2023. október 30., hétfő

Vásárhelyi lakodalmas perec (mennyei finomság)

A finom sós aprósütemény kifinomult eleganciával és ízgazdagsággal örvendezteti meg az ízlelőbimbóinkat. Az ízek és textúrák összhangja csodálatos élményt jelent minden harapás után.

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 tojás
- 2 csomag szárított élesztő
- 1 púpos evőkanál só
- 1 csapott ek cukor
- 1, 5 dl tej
- 40 dkg kacsa zsír ( házilag olvasztott)

Elkészítése:
A tejet a cukorral meglangyosítom, és beleszórom a szárított élesztőt. (Én most mandulatejet használtam Dóri tejérzékenysége miatt.) Kicsit megfuttatom. Egy nagyobb tálba öntöm az 1 kg lisztet, a púpos evőkanál sót,  a 40 dkg kacsazsírt (ez adja meg a jellegzetes ízét), és a megfuttatott élesztős tejet. Szükséges a púpos evőkanál só, mert attól lesz nagyon kellemes íze a pereckéknek. Hozzáadom a 2 tojást, majd addig gyúrom, amíg homogén massza lesz belőle, és szépen leválik az edény faláról. 
A tepsiket ( 3- 4 db) kibélelem sütőpapírral, majd azonnal elkezdem a pereckék készítését, ami elég hosszú időt vesz igénybe. Érdemes családi körben, beszélgetés közben tekergetni őket vagy valami nagyon kellemes zene kíséretében, mert bizony órákig is eltarthat.
Nos én úgy készítem, hogy letépek egy kis darabkát a tésztából, és vékony kis pálcikát sodrok belőle, majd az ujjam köré tekerve kis karikát formálok belőle. Könnyen kezelhető gyurmaszerű az állaga, nem kell félni, hogy a kezünkhöz ragad. A kis karikákat a tepsibe teszem elég közel egymáshoz, majd tojássárgájával lekenem és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó- felső fokozat). Kb 25- 30 perc alatt sárgára sütöm. Figyelni kell közben, nehogy barnára süssük, mert akkor kellemetlen rántás íze lesz. 
Isteni finomak a kis pereckék. Ellenállhatatlan ízét a kacsazsír és a só adja. Nem lehet abbahagyni, ha egyszer elkezdi az ember.

Az ember tervez, Isten irányít

 "Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR igazítja járását." Példabeszédek 16; 9


2023_09_Szlovénia_Ljubljana_Az egyik sárkány a Zmajski hídon

2023. október 8., vasárnap

Gesztenyés és lekváros tekercs

 Az élet maga egy csoda. Létezésünk, és az hogy itt vagyunk mindennél nagyobb ajándék.

Hozzávalók:

- 6 db tojás

- 6 ek cukor

- 6 ek liszt

- fél csomag sütőpor

- csipet só

- 2 ek olaj

- egy csomag gesztenyepüré

- 2 dl habtejszin

- házi sárgabarack lekvár

Elkészítése:

Hagyományos piskótához felverem a tojásokat a cukorral, csipet sóval. Én nem választom külön a fehérjét és a sárgáját, a robotgép gyönyörű habot ver belőle. Nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, és két lapot sütök a masszából. Még langyosan leszedem a piskótáról a sütőpapírt, és feltekerem. Ha kihűlt, megkenem a töltelékkel. Ehhez a tejszínből egy kanál cukorral habot verek, és összekeverem a gesztenyepürével. Kevés rum esszenciát öntök hozzá, és mehet a tekercsbe. Néhány szem lecsöpögtetett meggykompótot szórok rá, és feltekerem. A másik piskótalapot pedig házi sárgabarack lekvárral kenem meg, és úgy tekerem fel. A gesztenyés tekercs tetejére csokimáz került, amelyhez étcsokit olvasztottam egy kevés habtejszínnel.

Az igazság Lelke és az engedelmesség

 "Ha szerettek engem, engedelmeskedni fogtok a parancsaimnak. Én pedig kérni fogom az Atyát, és Ő egy másik Segítőt küld nektek, aki örökre veletek marad. Ő az Igazság Lelke, akit a hitetlenek világa nem tud befogadni, mert ők nem látják, és nem ismerik fel. Ti azonban megismeritek és felismeritek őt, mert veletek együtt fog lakni, sőt bennetek él majd." János 14; 15- 17

2022_09_Horvátország

2023. szeptember 24., vasárnap

Ananászos csirke

Ősz van, a kedvenc évszakom. Az ősz a természet festői alkotása, amikor a föld mutatja a véghetetlen gazdagságát a szüretben és a színekben egyaránt. Ilyenkor az égbolt ragyogó kékje a nap sugarainak tánca közben a legcsodálatosabb. Az őszi esték hosszabbak, és a csillagok a tiszta égen még ragyogóbbak, mintha csak a békesség üzenetét hordoznák. Az ősz az emlékek időszaka, amikor a régmúlt melegsége és a jövő reményei egyaránt körülölelik a szívünket.
Hozzávalók:
- szeletelt csirkemellfilé
- szeletelt ananász konzerv
- mozarella szeletek vagy fehér cheddar
- vörös cheddar
- só, bors, olaj
 
Elkészítése:
A csirkemell szeleteket sóval, borssal, olajjal jól bedörzsölöm, majd állni hagyom minimum fél órát, de az sem baj, ha egy éjszakán át. Ezután egy kevés olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalát enyhén megsütöm (kb. 3- 3 percig). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a hús szeleteket, majd mindegyikre teszek egy- egy ananász karikát, egy szelet mozarellát vagy fehér cheddar sajtot, illetve díszítésként egy- egy kocka vörös cheddar sajtot. Előmelegített sütőbe tolom, és még sütöm kb. 15- 20 percig, amíg a sajtok szépen ráolvadnak.
Kukoricás rizzsel és hasábburgonyával tálalom. Márk mazsolás rizzsel kedveli.