2014. november 3., hétfő

Kakaós- rahátos hokkaidó kalács

  Tudtátok, hogy Mindenszentek idején Szeged környékén "mindenszentök" kalácsot un. "kóduskalácsot" sütöttek üresen, amit a temető kapujában a koldusoknak adtak. Ennek az volt a célja, hogy a halottak haza ne látogassanak. A koldusnak adott alamizsna a halott megvendégelésének a keresztény változata. Tudjuk azonban, hogy a halottak nem kóborolnak széltében- hosszában, de nem is járnak haza szeretteikhez, hanem Jézus Krisztus második eljövetelekor fognak feltámadni vagy az örök életre vagy az örök kárhozatra.
Hozzávalók:
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej (szükség esetén lehet még egy keveset adni hozzá)
- 1 tojás
- csipet só
- 2 ek burgonyapehely (nem baj, ha nincs, liszttel is lehet helyettesíteni)
- 3 ek cukor
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 ek kakaó
- 15- 20 dkg rahát

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom egy kicsit. Feloldom benne a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Megfuttatom. Közben előkészítem egy mélyebb tálba a többi hozzávalót. Kézzel vagy géppel megdagasztom a tésztát, kettéosztom és az egyik felébe belegyúrom a kakaót. majd letakarva a duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkára borítom, és mindkettőt két egyenlő részre osztom. Kinyújtom téglalap formájúra a fehér tésztát, megszórom a rahát kockákkal, és ráhelyezem a kinyújtott kakaós tésztát is, majd a hosszabbik oldalánál feltekerem együtt a kettőt.
Két egyforma rudat készítek ily módon. Megkenegetem tojássárgájával.
Sütőpapírra helyezem, és kelesztem még, amíg a sütő átmelegszik.
180 fokos előmelegített sütőben alsó- felső légkeveréssel 20- 25 perc alatt készresütöm.

1 megjegyzés:

  1. Milyen szép foszlós a kalácsod, és a raháttal benne még finomabb is. :)
    Esetleg ha van kedved játszani a 67. VKF! kiírásának tökéletesen megfelelne ez a kalács, szívesen látnálak vele az összefoglalóban :) Bővebb információt a következő linken olvashatsz: http://abroszra-valo.blogspot.ro/2014/10/vkf-67-fordulo-kelt-teszta-ezer-arca.html

    VálaszTörlés