2011. augusztus 2., kedd

Vega palacsinta, ahogyan Mariapfarron ettük

Csodálatos emlékek, csodálatos emberek és nagyon finom egyszerű ételek jellemezték a Mariapfarr- i tartózkodásunkat. Az alábbi finomságot utolsó este szolgálták fel, mégpedig egy ünnepélyes vacsora keretében. Amint megtudtam a szálloda tulajdonos férfi tagja, Karcsi álmodta meg ezt a receptet. Nagyon hálás vagyok neki érte! Nem árulok el titkot azzal, hogy a Berghotel tulajdonosai Magyarországról származnak. Nagyon kedves emberek. A szállodát is bátran ajánlom mindenkinek. Télen síelni, nyáron túrázni lehet a festői szépségű kis faluban, ahol annak idején a " Csendes éj" című karácsonyi dal íródott. Gondolom, ezt a dalt nem kell senkinek bemutatni, hiszen mindenki ismeri. Josef Mohr 1816- ban írta a verset, mikor Mariapfarr zarándokhely templomának papja volt, a zenét pedig 1818- ban Gruber szerezte hozzá.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3- 4 db tojás
- 1/2 dl olaj
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 marék zabpehely
- 1 tk cukor
- 3 dl tej
- ásványvíz kb 1 l

Töltelékhez:
- 20 dkg lencse
- 15 dkg bab
- 1- 2 babérlevél
- pici darabka citromhéj
- 1 tk cukor
- só ízlés szerint
- 1 tk ecet
- vegeta
- 1 doboz tejföl
- 1 kis fej hagyma
- pici liszt
- olaj
- pirospaprika

Öntethez:
- hagyma
- olaj
- só
- pirospaprika
- víz
- tejföl


Elkészítése:
A palacsintatésztát legalább fél órával a sütés előtt jól összekavarom, annyi ásványvízzel, hogy közepesen híg tésztát kapjak. Az olajat is belekavarom. A zabpehelytől egészségesebb lesz, no meg könnyebben sül. Az állaga is jobban tetszik nekem ily módon.
A palacsinta mindkét oldalát megsütöm.
A lencsét és a babot több lében átmosom, majd este beáztatom és reggel hideg vízben felteszem főni.
A fövő vízébe babérlevelet és picike citromhéjat dobok.
Egy hagymát apróra felvágok és kevés olajon megpárolom. Paprikás rántást készítek belőle liszt hozzáadásával. Ha megfőtt a lencse meg a bab, hozzáadom a rántást, kiszedem belőle a babérleveleket és a citromhéjat, majd jól összeturmixolom. Egy kis vegetával sózom, ecetezem és visszateszem még egy pillanatra, hogy forrjon még egyet. Belekeverek egy doboz tejfölt. A palacsintákat megkenem ezzel a töltelékkel és  összehajtogatom.
A másik hagymát is megpárolom, készítek belőle egy híg pörkölt alapot. Ízlés szerint fűszerezem . Keverek bele egy kis tejfölt, majd összeturmixolom. Ezzel locsolom meg a már megtöltött palacsintákat. Tejfölt csöpögtetek a tetejére.
A tölteléket is meg az öntetet is ezerféleképpen lehet variálni.
Nagggyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése