2010. március 29., hétfő

Spenótfőzelék

Gyerekkoromban nem szerettem a spenótot. Lehet, hogy ha tudtam volna, hogy micsoda kincseket rejt magában, akkor tudatosan kedveltem volna meg. De hát nem így történt.
Mostanra egyik kedvencemmé nőtte ki magát, de sajnos most már nem ehetem. Nem mindig tudok ellenállni a csábításnak. Ritkán ugyan, de eszem belőle.
Figyelem! A spenótot nagyon rövid ideig szabad csak hevíteni, ezen kívül csakis annyit érdemes készíteni , amennyi egy alkalommal el is fogy, mert az újrafelmelegítés hatására a nitrátok nitritekké alakulnak benne, ami pedig mérgező.
Kálcium- oxalátos vesekő esetében sem ajánlott. Rengeteg oxálsavat tartalmaz.

Hozzávalók:
- 1/2 kg friss spenót vagy egy doboz mirelit spenót
- 3- 4 gerezd fokhagyma
- tej
- tejföl
- 2 ek liszt
- tojás

Elkészítése:
A megmosott, kiválogatott és szárától megtisztított spenótot fövő vízben néhány percig főzöm. Nem sokáig, hiszen úgyis összeturmixolom. Fokhagymás rántást készítek, amit tejjel öntök fel. Sózom és tejfölt keverek még bele.
Tükörtojással tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése