2011. augusztus 27., szombat

Tészta olaszosan

Sokszor és sokféleképpen variálgatom az olaszos tésztaféleségeket. Gyorsan elkészül és mi tagadás, nagyon finom.
Hozzávalók:
- tészta (spagetti vagy makaróni)
- olaszos szósz (Bertolli)
- trappista sajt
- rántott hús

Elkészítése:
A tésztát kifőzöm, leszűröm. Egy kis forró olajon átfuttatom, majd belekavarom az olaszos szószt. Többnyire Bertolli szószt szoktam vásárolni. Minőségi, finom és többféle ízesítésben kapható.
A csirkemellfilét kirántom és szeletekre vágom. A tésztát a tányérban megszórom bőven reszelt sajttal és húst teszek a tetejére.

Világosság a tanítás

" Mert lámpás a parancs, világosság a tanítás, az élet útja figyelmeztető intés."
Példabeszédek 6; 23

2011. augusztus 21., vasárnap

Káposztával töltött paradicsompaprika

Egyike a legfinomabb savanyúságoknak. Viszonylag olcsó finomság. Érdemes bíbelődni vele. Gyönyörűen mutatnak a spájzban a paprikával telt üvegek.
Ősszel, ha a kis kamrácskámban nézelődök, valami megfoghatatlan elégedettség és hála lesz úrrá rajtam.
A befőttek, a lekvárok, a dzsemek, a zakuszkák és a savanyúságok fegyelmezetten sorakoznak a keskeny polcokon. Azt súgják, hogy hatalmas a mi Atyánk, hogy ennyi finomsággal ajándékozott meg bennünket.
Jöhet a hideg tél, mert a nyár beköltözött a spájzba.
Hozzávalók:
- paradicsompaprika
- káposzta
- 1 l vízhez 2 dl 10%-os ecet
- 5 dkg cukor
- néhány db szemes bors
- 2 ek só
- mustármag
Amennyiben nagyobb adagot teszek el, a savanyúság levét arányosan megtöbbszörözöm.

Elkészítése:
A fejes káposztának a  külső leveleit leszedem és lereszelem. 1 kf káposztához 2 evőkanál sót és 2 evőkanál ecetet adok. Jól összekavarom, majd 1-  2 órán át állni hagyom. A paprikákat megmosom, csumáját és magházát eltávolítom. A sós-ecetes káposztát kicsavarom, és megtöltöm vele a paprikákat. 5- 10 literes üvegekbe helyezem a nyitott felével felfele. Az ecetből, cukorból, sóból vízzel kellemes savanykás levet készítek. Felforralom, beledobálom a borsot illetve a mustármagot. 5 percnyi forrás után forrón ráöntöm a paprikákra, és azonnal rácsavarom a fedelét. Sötét, hűvös helyen tárolom. Három hónap után az igazi.

Örvendezz Isten ajándékának!

" Rájöttem, hogy mindaz, amit Isten tesz, örökké megmarad; nincs ahhoz hozzátenni való, és nincs belőle elvenni való."
A prédikátor könyve 3; 14

2011. augusztus 15., hétfő

Keleti csemege

Hihetetlen finomság. Minden, mi földi jó, az benne van. Ne a látványt nézzétek, mert az semmi ahhoz képest, hogy mit rejt a belseje. Ezzel aztán tényleg nem lehet leállni, amíg csak el nem fogy.

Hozzávalók:
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg vaj
- 3 ek tej
- 3- 4 ek méz
- 2x 15 dkg cukor
- 10- 15 dkg mazsola
- 20 dkg dióbél
- keserű csoki
- ostyalapok

Elkészítése:
A 3 tojás sárgáját 15 dkg vajjal, 3 ek tejjel, 4 ek mézzel, 15 dkg cukorral tűzre teszem és habverővel gyorsan keverem, amíg megvastagszik.
15 dkg cukrot karamellizálok, majd 10 dkg darált diót és 10 dkg vágott diót belekeverek. Gyorsan még forrón összekeverem a mézes krémmel. Hozzáadom a mazsolát és tördelek bele keserű csokit.
Ahogy leveszem a tűzről, azonnal megtöltöm az ostyalapokat vele. Nehezéket teszek a tetejére, hogy jól összeálljon a lap a töltelékkel. Másnap érdemes szeletelni. Mi nem mindig bírjuk ki, olyankor tördelünk belőle és.....................................

Az ÚR vezetése

"Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását."
Példabeszédek 16;9
A képet én magam készítettem Ausztriában 2011-ben.

2011. augusztus 10., szerda

Bagett improvizáció

Jaj, de szeretjük a finom házi kenyérféleségeket! Egy bajuk van csupán, hogy iszonyatos sebességgel fogynak. Önmagában ez nem is lenne probléma, csakhogy amilyen gyorsan fogy a kenyér, olyan gyorsan szaporodnak a kilóink.........
Ma beszélgettem Melindával a frissen sült házi kenyér és egyáltalán az otthon készült ételek, sütemények illatáról. Arról, hogy milyen csodálatos módon segít az otthon varázsának a kialakításában. Évek múlva is gyorsabban ver az embernek a szíve, ha valahol olyan illatot érez, mint otthon a lépcsőházban még mielőtt a kulcsot az ajtóba dugta volna.
Süssetek, főzzetek szeretettel a gyerekeiteknek, férjeiteknek!!!!! Hatalmas ajándék ez számukra, és számotokra is, hogy odaadással gondoskodhattok szeretteitekről. Ezek azok az apró dolgok, amelyek egy életre egybekötnek benneteket.
Felemelő érzés tölt el valahányszor beszélgetek Melindával, aki fiatal kora ellenére roppant éretten és bölcsen felismerte, hogy micsoda kincs a család. És azt is tudja, hogy nem elég ezt a kincset megszerezni, hanem folyamatosan dolgozni kell azon, hogy örökre megmaradjon .
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg zabpehely
- köménymag
- 3 dl langyos víz
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 1 és fél csomag szárított élesztő
- 2 ek olíva olaj

Elkészítése:
Általában kenyérsütőgépben dagasztom a tésztát, de sajnos felmondta a szolgálatot. Így Bubit kértem meg, hogy helyettesítse a masinát. Gyönyörűen eleget tett a feladatnak. Kelni hagytam kb fél órát, majd kis bagetteket formáltam belőle. Bevagdostam egy éles késsel és tepsibe helyeztem. Ismét fél óra kelesztés következett, majd a sütő aljára betettem egy vízzel telt tepsit és így toltam be a bagetteket néhány fokozattal feljebb.  300 fokos hőmérsékleten kb 3/4 óra alatt megsütöttem. Ez lett az eredmény.

Az ÚR szereti a benne bízókat

"Akinek életútját kedveli az ÚR, azt még ellenségeivel is összebékíti."
Példabeszédek 16; 7
Ausztriában fényképeztem. Mesebeli hely.

2011. augusztus 8., hétfő

Rántottás szendvics

Soha nem jutott volna eszembe rántottás szendvicset készíteni, amíg meg nem láttam az egyetemen a büfében. Néhány kollégám rendszeresen azt reggelizik. Ínycsiklandó illatával teljesen megbolondítja az embert. Valahogyan más íze van, mint annak a rántottának, amit villával eszik az ember.
Hozzávalók:
- tojás
- sajt
- só, bors
- olaj a sütéshez
- salátalevél
- coktail paradicsom

Elkészítése:
Normál rántottát készítek sóval, borssal. Egy szelet finom puha kenyérre salátalevelet helyezek, erre jön a rántotta. Coctail paradicsommal díszítem.

Hirtelen harag

„Ne bosszankodj föl lelkedben hirtelen, mert a bosszankodás az ostobák szívében tanyázik.”
Prédikátor könyve 7:9
Ausztriai kis faluban készítettem a képet.

2011. augusztus 2., kedd

Vega palacsinta, ahogyan Mariapfarron ettük

Csodálatos emlékek, csodálatos emberek és nagyon finom egyszerű ételek jellemezték a Mariapfarr- i tartózkodásunkat. Az alábbi finomságot utolsó este szolgálták fel, mégpedig egy ünnepélyes vacsora keretében. Amint megtudtam a szálloda tulajdonos férfi tagja, Karcsi álmodta meg ezt a receptet. Nagyon hálás vagyok neki érte! Nem árulok el titkot azzal, hogy a Berghotel tulajdonosai Magyarországról származnak. Nagyon kedves emberek. A szállodát is bátran ajánlom mindenkinek. Télen síelni, nyáron túrázni lehet a festői szépségű kis faluban, ahol annak idején a " Csendes éj" című karácsonyi dal íródott. Gondolom, ezt a dalt nem kell senkinek bemutatni, hiszen mindenki ismeri. Josef Mohr 1816- ban írta a verset, mikor Mariapfarr zarándokhely templomának papja volt, a zenét pedig 1818- ban Gruber szerezte hozzá.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3- 4 db tojás
- 1/2 dl olaj
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 marék zabpehely
- 1 tk cukor
- 3 dl tej
- ásványvíz kb 1 l

Töltelékhez:
- 20 dkg lencse
- 15 dkg bab
- 1- 2 babérlevél
- pici darabka citromhéj
- 1 tk cukor
- só ízlés szerint
- 1 tk ecet
- vegeta
- 1 doboz tejföl
- 1 kis fej hagyma
- pici liszt
- olaj
- pirospaprika

Öntethez:
- hagyma
- olaj
- só
- pirospaprika
- víz
- tejföl


Elkészítése:
A palacsintatésztát legalább fél órával a sütés előtt jól összekavarom, annyi ásványvízzel, hogy közepesen híg tésztát kapjak. Az olajat is belekavarom. A zabpehelytől egészségesebb lesz, no meg könnyebben sül. Az állaga is jobban tetszik nekem ily módon.
A palacsinta mindkét oldalát megsütöm.
A lencsét és a babot több lében átmosom, majd este beáztatom és reggel hideg vízben felteszem főni.
A fövő vízébe babérlevelet és picike citromhéjat dobok.
Egy hagymát apróra felvágok és kevés olajon megpárolom. Paprikás rántást készítek belőle liszt hozzáadásával. Ha megfőtt a lencse meg a bab, hozzáadom a rántást, kiszedem belőle a babérleveleket és a citromhéjat, majd jól összeturmixolom. Egy kis vegetával sózom, ecetezem és visszateszem még egy pillanatra, hogy forrjon még egyet. Belekeverek egy doboz tejfölt. A palacsintákat megkenem ezzel a töltelékkel és  összehajtogatom.
A másik hagymát is megpárolom, készítek belőle egy híg pörkölt alapot. Ízlés szerint fűszerezem . Keverek bele egy kis tejfölt, majd összeturmixolom. Ezzel locsolom meg a már megtöltött palacsintákat. Tejfölt csöpögtetek a tetejére.
A tölteléket is meg az öntetet is ezerféleképpen lehet variálni.
Nagggyon finom!

Banános- csokiöntetes palacsinta

Ezer éve nyaggat Márk, hogy vegyünk ismét Nesquik csokiöntetet. Drágának tartom , sokkal olcsóbban tudok készíteni házilag és még csak azt sem mondanám, hogy kevésbé finom. Mindegy, néha engedek a szeszélyeinek, hadd érezze jól magát.
Palacsintát sütöttem, de nem desszertnek, hanem főfogásnak. Amikor megszimatolták Andrissal, azonnal rávetették magukat. Meg kellett tölteni banánnal és csokiöntettel lecsurgatni.
Úgy jártam, hogy amíg a fényképező gépben kicseréltem az elemeket, a csokiöntet gyönyörűen összefolyt a tetején. Sebaj, az íze a lényeg, viszont így nem lett valami szép a kép.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3- 4 db tojás
- 1/2 dl olaj
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 marék zabpehely
- 1 tk cukor
- 3 dl tej
- ásványvíz kb 1 l

Töltelékhez:
- banán
- Nesquik csokiöntet

Elkészítése:
A palacsintatésztát legalább fél órával a sütés előtt jól összekavarom, annyi ásványvízzel, hogy közepesen híg tésztát kapjak. Az olajat is belekavarom. A zabpehelytől egészségesebb lesz, no meg könnyebben sül. Az állaga is jobban tetszik nekem ily módon.
A palacsinta mindkét oldalát megsütöm. A banánt feldarabolom és megtöltöm vele a palacsintát. Nyomok egy kis csokiöntetet bele, feltekerem mint a töltött káposztát, majd ismét csokiöntet következik.
A kevésbé éhes gyerekek is imádni fogják.

Kié a szíved?

„Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.”
Lk.12,34.
 Falusi ablak Ausztriában. Saját fotó.