Hozzávalók:
- káposzta
- só
- kapor, csombor (borsikafű)
- víz
Elkészítése:
Én az 5 literes üveghez 2 nagy fej káposztát vettem. A külső leveleit eldobom, négybe vágom és lereszelem.
Az üveg aljára 2- 3 szál csombort ( borsikafű) és 1 kis csokor kaprot teszek egészben. Rárakom a reszelt káposztát. Feltöltöm hideg sós vízzel, hogy ellepje. Egy és fél kanál sót adok literenként a vízhez, jól elkeverem és addig ismétlem, amíg el nem lepi a káposztát. A tetejére ismét 2- 3 szál csombor és egy kis csokor kapor. Fél zsemlét vagy kis darabka kenyeret teszek a tetejére, amit másnap vagy harmadnap leveszek róla.
Lefedem az üveget egy tányérral és kiteszem a napra az erkélyre. 3-4 nap szükséges neki a beéréshez. Ha kész, egy nagyon kellemes ízű savanyított káposztát kapunk, aminek a leve is " orvosság ".
A csombor kihagyhatatlan, mert az adja a különleges ízét az egésznek, no meg a kapor. Semmi más fűszer nem kell bele!!!