2011. április 20., szerda

A bennünk lévő űr

"Minden ember szívében van egy Isten alkotta űr, amelyet semmilyen teremtett dolog nem képes betölteni, egyedül csak a Teremtő Isten, akit Jézus Krisztus által ismerünk."
(Blaise Pascal)

2011. április 18., hétfő

Gyors bonbon Gábor szülinapjára

Hát való igaz, hogy gyorsnak kellett lennem, mint mindig, de megérte. Gábor mindig őszintén tud örülni egy kis édességnek. Kicsit csúszva teszem fel a receptet, de április 5- én nem sikerült.
Eredetileg kekszpor nélkül terveztem, de az idő rövidsége miatt nem szilárdult volna meg a kis jelképes ajándékom. Kétségbe is estem rendesen. De egy ilyen apróság nem foghat ki rajtam:-)
Hozzávalók:
- 1,5 dl habtejszín
- 20 dkg keserű csoki
- 3 dkg vaj
- 15 dkg aszalt szilva
- 1, 5 ek instant kávé
- kekszpor amennyit felvesz

Elkészítése:
A habtejszínt felmelegítem, beletördelem a csokit, hozzáadom a vajat és az instant kávét. Nem főzöm, csak összeolvasztom a hozzávalókat. Az aszalt szilvát feldarabolom, belekeverem és annyi kekszporral gyúrom össze, amennyi szükséges ahhoz, hogy golyócskákat tudjak formázni a masszából.
Mignon papírba helyezem, díszítem és máris lehet örömöt okozni vele.

Kati szelet

Március 10 -re készítettem névnapom alkalmából, hogy megkínálhassam a lányokat vele. Remélem, ízlett nekik!
Ez egy közel 30 éves recept. Bocsánat, pontosabban közel 30 éve ennek a receptnek az alapján készítem a Kati szeletet. Úgy emlékszem, Vizenthal Gabitól kaptam.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 tojás sárgája
- tejföl

Krémhez:
- 1 kisütött tésztalap
- 2- 3 ek házi sárgabarack lekvár
- 2 ek kakaó
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- rum eszenc

Glazúrhoz:
- 3 tojás fehérje
- 15 dkg cukor
- néhány csepp citromlé

Elkészítése:
A lisztből, a vajból, cukorból, sütőporból, tojások sárgájából tejföl hozzáadásával egy közepesen lágy tésztát gyúrok. Tejfölt szükség szerinti mennyiségben adok hozzá.
3 részre osztom a tésztát, kinyújtom és a tepsi hátán sütőpapíron 3 lapot sütök belőle.
Az egyik lapot, amelyik a legvastagabbra sikeredettet, összetördelem egy mély tálba. Egy kevés tejjel nyakon öntöm, hogy ázzon meg egy kicsit. Hozzáadok 2 ek házi sárgabarack lekvárt, 2 evőkanál kakaót, 15 dkg porcukrot, 20 dkg vajat, vaníliás cukrot és rum aromát fél üvegcsényit.
Mindezt jól összekavarom és megtöltöm vele a lapokat.
A tetejére cukormázt kenek. A 3 tojásnak a fehérjéből 15 dkg cukorral gőz fölött kemény habot verek. Néhány csepp citromot keverek bele és még melegen rákenem a legfelső lapra. Másnapig hideg helyen pihentetem a sütit és csak utána szeletelem.

Csak bocsáss meg!

"Ha megbocsátjátok az embereknek vétkeiket, megbocsát néktek is mennyei Atyátok."
(Máté 6,14)

2011. április 14., csütörtök

Vadrizses- gombás szelet

Mire jó, ha az ember a barátnőjével szőnyeget és függönyt keres? Hát arra is pédául, hogy bemenjen a Diego melletti élelmiszer diszkontba és megtalálja ezt a rizses csodát.
Nagyon megtetszett ez a vadrizses, barnarizses kombináció. Vettem is egy csomaggal belőle. Tipikusan az az eset, amikor megvan a patkó és lovat veszek hozzá című történt.
Terveznem kellett tehát valami hozzáillő ételt. Ez lett belőle.
Mondanom sem kell, Magdinak nem vettünk se függönyt se szőnyeget....
Hozzávalók:
- csirkemellfilé
- só, bors, csirkehús fűszerkeverék
- gomba
- 1 fej hagyma
- liszt, só, bors
- tejföl vagy tejszín
- pici liszt
- pici olaj
- savanyúság

Elkészítése:
A rizst két és félszeres sós, picit olajos vízben főni teszem. Először hagyom felfőni majd ahogy elérte a forráspontot, leveszem minimumra és befedve hagyom, hogy puhuljon meg a saját gőzében.
A gombát egy kis pirított hagymán megdinsztelem. Megszórom liszttel, pici paprikával, sózom, borsózom és felöntöm tejszínnel vagy tejföllel és vízzel. Állandó kavarás mellett besűrítem.
A húst sózom, borsózom, fűszerezem és hirtelen megsütöm mindkét felét. A képen látható módon tálalom.