2010. április 18., vasárnap

Marhahúsleves

A húslevesek királya a marhahúsleves. Ennek ellenére nem egészen mindennapos nálunk. Az az oka, hogy legalább 3 és 1/2 óra kell ahhoz, hogy jól megfőjön.
Amikor marhahúslevest főzök, akkor törvényszerűen vadas a második fogás. Úgy ahogyan nagymamám készítette. Éppen ezért sokkal több zöldséget teszek bele, mint amennyit szokás egyébként.
Hozzávalók:
- 1,5- 2 kg marhahús
- 80 dkg sárgarépa
- 4 szál petrezselyemgyökér
- 1db közepes fej zeller
- 1 db vöröshagyma
- néhány szem kelbimbó
- 1 db hámozott krumpli
- egy darabka zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 karalábé
- só
- néhány szem bors
- mokkáskanálnyi köménymag
- körömnyi babérlevél
- 2 szem szekfűszeg

Elkészítése:
Kb 5 liter hideg vízben odateszem a jól megtisztított húst főni. A fűszereket egy teatojásba teszem, hogy könnyebb legyen kiemelni majd a levesből.
Amikor félig megfő leszűröm és úgy teszem vissza a tűzhelyre. Ekkor beledobálom a megtisztított zöldségeket és még főzöm kb másfél óra hosszat. A húsnak összesen kb három és fél óra kell, hogyjó puha legyen.
Tésztával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése