2011. január 2., vasárnap

Glögg

Az Ikeában mindig találunk valami különleges élelmiszert, amire aztán rendesen rákattanunk. Eddig a pirított hagymájuk jött be nagyon, amit a házilag készített amerikai hot- dogba szoktunk szórni. Tényleg nagyon finom és minőségi svéd cucc. Most is vettünk néhány dobozzal, hogy legyen egy ideig belőle. Megláttuk azonban ezt a gyümölcs alapú alkoholmentes üdítőitalt, Glöggot amit melegen kell fogyasztani. Ízre pontosan olyan, mint egy nagyon minőségi forralt boré. A fűszerei is ugyanazok. Ez, amit vettünk valójában egy koncentrátum. Lehet hozzáönteni bort vagy vodkát vagy vizet, vagy mustot és melegen kortyolgatni a havas- hideg téli időben. Természetesen bent a jó meleg lakásban. :-)
Eredetileg a glögg egyszerű forralt bor volt; kevés alkoholt tartalmazott. Az 1880-as évekből származik Gustava Björklund receptje, amely így szól: végy egy üveg vörösbort, keverd össze fele annyi vízzel, tégy bele három összetört szegfűszeget, néhány darab fahéjt, egy kevés cukrot, és tálalás előtt főzd egy kicsit.
A glögg az idők folyamán erősebbé vált. Ennek az lehet az egyik oka, hogy áttértek az ízesebb karamellre, amely úgy készült, hogy a glögg fölé egy szitát tettek, erre szórták a cukrot, a glögg gőzét meggyújtották, és a többit az égő alkoholra bízták.

Hozzávalók:
- Glögg
- bor vagy must vagy vodka vagy víz

Elkészítése:
Ízlés szerinti arányban lehet kombinálni a Glöggot a kívánt itallal. Egy kis edényben felmelegítem és máris lehet poharakba, bögrékbe önteni és egy kedves családtag, barát vagy jó ember társaságában kortyolgatni. Lehet belefőzni néhány szem mazsolát, aszalt almát, narancshéjat stb. Akkor meg kicsit a krampampulira fog hasonlítani, csak sokkal jobb lesz:-)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése