2010. január 31., vasárnap

Feketeerdő torta ( saját recept alapján )

Nagyon régen készítettem utoljára feketeerdő tortát, nem is emlékszem már, mikor. Ma ráértem és végülis két torta lett az egy tervemből.
Úgy tudom, hogy nevének köze nincs a Fekete- erdőhöz. Feltételezik, hogy  az ottani női népviselet színeiről kapta a nevét. A szoknyájuk fekete, mint a csokireszelék, a blúzuk fehér, mint a tejszínhab és a cseresznye olyan, mint a kalapjuk, ami fehér alapon piros diszítés.
Teljesen mindegy, hogy minek nevezzük és az is, hogy miről nevezték el. A lényeg az, hogy ez a torta egy nagyon könnyed, különleges desszert, amivel bármikor szívesen elnyomtatjuk az ebédet.
 
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg cukor
- 6 tojás
- 5 dkg kakaó
- 14 dkg liszt
- 1 sütőpor
Krémhez: 
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 2 zacskó habtejszín
- 6 ek cukor
- 1 vaníliásculor
- meggy dzsem
- ét- és tejcsokoládé

Elkészítése:
A vajat a cukorral a kakóval és a tojások sárgájával  habosra kavarom. Hozzáadom a 14 dkg lisztet, a 6 tojás habját és a sütőport. Könnyedén összekeverem és egy magasabb jénai edénybe öntöm, amit előzőleg kikenek vajjal és pici lesztet szórok bele. Előmelegített sütőben közepes lángon szépen megsütöm.
Ha kihül három részre vágom. 
Miközben sül meg majd hűl, elkészítem a tölteléket. Egy nagy üveg  magozott meggybefőttnek leszűröm a levét. A meggyet félreteszem, a pudingot tej helyett a meggybefőtt levével ( fél liter ) és  4 ek cukorral és a vaníliáscukorral megfőzöm. Azt is hagyom kihülni. Csepegtetek bele néhány csepp rum aromát.
Felverem a habtejszínt két evőkanál porcukorral. Két kis csomag habfixálót keverek bele a vége fele.
A már kihült lapokat megkenem nagyon vékonyan házi meggy dzsemmel. Erre jön a puding, amit sűrűn telszórok meggy szemekkel. Betakarom tejszínhabbal és jöhet a következő emelet. A legfelső lapot bekenem dzsemmel és erre teszem a tejszínhabot és meggyszemekkel diszítem. A közepére étcsokit és tejcsokit reszelek gazdagon.
Három négy órára mehet a hűtőbe, aztán már csak a fénykép alapján tudjuk megítélni, hogy milyen is volt......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése