2010. február 6., szombat

Téli gyors szendvics

Gyakran esik meg, hogy Andrisnak edzés után segítenem kell valami szendvicset összedobni. Más íze van ugyebár, ha anya keze készíti :) Olykor kényelmesebb is. Na, nem nekem...
 
Hozzávalók:
- első sorban egy farkaséhes gyerek
- pihe- puha kenyér
- Delco pulykamell sonka
- júhtúró
- krémsajt a kenéshez
- jégsaláta
- paradicsom
- retek

Elkészítése:
Mivel igen bonyolult technikája van és szuper titkos az elkészítési módja, ezért most eltekintek a részletes leírástól:)
A mennyiség is éhségfüggő. Ezt az egyet csak mutatóba tettem.

Gyümölcsleves

Amikor kifogyok az ötletekből, ráadásul nincs otthon nyersanyag, akkor jöhet a gyümölcsleves. Alma rendszerint van otthon és meggy is van általában a mélyhűtőben. Így pillanatok alatt kész is a varázslat.
 
Hozzávalók:
- 4- 5 db alma
- 1/2 kg magozott meggy
- liszt
- habtejszín
- cukor
- fahéj
- gondolatnyi só

Elkészítése:
Ameddig a víz felfő a fazékban, meghámozom az almát és feldarabolom. Ha forrni kezdett beledobálom a vízbe a meggyel együtt. Rögtön cukrozom, és jó gazdagon fahéjazom a levest. Max. két percig főzöm az újraforrástól számítva és behabarom liszttel és habtejszínnel ( ha hiánycikk, tejföllel is lehet helyettesíteni ).
Néha habarás helyett vanília ízű pudingporral sűrűsítem.

Sajtos rúd

Reményeim szerint nagyon sok sajtos, sós, túrós, vajas rúd receptet teszek még majd fel. Egyik finomabb, mint a másik.
Az, hogy a sok közül éppenséggel melyik recept szerint készítem el, az attól függ, hogy éppen milyen hozzávalók vannak otthon.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg Rama margarin
- 20 dkg Trappista sajt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 tk só
- 1 ek tejföl
- 1 tojás sárgája  a kenéshez
- sajt, mák, köménymag a szóráshoz

Elkészításe:
A margarint szobahőmérsékleten lágyítom, a sajtot lereszelem majd minden hozzávalót alaposan összegyúrok.
Kb. fél cm vastagságúra kinyújtom a tésztát. Derelyevágóval rudacskákat vágok, tojássárgájával megkenem a tetejét és megszórom reszelt sajttal, köménymaggal és mákkal. Egy óra hosszáig pihentetem a kikent tepsiben, majd küldöm őket a jól előmelegített sütőbe. Árgus szemekkel figyelem, hogy nehogy megégjenek.
A széléből, amit levágtam, kis pereckéket formálok. Ezeket csak megkentem tojással és megsütöttem.

Krumpligombóc leves tárkonyosan

Ha túl sok édeset vagy túl sok húst eszünk, akkor mindig valami savanykásat kívánunk, ami helyreállítja a szánk ízét.
Ez olyan, mint gyerekkoromban amikor jó sok csokit ettem egyszerre. Utána mindig  csemegeuborkával kellett elnyomtatnom. Után jöhetett ismét a csoki...majd az uborka....és így tovább, amíg egyik vagy másik el nem fogyott. Nem akármilyen párosítás ugye?
Hát ez így van ezzel a levessel is. Ha valami miatt nem túl jó az étvágyunk, ez garantáltan meghozza. De vajon ezt akarjuk?
Hozzávalók:
- másfél fej kisebb vagy egy nagyobbacska hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db nyers krumpli
- 2 db kisebb héjában főtt krumpli
- 2 db tojás
- 8 db Sajtli vagy Füstli ( jó minőségű virsli )
- 1 kk őrölt kömény
- olaj, só, pirospaprika
- tejföl
- liszt
- ecet
- tárkony

Elkészítése:
A hagymát apró kockára vágom, a fokhagymát préselem és olajon megdinsztelem. Megszórom a fűszerekkel: só, kömény, pirospaprika. Felengedem vízzel majd a nyers krumplikat kis kockákra vágom, beledobálom. A főtt krumplikat megtisztítom a héjától, lereszelem és tojással, sóval és liszttel masszát gyúrok belőle majd kis gombócokat formálok és ugyancsak a fövő levesbe teszem őket. Nagyon hamar elkészül.
A vége fele egy kis habarást készítek lisztből tejfőlből . Ezzel felengedem a levest. Tárkonnyal, fűszerezem, ecettel savanyítom.  Virslikarikákat dobálok bele, de azzal már tényleg csak egy percig főzöm.
A képen látható levesbe utólag tettek tejfölt a fiúk, mert én anélkül eszem, de így is mennyei.

Kiflifelfújt

Ha van néhány tegnapi kifli, amit már senki nem eszik meg szívesen, akkor itt van ez a remek eledel, ami csakis ebből jó. Na neeeem, jó az friss kifliből is, csak legyen jó sok belőle!!!!
Mindenki szeretni fogja, ígérem!!








Hozzávalók:
- 12 db kifli
- 8 dl tej
- 6 dkg vaj
- 1 üveg 800 grammos meggybefőtt
- 5 db tojás
- 9 ek cukor

Elkészítése:
A kifliket másfél centiméteres karikákra vágom és egy mély tálban ráöntöm  a forró tejet.
A tojások sárgáját jól kikavarom a vajjal és a cukorral. A fehérjét kemény habbá verem.
Minden hozzávalót egybeöntök. A meggy levét leszűröm és csak a meggyet keverem bele.
Kivajazott tepsibe készre sütöm. Nyammmmmmmmm..........