2010. február 6., szombat

Krumpligombóc leves tárkonyosan

Ha túl sok édeset vagy túl sok húst eszünk, akkor mindig valami savanykásat kívánunk, ami helyreállítja a szánk ízét.
Ez olyan, mint gyerekkoromban amikor jó sok csokit ettem egyszerre. Utána mindig  csemegeuborkával kellett elnyomtatnom. Után jöhetett ismét a csoki...majd az uborka....és így tovább, amíg egyik vagy másik el nem fogyott. Nem akármilyen párosítás ugye?
Hát ez így van ezzel a levessel is. Ha valami miatt nem túl jó az étvágyunk, ez garantáltan meghozza. De vajon ezt akarjuk?
Hozzávalók:
- másfél fej kisebb vagy egy nagyobbacska hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db nyers krumpli
- 2 db kisebb héjában főtt krumpli
- 2 db tojás
- 8 db Sajtli vagy Füstli ( jó minőségű virsli )
- 1 kk őrölt kömény
- olaj, só, pirospaprika
- tejföl
- liszt
- ecet
- tárkony

Elkészítése:
A hagymát apró kockára vágom, a fokhagymát préselem és olajon megdinsztelem. Megszórom a fűszerekkel: só, kömény, pirospaprika. Felengedem vízzel majd a nyers krumplikat kis kockákra vágom, beledobálom. A főtt krumplikat megtisztítom a héjától, lereszelem és tojással, sóval és liszttel masszát gyúrok belőle majd kis gombócokat formálok és ugyancsak a fövő levesbe teszem őket. Nagyon hamar elkészül.
A vége fele egy kis habarást készítek lisztből tejfőlből . Ezzel felengedem a levest. Tárkonnyal, fűszerezem, ecettel savanyítom.  Virslikarikákat dobálok bele, de azzal már tényleg csak egy percig főzöm.
A képen látható levesbe utólag tettek tejfölt a fiúk, mert én anélkül eszem, de így is mennyei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése