2011. január 2., vasárnap

Korhelyleves

Ez is olyan étel, amit évente maximum egyszer készítek, pedig nagyon ízletes. Savanykás, kellemes íze még az étvágyra is kedvező hatással van. Régebben úgy tartották, hogy a szilveszteri mulatság, italozás után az új év első napján jót tesz a gyomornak. Hát mi nem ittunk, de ettől függetlenül jól jött ez a leves.
Eredeti recept szerint füstölt kolbász karikákat is kellene beledobálni, de az valahogy nem az én ízvilágom.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált csirkemellfilé
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 ek dara
- 2 db tojás
- 2- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika

- kb 3 marék savanyított káposzta (nem hőkezelt)
- egy marék rizs
- 1 fej hagyma
- 1- 2 babérlevél
- só, bors
- olaj a rántáshoz
- 1 ek liszt a rántáshoz
- tejföl

Elkészítése:
A hagymát megpucolom és apróra vágom, majd kevés olajon megdinsztelem. Paprikázom és rögtön felöntöm vízzel. A káposztát kicsit összevágom még egy kicsit, hogy ne legyenek nagyon hosszúak.1- 2 babérlevelet is adok hozzá.  Amíg felfő, addig a darált húst összekeverem a zsemlemorzsával, darával, tojással, préselt fokhagymával és fűszerekkel. Apró gombócokat formálok belőle és a fövő levesbe dobálom őket. Egy marék rizst is adok hozzá. Tejföllel tálalom.
Ha nem elég savanyú, lehet hozzáadni még káposztalevet vagy citromlevet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése