2010. január 30., szombat

Rizsfelfújt vagy rizskoch

Bevallom nem tartozik a kedvenc édességeim közé, de néha mégis ráveszem magam, hogy változatosabb legyen az étrendünk.
Amit mellette láttok, azt a kisfiam zumónak nevezi. Állítólag Írországban ivott valami hasonlót és annyira bejött neki, hogy ő is elkezdte készíteni. Valójában natúr joghurt, afonya, eper, cukor összeturmixolva.
 
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 1 dl víz
- 22 dkg rizs
- 5 tojás
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- pici só
- 70 dkg magozott meggy
- 5 dkg vajű

Elkészítése:
A rizst a vízzel, pici sóval és cukorral elkevert tejben megfőzöm, illetve takarék lángon dúzzasztom. Sohasem kavargatom.
A tojássárgákat a vajjal és vaníliáscukorral kikeverem, majd a megfőtt rizshez adom. A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan ezt is a többi masszához keverem a 70 dkg-nyi meggyel együtt. Ha nincs friss vagy mirelit meggy, jó a befőtt is. Ez esetben természetesen leszűröm a levét.
Vajazott tepsibe közepes lángon készre sütöm.
Meggy helyett szenzációs a különböző gyümölcs ízű rahát is. Sajnos ez utóbbit ritkán tudom beszerezni. Általam eltett meggylekvárral vagy baracklekvárral kínálom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése