2025. május 6., kedd

Vegetáriánus Pad Thai

Anyák napja számomra mindig a csendes meghatottság ünnepe. Nem a nagy szavak vagy a pompás gesztusok teszik különlegessé,hanem a figyelmes szeretet, amellyel fiaim- immár apaként- és gyerekeik- az én unokáim- körülölelnek ilyenkor. Látom, hogyan tanítják tovább a szeretet kifejezésének egyszerű, mégis szívet melengető módját, ahogyan egykor én is próbáltam nekik átadni. Anyák napján nemcsak ünnepelt vagyok, hanem a tanúja annak is, hogy a szeretet miként él tovább a következő generációkban. Ez az igazi ajándék.

Hozzávalók:

- 20 dkg spagetti

- 1 nagyobb fej hagyma

- 2 db sárgarépa

-  4 gerezd fokhagyma

-  50 dkg ázsiai zöldségkeverék (van ahol csak 35 vagy 40 dkg-os csomagolásban kapható)

- 8- 10 ek. olívaolaj

- 1 dl szójaszósz 

- bors

- ha van otthon, akkor ízlés szerint Pad Thai szósz (mellőzhető)

Elkészítése: 

A spagettit bő, sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.

Közben a  hagymát és a répát vékony csíkokra, a fokhagymát apróra vágom vagy egyszerűen fokhagymanyomón áttöröm. 

Az előkészített zöldségeket nagyon forró serpenyőben, kevés olajon gyorsan lepirítom. A siker kulcsa a folyamatosan magas hőmérséklet: csak így örzik meg a zöldségek a roppanós textúrájukat és intenzív ízüket.  Amint a fagyos zöldség kienged, gyakorlatilag már el is készült a Pad Thai alapom.

Tálalás előtt a lepirított zöldségeket összeforgatom a főtt spagettivel, szójaszószt locsolok rá, frissen őrölt borssal megszórom, és ha szükséges óvatosan utánasózom- bár a szójaszósz önmagában is kellően sós.

Zárásként megjegyezném, hogy ahány bolt annyiféle ázsiai zöldségkeverék. Én általában dupla adagot készítek, ilyenkor két különböző üzletből beszerzett zöldségkeveréket kombinálok- így még izgalmasabb és változatosabb lesz az étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése