2012. szeptember 23., vasárnap

Mákos- köményes és sajtos kiflik

Ez az a fajta kifli, amit nem érdemes előre megsütni, mert frissen a legfinomabb. Olyant lehet csinálni, hogy este összeállítom,megkelesztem, majd reggelig a nyers tésztát egy zacskóba teszem és a hűtőben tárolom. Reggel csak kinyújtom, megkenegetem és sütöm. Mire felébred a család, már illatozik is a friss meleg péksütemény.
- 1 kg liszt
- 6 dl tej+ szükség szerint lehet még pótolni 1- 2 dl- vel
- 2 dl olaj
- 2 kocka élesztő
- 1 ek+ 1 tk só
- 1 teáskanál cukor
- pici margarin a tekeréshez
- 1 tojás a kenegetéshez
- magvak

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom, teszek bele egy teáskanál cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Megfuttatom egy kicsit ily módon. A lisztet egy nagyobb tálba beleszitálom. Hozzáadom az olajat, a sót és a megfuttatott élesztőt a tejjel. Jól összedolgozom, majd egy konyharuhával letakarva langyos helyen szépen megkelesztem. A megkelt tésztát 5 egyenlő részre osztom. Mindegyiket kör alakúra nyújtom ki, majd 16 cikket vágok belőle. Így összesen 80 db kiflicskét tudok készíteni belőle.
A körcikkek íves végére egy körömnyi nagyságú vajat vagy margarint teszek, majd elkezdem feltekerni a csúcsa fele. Vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, és még kelesztem 20- 30 percig. Megkenem egész felvert tojással, és megszórom tetszés szerint magvakkal.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 perc alatt szépen megsül. Két nagy tepsivel lesz belőle.

Sok sok családösszetartó közösen elfogyasztott finomságokból álló étkezést kívánok minden kedves olvasónak!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése