2025. május 6., kedd

Vegetáriánus Pad Thai

Anyák napja számomra mindig a csendes meghatottság ünnepe. Nem a nagy szavak vagy a pompás gesztusok teszik különlegessé,hanem a figyelmes szeretet, amellyel fiaim- immár apaként- és gyerekeik- az én unokáim- körülölelnek ilyenkor. Látom, hogyan tanítják tovább a szeretet kifejezésének egyszerű, mégis szívet melengető módját, ahogyan egykor én is próbáltam nekik átadni. Anyák napján nemcsak ünnepelt vagyok, hanem a tanúja annak is, hogy a szeretet miként él tovább a következő generációkban. Ez az igazi ajándék.

Hozzávalók:

- 20 dkg spagetti

- 1 nagyobb fej hagyma

- 2 db sárgarépa

-  4 gerezd fokhagyma

-  50 dkg ázsiai zöldségkeverék (van ahol csak 35 vagy 40 dkg-os csomagolásban kapható)

- 8- 10 ek. olívaolaj

- 1 dl szójaszósz 

- bors

- ha van otthon, akkor ízlés szerint Pad Thai szósz (mellőzhető)

Elkészítése: 

A spagettit bő, sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.

Közben a  hagymát és a répát vékony csíkokra, a fokhagymát apróra vágom vagy egyszerűen fokhagymanyomón áttöröm. 

Az előkészített zöldségeket nagyon forró serpenyőben, kevés olajon gyorsan lepirítom. A siker kulcsa a folyamatosan magas hőmérséklet: csak így örzik meg a zöldségek a roppanós textúrájukat és intenzív ízüket.  Amint a fagyos zöldség kienged, gyakorlatilag már el is készült a Pad Thai alapom.

Tálalás előtt a lepirított zöldségeket összeforgatom a főtt spagettivel, szójaszószt locsolok rá, frissen őrölt borssal megszórom, és ha szükséges óvatosan utánasózom- bár a szójaszósz önmagában is kellően sós.

Zárásként megjegyezném, hogy ahány bolt annyiféle ázsiai zöldségkeverék. Én általában dupla adagot készítek, ilyenkor két különböző üzletből beszerzett zöldségkeveréket kombinálok- így még izgalmasabb és változatosabb lesz az étel.

Lelkem szomjazik utánad

 "Isten, én Istenem vagy te, jó reggel kereslek, téged szomjúhoz lelkem." Zsoltárok 63; 2

2024_05_10_Pozsony_Szlovákia

2025. május 1., csütörtök

Spárga fasírt és gombás rizs

A spárga a tavasz egyik finom követe: minden hajlékony szálban ott rejlik az újjászületés frissessége és tiszta, zöld íze. Egyszerre könnyed és elegáns zöldség. 

 Hozzávalók a gombás rizshez:

- fél fej vöröshagyma

- fél kápia paprika

-  1 gerezd fokhagyma

- 3 db gomba

- 1 pohár rizs

- só, bors

- kevés olaj

Elkészítése:

A vöröshagymát finomra aprítom, majd kevés olajon üvegesre dinsztelem. Hozzáadom az ugyancsak apró kockára vágott vágott kápia- paprikát és a felszeletelt gombát, s tovább párolom, amíg megpuhulnak.  Ekkor belenyomom a fokhagymagerezdeket, sózom, borsózom, majd beleforgatom  az 1 pohár rizst. Felöntöm 2 pohár vízzel, és amint felforrt a lángot a legalacsonyabb fokozatra állítva, lefedve készre párolom.

Hozzávalók a spárga fasírthoz:

- fél kiló friss zöld spárga

- 2 egész tojás

- 1 db áztatott zsemle

- ételízesítő

- 2 kis gerezd vagy 1 nagy gerezd fokhagyma

- só, őrölt fekete bors, késhegynyi szerecsendió

- igény szerint szemlemorzsa vagy zabpehelyliszt

- olaj a sütéshez

Elkészítése:

A spárgát alaposan megmosom, a fás végeket letöröm. Enyhén sózott vagy Vegetával ízesített forrásban lévő  vízben 7- 8 perc alatt megfőzöm. Szűrőlapátban hagyom lecsepegni. Az áztatott, kinyomkodott zsemlét villával finomra morzsolom. Hozzáadom a felütött tojásokat, és simára keverem. A lecsepegtetett spárgadarabokat szintén durvára aprítom vagy finomra vágom, majd a zsemle- tojás keverékéhez forgatom. Belereszelem a fokhagymagerezdeket, sózom, borsózom, megszórom egy kis ételízesítővel, és egy csipet szerecsendióval. Alaposan összedolgozom, amíg a massza könnyen formázható nem lesz. Amennyiben túl híg lenne a tojásoktól, úgy egy kevés zsemlemorzsával sűrítem, de nem nagyon. Nedves kézzel 5- 6 cm átmérőjű korongokat formázok. Vagy egyszerűen egy evőkanál segítségével végzem el ugyanezt a műveletet. Ízlés szerint meghempergetem zsemlemorzsában a ropogós kéreg elérése céljából.   Egy serpenyőben felhevítem az olajat. A fasírtokat mindkét oldalukon közepes lángon addig sütöm, amíg kicsit megpirulnak. Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges zsiradékot leitassam. A spárgafasírtot melegen, friss salátával, vagy joghurtos- citromos mártogatóssal, párolt burgonyával vagy gombás rizzsel tálalom.

A masszát ízlés szerint friss vágott petrezselyemmel vagy kaporral is lehet gazdagítani, hogy üdébb, tavasziasabb ízt kapjunk.

Erőt ad a fáradtaknak

 "Erőt ad a fáradtaknak és gyámolítja a kimerültet." Ézsaiás 40; 29

2024_07_19_Krakkó_Lengyelország

2025. április 23., szerda

Török fűszeres paradicsomos lencse

Az életet nem kell különleges alkalmakra tartogatni, minden nap lehet egy ünnepnap. Ha szívünkkel figyelünk, észrevesszük az élet apró csodáit. Ezek az élet finom rezdülései- egy mosoly, egy váratlan vendég, egy pillanatnyi csend, amelyben szívünk megszólal. Érdemes ezeket begyűjteni, és magunkkal vinni bárhová is megyünk. Este, amikor elcsendesedik a világ, hálával gondolhatunk vissza ezekre a pillanatokra, és köszönetet mondhatunk a nap apró ajándékaiért, amelyek melegséggel töltik meg a lelkünket, és emlékeztetnek arra, hogy az élet valódi ünnepe mindörökre bennünk él.

Hozzávalók:

- 50 dkg vörös lencse

-3 fej hagyma

- 1 db sárgarépa

- 1 db petrezselyem gyökér

- fokhagyma ízlés szerint (mehet bele bőven)

- 40- 50 dkg paradicsom püré

- 1 tk pirospaprika

- 1 tk koriander

- 1 tk kurkuma

- 1 tk római kömény

- 1 tk szumák

- 3 db babérlevél

- csipet oregáno

- 5 dkg vaj 

 Elkészítése:

A lencsét néhány órával főzés előtt bő vízbe áztatom, hogy könnyebben puhuljon. Egy lábasban kevés olajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a megpucolt, feldarabolt zöldségeket. Lehúzva a lábost a tűzről beleforgatom az édes- nemes pirospaprikát, az aranysárga kurkumát, koriandert, az illatos római köményt, és a préselt fokhagymát. Röviden átkeverem,majd visszatéve a tűzre illatozó alapot kapok. A megázott, leszűrt lencsét a zöldségekre öntöm, rákanalazom a sűrű paradicsomszószt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Beledobom a babérlevelet, csipet Írj egy szép oregánót, majd lassú tűz fölött, gyakori kevergetés mellett puhára főzöm. Amennyire szükséges, pótolom a vizet, hogy az étel ne égjen le. A krémes állag elérése céljából, belekeverek 5 dkg vajat. Tálaláskor a forró lencsét finoman megszórom szumákkal, és pár csepp citromlével savanyítom. Tetején a tejföl nemcsak jól mutat, de kellemes ízt is kölcsönöz ennek a törökös hangulatú ételnek.