2014. november 17., hétfő

Guacamole

A guacamole azték eredetű, avokádóból készült pikáns étel. A mexikói konyha mindennapos fogása, de egész Amerikában és a világ többi részén is kedvelik. Nem csodálkozom rajta.


Hozzávalók:
- 2 db paradicsom
- 2 db avokádó
- 1 lime
- 1 db lila hagyma
- olíva olaj
- koriander vagy bazsalikom
- só, bors

Elkészítése:
A paradicsomot, a hagymát és az avokádót pici kis kockákra vágom. Sózom, borsózom, hozzáadom a földfűszereket apróra vágva, a lime levét és egy pici olíva olajat.

Igaz ítélet

"Ne ítéljetek látszat szerint, hanem hozzatok igazságos ítéletet."
János evangéliuma 7; 24
2014- Augusztus- Prága / Csehország

2014. november 9., vasárnap

Zöldbab saláta kapribogyós- tonhalas öntettel

Potyótól kaptam ezt a szenzációs receptet. Teljesen az én ízvilágom.
Hozzávalók:
- 50 dkg mélyhűtött, még fagyos vajbab

Az öntethez:
- 2 doboz 16 dkg- os tonhalkonzerv, lecsöpögtetve( kedvencem a Rio Mare vagy a Calvo)
- 2 ek majonéz
- 1 dl natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 ek kapribogyó lecsöpögtetve
- só, bors
- 1 kis citrom reszelt héja és leve

Elkészítése:
A fagyos babot sós lobogó vízben 6 perc alatt megfőzöm. Az öntet hozzávalóit összeturmixolom. Enyhén sózom, erőteljesebben borsózom. Citromlével ízesítem. A héját csak akkor reszelem bele, ha bió boltban vettem, mert a permetezett citromhéj nem egészséges.
A megfőtt babot leszűröm, és még melegen összekeverem az öntettel. Pár órára hűtőbe teszem, hogy jól összeérjenek az ízek.

Légy bátor

"Csak légy bátor és igen erős, hogy vigyázz és mindent ama törvény szerint cselekedjél, amelyet Mózes, az én szolgám szabott elődbe; attól se jobbra, se balra ne hajolj, hogy jó szerencsés lehess mindenben, amiben jársz.
El ne távozzék e törvénynek könyve a te szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz és mindent úgy cselekedjél, amint írva van abban, mert akkor leszel jó szerencsés a te utaidon és akkor boldogulsz.
Avagy nem parancsoltam-é meg neked: légy bátor és erős? Ne félj, és ne rettegj, mert veled lesz az Úr, a te Istened mindenben, amiben jársz."
Józsué 1; 7- 9
2014- London, Harrods

2014. november 3., hétfő

Kakaós- rahátos hokkaidó kalács

  Tudtátok, hogy Mindenszentek idején Szeged környékén "mindenszentök" kalácsot un. "kóduskalácsot" sütöttek üresen, amit a temető kapujában a koldusoknak adtak. Ennek az volt a célja, hogy a halottak haza ne látogassanak. A koldusnak adott alamizsna a halott megvendégelésének a keresztény változata. Tudjuk azonban, hogy a halottak nem kóborolnak széltében- hosszában, de nem is járnak haza szeretteikhez, hanem Jézus Krisztus második eljövetelekor fognak feltámadni vagy az örök életre vagy az örök kárhozatra.
Hozzávalók:
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej (szükség esetén lehet még egy keveset adni hozzá)
- 1 tojás
- csipet só
- 2 ek burgonyapehely (nem baj, ha nincs, liszttel is lehet helyettesíteni)
- 3 ek cukor
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 ek kakaó
- 15- 20 dkg rahát

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom egy kicsit. Feloldom benne a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Megfuttatom. Közben előkészítem egy mélyebb tálba a többi hozzávalót. Kézzel vagy géppel megdagasztom a tésztát, kettéosztom és az egyik felébe belegyúrom a kakaót. majd letakarva a duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkára borítom, és mindkettőt két egyenlő részre osztom. Kinyújtom téglalap formájúra a fehér tésztát, megszórom a rahát kockákkal, és ráhelyezem a kinyújtott kakaós tésztát is, majd a hosszabbik oldalánál feltekerem együtt a kettőt.
Két egyforma rudat készítek ily módon. Megkenegetem tojássárgájával.
Sütőpapírra helyezem, és kelesztem még, amíg a sütő átmelegszik.
180 fokos előmelegített sütőben alsó- felső légkeveréssel 20- 25 perc alatt készresütöm.

Hosszú távon

"Ha pedig a világosságban járunk, a mint ő maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől."
1 János 1; 7
2013- Augusztus- Németország, Bódeni tó