, lecsepegtetett, kimagozott szilvát a tetejére szorosan egymás mellé helyezem vágott felével felfelé. Megszórom fahéjjal és kristálycukorral. a tészta másik felét rámorzsolom a tetejére, és máris mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40- 50 perc alatt megsül.

Nagyon finom!!!!