2010. február 1., hétfő

Mexikói chilis bab

Ez ismét az a kategória, amit ha sietek kész konzervekből készítem el, ha nem akkor pepecselek.
Konzervekből egyszeű, mert veszek egy doboz vörösbabot, egy doboz fehérbabot, egy doboz csemegekukoricát és egy doboz mexikói chilis babot. Egy nagy fej hagymát megdinsztelek, összeöntöm a konzerveket, darabolok bele valamilyen szárnyaskolbászt vagy virslit. Kis cetchup, kis paradicsomszósz és már lehet is enni. Az alábbi változat kicsit időigényesebb.
 
Hozzávalók:
- 10 dkg vörösbab
- 10 dkg fehérbab
- 10 dkg tarkabab
- 20 dkg főtt kukorica
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 60 dkg darált marhahús, vagy csirkemellfilé vagy kolbász vagy virsli
- 30dkg paradicsompép
- chilipor vagy csípős paprika
- só, bors, olaj babérlevél

Elkészítése:
A babot előző este beáztatom. Másnap puhára főzöm, de amíg meg nem puhul, nem sózom, mert akkor kemény marad. A kukoricát megfőzöm külön egy kis vegetás vízben.
Az apróra darabolt hagymát dinsztelem, a fokhagymát belepréselem, ha csípősre szeretném készíteni a paprikát is beledarabolom. A húst is hozzáadom és fehéredésig pirítom. Természetesen sózom borsózom. Babérlevelet is beledobom és egy kevés vízzel, a paradicsompéppel még összefőzöm.
Ha elkészült a bab és a kukorica, akkor leszűröm és összekeverem a hússal. Ha szükséges a bab főzőlevéből öntök még rá egy keveset, hogy jó szaftos legyen. Ha nem darálthúsból csinálom, akkor belekarikázom a kolbászt és nyomok bele egy adag ketchupot is, hogy kicsit édeskés legyen az íze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése