2025. május 1., csütörtök

Spárga fasírt és gombás rizs

A spárga a tavasz egyik finom követe: minden hajlékony szálban ott rejlik az újjászületés frissessége és tiszta, zöld íze. Egyszerre könnyed és elegáns zöldség. 

 Hozzávalók a gombás rizshez:

- fél fej vöröshagyma

- fél kápia paprika

-  1 gerezd fokhagyma

- 3 db gomba

- 1 pohár rizs

- só, bors

- kevés olaj

Elkészítése:

A vöröshagymát finomra aprítom, majd kevés olajon üvegesre dinsztelem. Hozzáadom az ugyancsak apró kockára vágott vágott kápia- paprikát és a felszeletelt gombát, s tovább párolom, amíg megpuhulnak.  Ekkor belenyomom a fokhagymagerezdeket, sózom, borsózom, majd beleforgatom  az 1 pohár rizst. Felöntöm 2 pohár vízzel, és amint felforrt a lángot a legalacsonyabb fokozatra állítva, lefedve készre párolom.

Hozzávalók a spárga fasírthoz:

- fél kiló friss zöld spárga

- 2 egész tojás

- 1 db áztatott zsemle

- ételízesítő

- 2 kis gerezd vagy 1 nagy gerezd fokhagyma

- só, őrölt fekete bors, késhegynyi szerecsendió

- igény szerint szemlemorzsa vagy zabpehelyliszt

- olaj a sütéshez

Elkészítése:

A spárgát alaposan megmosom, a fás végeket letöröm. Enyhén sózott vagy Vegetával ízesített forrásban lévő  vízben 7- 8 perc alatt megfőzöm. Szűrőlapátban hagyom lecsepegni. Az áztatott, kinyomkodott zsemlét villával finomra morzsolom. Hozzáadom a felütött tojásokat, és simára keverem. A lecsepegtetett spárgadarabokat szintén durvára aprítom vagy finomra vágom, majd a zsemle- tojás keverékéhez forgatom. Belereszelem a fokhagymagerezdeket, sózom, borsózom, megszórom egy kis ételízesítővel, és egy csipet szerecsendióval. Alaposan összedolgozom, amíg a massza könnyen formázható nem lesz. Amennyiben túl híg lenne a tojásoktól, úgy egy kevés zsemlemorzsával sűrítem, de nem nagyon. Nedves kézzel 5- 6 cm átmérőjű korongokat formázok. Vagy egyszerűen egy evőkanál segítségével végzem el ugyanezt a műveletet. Ízlés szerint meghempergetem zsemlemorzsában a ropogós kéreg elérése céljából.   Egy serpenyőben felhevítem az olajat. A fasírtokat mindkét oldalukon közepes lángon addig sütöm, amíg kicsit megpirulnak. Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges zsiradékot leitassam. A spárgafasírtot melegen, friss salátával, vagy joghurtos- citromos mártogatóssal, párolt burgonyával vagy gombás rizzsel tálalom.

A masszát ízlés szerint friss vágott petrezselyemmel vagy kaporral is lehet gazdagítani, hogy üdébb, tavasziasabb ízt kapjunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése