2025. április 23., szerda

Török fűszeres paradicsomos lencse

Az életet nem kell különleges alkalmakra tartogatni, minden nap lehet egy ünnepnap. Ha szívünkkel figyelünk, észrevesszük az élet apró csodáit. Ezek az élet finom rezdülései- egy mosoly, egy váratlan vendég, egy pillanatnyi csend, amelyben szívünk megszólal. Érdemes ezeket begyűjteni, és magunkkal vinni bárhová is megyünk. Este, amikor elcsendesedik a világ, hálával gondolhatunk vissza ezekre a pillanatokra, és köszönetet mondhatunk a nap apró ajándékaiért, amelyek melegséggel töltik meg a lelkünket, és emlékeztetnek arra, hogy az élet valódi ünnepe mindörökre bennünk él.

Hozzávalók:

- 50 dkg vörös lencse

-3 fej hagyma

- 1 db sárgarépa

- 1 db petrezselyem gyökér

- fokhagyma ízlés szerint (mehet bele bőven)

- 40- 50 dkg paradicsom püré

- 1 tk pirospaprika

- 1 tk koriander

- 1 tk kurkuma

- 1 tk római kömény

- 1 tk szumák

- 3 db babérlevél

- csipet oregáno

- 5 dkg vaj 

 Elkészítése:

A lencsét néhány órával főzés előtt bő vízbe áztatom, hogy könnyebben puhuljon. Egy lábasban kevés olajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a megpucolt, feldarabolt zöldségeket. Lehúzva a lábost a tűzről beleforgatom az édes- nemes pirospaprikát, az aranysárga kurkumát, koriandert, az illatos római köményt, és a préselt fokhagymát. Röviden átkeverem,majd visszatéve a tűzre illatozó alapot kapok. A megázott, leszűrt lencsét a zöldségekre öntöm, rákanalazom a sűrű paradicsomszószt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Beledobom a babérlevelet, csipet Írj egy szép oregánót, majd lassú tűz fölött, gyakori kevergetés mellett puhára főzöm. Amennyire szükséges, pótolom a vizet, hogy az étel ne égjen le. A krémes állag elérése céljából, belekeverek 5 dkg vajat. Tálaláskor a forró lencsét finoman megszórom szumákkal, és pár csepp citromlével savanyítom. Tetején a tejföl nemcsak jól mutat, de kellemes ízt is kölcsönöz ennek a törökös hangulatú ételnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése