2012. október 8., hétfő

Ébredj a lustaságból!

" Te lusta, menj el a hangyához, nézd meg, hogy mit csinál és akkor bölcs leszel:
Nincsen főnöke, nincs, aki öszökélné vagy parancsolna neki,
nyáron mégis megszerzi élelmét, aratás idején összegyűjti eledelét.
S te lusta, meddig akarsz még heverészni? Mikor akarsz végre fölkelni álmodból?
Még egy kis alvás, még egy kis szendergés, keresztbefont karral még egy kis pihanés!
Így rád tör a szegénység, mint az útonálló, s mint valami koldus, a nyomor."
Példabeszédek 6; 6- 11
2012 Balatonfüred

2012. szeptember 28., péntek

Csirkehús pástétom

Marica atom fincsi pástétomja. Valahányszor elkészítem, nagy szeretettel gondolok rá és azokra a napokra, amikor gondoskodó szerető szárnyai alá gyűjti a nagy családot, és együtt lehetünk mindannyian. Köszönet érte Marica!!!!!!
Nagyon kedvelem a kreatív ételeit. A művészi hajlamai a konyhában is megnyilvánulnak. Ételei szinte minden érzékszervünkre egyforma erővel hatnak. Illatuk, szépségük, ízük................mind, mind megérne egy mesét. Mindez olyan környezetben, amelyiknek minden kis négyzetcentimétere az ő keze munkáját dicséri.
 Hozzávalók:

- 2 db hagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 60 dkg csirkemellfilé
- 3 db főtt tojás
- borsikafű
- köménymag
- tejföl
- majonéz
- mustár
-só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A hagymát apróra vágom, és olajon megdinsztelem, hozzáadom az apróra vágott paprikát, kockára vágott húst. Sózom, borsózom, és csirkepörkölet készítek belőle. Az apróra vágott paradicsomot is beledobom, és további fűszereket: borsikafüvet, őrölt köményt, pirospaprikát adok hozzá.
Ha kész, összeturmixolom 3 db főtt tojással és tejföllel ízlés szerinti mennyiségben. Pici majonéz és mustár is sokat segít a pástétom minőségén.


Dicsőséges átváltozás

" Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az ÚR dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az ÚR lelke által dicsőségről dicsőségre."
2 Korintus 3; 18
2012. Tihany

2012. szeptember 23., vasárnap

Mákos- köményes és sajtos kiflik

Ez az a fajta kifli, amit nem érdemes előre megsütni, mert frissen a legfinomabb. Olyant lehet csinálni, hogy este összeállítom,megkelesztem, majd reggelig a nyers tésztát egy zacskóba teszem és a hűtőben tárolom. Reggel csak kinyújtom, megkenegetem és sütöm. Mire felébred a család, már illatozik is a friss meleg péksütemény.
- 1 kg liszt
- 6 dl tej+ szükség szerint lehet még pótolni 1- 2 dl- vel
- 2 dl olaj
- 2 kocka élesztő
- 1 ek+ 1 tk só
- 1 teáskanál cukor
- pici margarin a tekeréshez
- 1 tojás a kenegetéshez
- magvak

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom, teszek bele egy teáskanál cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Megfuttatom egy kicsit ily módon. A lisztet egy nagyobb tálba beleszitálom. Hozzáadom az olajat, a sót és a megfuttatott élesztőt a tejjel. Jól összedolgozom, majd egy konyharuhával letakarva langyos helyen szépen megkelesztem. A megkelt tésztát 5 egyenlő részre osztom. Mindegyiket kör alakúra nyújtom ki, majd 16 cikket vágok belőle. Így összesen 80 db kiflicskét tudok készíteni belőle.
A körcikkek íves végére egy körömnyi nagyságú vajat vagy margarint teszek, majd elkezdem feltekerni a csúcsa fele. Vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, és még kelesztem 20- 30 percig. Megkenem egész felvert tojással, és megszórom tetszés szerint magvakkal.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 perc alatt szépen megsül. Két nagy tepsivel lesz belőle.

Sok sok családösszetartó közösen elfogyasztott finomságokból álló étkezést kívánok minden kedves olvasónak!!!

Isten örök beszéde

" Megszáradt a fű, elhullt a virág; de Istenünk beszéde mindörökre megmarad."
Ézsaiás könyve 40; 8
2012. Tihany