2010. január 9., szombat

Hordós vegyes savanyúság

Télire ennél egészségesebb és finomabb savanyúságot nem is tudok elképzelni. Nincs hőkezelve, nem teszek bele semmilyen tartósítószert.
Sajnos csak akkor jutott eszembe, hogy lefényképezzem, amikor már nem maradt más belőle, csak uborka, karfiol és káposzta. Jövőre igyekszem időben megörökíteni őket.
Hozzávalók:
- káposzta
- karfiol
- uborka
- zöld paradicsom
- egy kis félig érett görögdinnye
- almapaprika
- egy szál sárgarépa
- egy fej hagyma
- 1- 2 db torma
- egy csokor szárított kapor
- néhány szál szárított csombor
- só

Elkészítése:
A káposztát és a dinnyét nagyobb cikkekre vágom, a karfiolt rózsáira szedem, a többi hozzávalót egészben beledobálom egy közepes méretű hordóba. A kaprot, a csombort és a tormát a hordő aljára illetve a tetejére teszem.
A sót jól elkeverem a hideg vagy langyos vízben ( 1 liter vízhez kb.1,5- 2 ek. sót adok attól függően, hogy finom- vagy durva szemű só )
A sós vízzel felöntöm a hordót és kiteszem néhány napig az erkélyre ugyanúgy, ahogy a kovászos uborkát, hogy süsse a nap. Naponta leveszem a fedelét és levegőztetem egy kicsit. Tanácsos szeptember vége, október elején végezni ezt a műveletet, hogy a nap ne égessen már, de azért legyen még ereje.
Ha úgy látom, hogy már elkészült, behozom a kamrába vagy akinek van pincéje, az még jobb. Hideg helyen tárolom utána és így sokáig eláll.
Vigyázni kell a só mennyiségére, ugyanis, ha nem elég sós, akkor ellágyul az egész. Ha túl sós, akkor meg ehetetlen lesz, bár fogyasztás előtt le lehet mosni egy kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése