2010. január 30., szombat

Zakuszka

Télen, amikor az ember egy kis változatosságra vágyik, és eszébe jut, hogy a kamrában még lapul egy- két üveg zakuszka, akkor igen jókedvre derül. Hirtelen előjönnek a nyári, őszi ízek.
Akaratom ellenére elég gyakran boldog gyerekkorom képei kisértenek. Annak idején nem volt szokásunk disznót vágni, vettünk sok húst, és mi magunk készítettünk kolbászt belőle. A kolbászt viszont el kellett vinni a füstölőbe, hogy élvezhető állapotba kerüljön.
Nagyon tetszett nekem ez az egész procedúra. Nagypapámmal ketten vittük el a nyers kolbászt a füstölőbe, pontosabban felpakoltuk egy szánkóra, amit énnekem kellet tartani, hogy le ne essen róla, ő meg húzott bennünket. Ezt követte néhány igen hosszúnak tűnő nap, amíg értemehettünk.
Boldogan segítettem a hazaszállításnál is, hiszen tudtam, hogy nagyon finom vacsorának nézek elébe. A kolbász szépen megfagyott az úton hazafele a - 20, - 25 fokos hidegben. Az étvágyam is megjött, miközben ölelgettem a szánkón a sok finomságot és szívtam magamba az illatát. Csak úgy ropogott a hó alattunk és gyönyörű fehér volt minden.
Drága nagymamám forró citromos teával várt bennünket és vacsorára mi mást ehettünk volna, mint zakuszkás kenyeret finom friss fagyos kolbásszal. 
 
Hozzávalók:
- 6 kg padlizsán tisztítva, ledarálva
- 2 kg paradicsompaprika kicsumázva, ledarálva
- 1 kg hagyma  ledarálva
- 2 liter paradicsomlé 
- 1 liter olaj 
- só ízlés szerint 
- törött bors ,babérlevél, pici cukor
- szalicil

Elkészítése:
A padlizsánt parázson vagy sütőben a legmagasabb fokozaton megsütöm, a fekete égett héjától megtisztítom, ledarálom. Olajon állandó kavargatás mellett felforralom. 
Párhuzamosan a ledarált paprikát, és a ledarált hagymát is külön - külön megdinsztelem fedő alatt. 
Mikor mind puha, hozzáöntöm, a paradicsomlevet, a babérlevelet, a borsot, a sót, a cukrot és a maradék olajat. Hozzávetőleg  fél órát együtt forralom óvatosan, mert nagyon spriccel.  Ha levettem a tűzről, hozzákeverek egy kevés szalicilt.  Még forrón előmelegített üvegekbe szedem, a tetejére egy kanálnyi forró olajat teszek, hogy elfedje. Csavaros fedővel jól lezárom.
Biztosabban eláll, ha dunsztolom is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése