2010. január 13., szerda

Zsemle

Fiaim nagyon szeretik ezt a fajta zsemlét. Másnap is kellemesen friss és jóízű. Nagyon finom szendvics készíthető belőle. Elsőre úgy tűnik, hogy elég macerás , valójában nincs sok tennivaló vele.

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt ( vegyesen szoktam teljes kiőrlésű rozslisztet és finomlisztet használni )
- 1 dl tej
- háromnegyed csomag élszető
- 3 evőkanál oliva olaj
- 1 tk só
- 1 tk culor
- 1 egész tojás
- langyos vízzel dagasztom, amibe néha egy kávéskanálnyi ecetet is teszek

Elkészítése:
A hozzávalókat 2- 3 percig dagasztom majd kb egy óra hosszat kelesztem. Ismét dagasztom néhány percig, kiborítom egy lisztezett deszkára és egy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágom a kis zsemléimet.
Olajjal kikent tepsibe helyezem őket és hagyom pihenni még 30 percig.
Közben jól előmelegítem a sütőt. Egy nagyobb tepsibe vizet öntök és betolom a sütőbe. Néhány fokozattal feljebb pedig a zsemlécskékkel teli tepsit helyezem be. Ily módon sütöm készre gőz fölött elég magas hőfokon a cipócskáimat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése