2010. február 6., szombat

A remény hal meg utoljára

Tudjuk pedig, hogy azoknak, a kik Istent szeretik, minden javokra van, mint a kik az ő végzése szerint hivatalosak.
Pál Apostolnak a Rómabeliekhez írt levele 8,28

2010. február 1., hétfő

Rántott cukkini és gombás rizs

Valójában semmi különösebb hozzáértést nem igényel egyik sem, csak az emlék kedvéért fotóztam le.
 
Hozzávalók:
- cukkini
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj
- só
- egy bögrényi rizs
- egy gombakonzerv
- pici fej hagyma
- só, bors

Elkészítése:
A rántott gombát már leírtam egyszer, most azzal nem foglalkozom. A cukkinit miután jó alaposan megmosom, szárazra törölöm, feldarabolom fél cntis karikákra. Sózom és pár percig hagyom, hogy szívja magába a sót majd papírkendőn jól leitatom.
Normál módom panírozom: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Bő forró olajban aranysárgára sütöm. Szalvétára szedem ki, hogy jól lecsöpögjön a sült olaj róla.
A rizst egy szűrőben langyos vízzel megmosom. A hagymát megpirítom, ráöntöm a rizst és pirítom egy kicsit azzal is. Sózom, borsózom, hozzáadom a gombakonzervet a leve nélkül. Felöntöm pontosan kétszer annyi vízzel, amennyi  a rizs. Felforralom, majd azonnal leveszem takarékra és hagyom, hogy a fedő alatt megpuhuljon. Kevergetni tilos, mert akkor odaragad!!!                                                                                                                                                                                                                

Mexikói chilis bab

Ez ismét az a kategória, amit ha sietek kész konzervekből készítem el, ha nem akkor pepecselek.
Konzervekből egyszeű, mert veszek egy doboz vörösbabot, egy doboz fehérbabot, egy doboz csemegekukoricát és egy doboz mexikói chilis babot. Egy nagy fej hagymát megdinsztelek, összeöntöm a konzerveket, darabolok bele valamilyen szárnyaskolbászt vagy virslit. Kis cetchup, kis paradicsomszósz és már lehet is enni. Az alábbi változat kicsit időigényesebb.
 
Hozzávalók:
- 10 dkg vörösbab
- 10 dkg fehérbab
- 10 dkg tarkabab
- 20 dkg főtt kukorica
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 60 dkg darált marhahús, vagy csirkemellfilé vagy kolbász vagy virsli
- 30dkg paradicsompép
- chilipor vagy csípős paprika
- só, bors, olaj babérlevél

Elkészítése:
A babot előző este beáztatom. Másnap puhára főzöm, de amíg meg nem puhul, nem sózom, mert akkor kemény marad. A kukoricát megfőzöm külön egy kis vegetás vízben.
Az apróra darabolt hagymát dinsztelem, a fokhagymát belepréselem, ha csípősre szeretném készíteni a paprikát is beledarabolom. A húst is hozzáadom és fehéredésig pirítom. Természetesen sózom borsózom. Babérlevelet is beledobom és egy kevés vízzel, a paradicsompéppel még összefőzöm.
Ha elkészült a bab és a kukorica, akkor leszűröm és összekeverem a hússal. Ha szükséges a bab főzőlevéből öntök még rá egy keveset, hogy jó szaftos legyen. Ha nem darálthúsból csinálom, akkor belekarikázom a kolbászt és nyomok bele egy adag ketchupot is, hogy kicsit édeskés legyen az íze.

A remény hal meg utoljára

„Ellenben az Urat, a Krisztust tartsátok szentnek szívetekben, és legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet.”
Péter első levele 3:15

Lasagne

Lasagnet rendszerint a boltban készen vásárolt csomagból készítek. Ahhoz csak húst, tejet, sajtot kell még venni, a többi kész rendelkezésre áll. Az elkészítését nem írom le, mert a dobozon rajta van.
Így vagy úgy, nagyon népszerű nálunk a családban. Készítettem már vega változatban is. Az sem rossz.
 
Hozzávalók:
- 1 kg darált csirkemellfilé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- paradicsomlé  kb 1 liter
- 1/2 l tej
- 5 dkg vaj
- olaj, só, bazsalikom, zeller zöldje
- lasagne tészta

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát megfonnyasztom, rádobom a préselt fokhagymát és a húst. Készre sütöm folytonos kevergetés mellett.
Ha kész felöntöm a paradicsomlével, fűszerezem és tovább főzöm. A végén 2 kanál lisztből és a tejből habarást készítek és azt is hozzáöntöm az eredeti masszához.
Kivajazott vagy olajozott tepsinek az aljába egy adag szószos húst teszek ,erre helyezem a tésztalapokat ,majd ismét hús, ismét massza. Gazdagon megszórom sajttal a tetejét és be vele az előmelegített sütőbe. Közepes lángon kb. fél óra alatt elkészül. Már az illatától beindul mindenkinek a nyálelválasztása.