2023. október 30., hétfő

Vásárhelyi lakodalmas perec (mennyei finomság)

A finom sós aprósütemény kifinomult eleganciával és ízgazdagsággal örvendezteti meg az ízlelőbimbóinkat. Az ízek és textúrák összhangja csodálatos élményt jelent minden harapás után.

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 tojás
- 2 csomag szárított élesztő
- 1 púpos evőkanál só
- 1 csapott ek cukor
- 1, 5 dl tej
- 40 dkg kacsa zsír ( házilag olvasztott)

Elkészítése:
A tejet a cukorral meglangyosítom, és beleszórom a szárított élesztőt. (Én most mandulatejet használtam Dóri tejérzékenysége miatt.) Kicsit megfuttatom. Egy nagyobb tálba öntöm az 1 kg lisztet, a púpos evőkanál sót,  a 40 dkg kacsazsírt (ez adja meg a jellegzetes ízét), és a megfuttatott élesztős tejet. Szükséges a púpos evőkanál só, mert attól lesz nagyon kellemes íze a pereckéknek. Hozzáadom a 2 tojást, majd addig gyúrom, amíg homogén massza lesz belőle, és szépen leválik az edény faláról. 
A tepsiket ( 3- 4 db) kibélelem sütőpapírral, majd azonnal elkezdem a pereckék készítését, ami elég hosszú időt vesz igénybe. Érdemes családi körben, beszélgetés közben tekergetni őket vagy valami nagyon kellemes zene kíséretében, mert bizony órákig is eltarthat.
Nos én úgy készítem, hogy letépek egy kis darabkát a tésztából, és vékony kis pálcikát sodrok belőle, majd az ujjam köré tekerve kis karikát formálok belőle. Könnyen kezelhető gyurmaszerű az állaga, nem kell félni, hogy a kezünkhöz ragad. A kis karikákat a tepsibe teszem elég közel egymáshoz, majd tojássárgájával lekenem és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó- felső fokozat). Kb 25- 30 perc alatt sárgára sütöm. Figyelni kell közben, nehogy barnára süssük, mert akkor kellemetlen rántás íze lesz. 
Isteni finomak a kis pereckék. Ellenállhatatlan ízét a kacsazsír és a só adja. Nem lehet abbahagyni, ha egyszer elkezdi az ember.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése