2010. november 7., vasárnap

Pontyszeletek krumplisalátával és kínai kellel

A Bibliában olvasható mózesi törvényekben (Mózes ötödik könyve) kiemelkedő szerepe van az étkezési előírásoknak. Szigorú szabályokhoz van kötve a fogyasztható és nem fogyasztható élelmiszerek sor a és meg van határozva az is, mely élelmiszer nem ehető más élelmiszerrel együtt.
Csak az úgynevezett tiszta állatok húsa fogyasztható. Ezek a csirke, szarvasmarha, kecske, juh, vadkecske, antilop és a halak közül azok, melyeknek pikkelye és uszonya van. A tiszta és a tisztátalan állatok csoportosítására nincs megfelelő magyarázat, illetve többféle elképzelés él ezzel kapcsolatban, pl. a csak növényi táplálékon élő állatokat tartották tisztának, a vegyes táplálkozásúakat és a ragadozókat pedig nem.
Érdemes feltenni a kérdést, vajon mi lehet a célja Istennek az étkezési előírásokkal? Vajon van bármiféle egészségre nevelő hatása? Bizonyára nem véletlen.
 Hozzávalók:
- pontyfilé
- halak fűszerkeverék
- pirospaprika
- liszt
- olaj a sütéshez

Elkészítése:
A potyfiléket átmosom és szeletekre vágom. Természetesen levágom a nem odaillő dolgokat róla, mint például az uszonyokat stb. Papírkendővel leitatom a fölösleges vizet róla majd megszórom halak fűszerkeverékkel. Paprikás lisztbe mártom és forró olajban kisütöm. Minden esetben citrommal tálalom. A köret viszont változó szinte minden alkalommal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése