2010. július 6., kedd

Sarvalt káposzta

Tudomásom szerint erdélyi specialitás, de bátran ajánlom mindenkinek, mert nincs ennél finomabb káposzta saláta. Hatalmas előnye, hogy nincs benne tartósítószer, nincs benne ecet és nem hőkezelt. Rengeteg a C vitamin tartalma, 3- 4 nap alatt elkészül  és valami szenzációs!!!!!!
Hozzávalók:
- káposzta
- só
- kapor, csombor (borsikafű)
- víz

Elkészítése:
Én az 5 literes üveghez 2 nagy fej káposztát vettem. A külső leveleit eldobom, négybe vágom és lereszelem.
Az üveg aljára 2- 3 szál csombort ( borsikafű) és 1 kis csokor kaprot teszek egészben. Rárakom a reszelt káposztát. Feltöltöm hideg sós vízzel, hogy ellepje. Egy és fél kanál sót adok literenként a vízhez, jól elkeverem és addig ismétlem, amíg el nem lepi a káposztát. A tetejére ismét 2- 3 szál csombor és egy kis csokor kapor. Fél zsemlét vagy kis darabka kenyeret teszek a tetejére, amit másnap vagy harmadnap leveszek róla.
Lefedem az üveget egy tányérral és kiteszem a napra az erkélyre. 3-4 nap szükséges neki a beéréshez. Ha kész, egy nagyon kellemes ízű savanyított káposztát kapunk, aminek a leve is " orvosság ".
A csombor kihagyhatatlan, mert az adja a különleges ízét az egésznek, no meg a kapor. Semmi más fűszer nem kell bele!!!

Keressétek Isten országát

"Keressétek elõször Istennek országát, és az Õ igazságát; és ezek mind megadatnak néktek" - tanítja Krisztus a Hegyi Beszédben.

2010. július 4., vasárnap

Teljes kiőrlésű spagetti, zöldségekkel és flekkennel

Véééééééééégre, ízlett a teljes kiőrlésű spagetti mindenkinek!!!! Nagyon örülök, hogy megnyertem a csapatot:-) Márk természetesen a zöldségeket nem ette, de kapott helyette sültkrumplit és nagyon sok húst.
 Hozzávalók:
- 50 dkg teljeskiőrlésű spagetti
-1 nagy fej hagyma
- 1 db padlizsán
- 1 db cukkini
- 4 db tv paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- koriander
- őrölt kömény
- só, bors
- szójaszósz
- csirkemellfilé
- só, bors, csirkehús fűszerkeverék

Elkészítése:
A spagetit sós vízben megfőzöm, leszűröm. A zöldségeket kockára darabolom és hirtelen megsütöm egy kevés olajon. Fűszerezem őrölt köménnyel, fokhagymával, sóval, borssal, korianderrel meg még ami eszembe jut.
A húst szépen felszeletelem, ízlés szerint fűszerezem és kisütöm. A tányéron szójaszósszal még jól meglocsolom és már kész is a finom ebéd.

Meggy dzsem és sárgabarack lekvár eltevése

Különleges élmény volt számomra mindig az eltevések ideje. Segítettem az előkészületekben az nagymamámnak és közben beszélgettünk mindenről, amit csak el lehet képzelni. Valójában ez volt az legérdekesebb része a dolognak. Nagyon értékesek voltak azok a beszélgetések. Mai napig is azokból élek. Észre sem vettem, hogy közben hogy nevelt. Fölvetettem egy témát és ahogyan elmondta a véleményét, ahogyan hozzászólt, az maga volt az online nevelés. Sokszor eszembe jut az aktív hallgatása. Soha nem éreztem azt, hogy esetleg únná azt, amit mondok . Figyelmesen végighallgatott és mindig tudott valami értékes dolgot mondani, ami nem volt kioktató vagy lebecsülő. Csak úgy szívtam magamba minden egyes szavát.
Visszatérve a lekvárfőzésre, én merőben másképp főzöm, mint ő. A barackot nem hámozom meg, mert nem tarom érdemesnek, hiszen nem kiállításra készül. Valójában időm nincs no meg sajnálom is kidobni a héját. Azonkívül ő hosszabb ideig főzte én meg 1 perc és 3 perc között.
A lényeg, hogy a hatás ugyanaz mindkét esetben.
 Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1,25 kg magozott gyümölcs
- 0,50 kg cukor
- fél citrom leve vagy egy kanál citromsav
- 1 csomag Dzsem fix exra 2:1

Elkészítése:
A barackot és a meggyet kimagozom. Még hidegen összekeverem a cukorral és a Dzsem fixszel majd odateszem főni. A barackot most turmixolom, mert elég éretlen. A meggyet egészben hagyom. Belecsavarom a citrom levét vagy a citromsavat. Forrástól számítva 1 percig főzöm állandó kevergetés mellett.
Még forrón üvegekbe szedem, befedem és 5 percre fejjel lefele állítom őket.
Én soha nem dunsztolom. Be velük a kamrába minél hamarabb, hogy gyönyörködhessek bennük.
Ma 7 kg sárgabarackot és 5 kg meggyet tettem el.
Márk sütött palacsintát és a friss lekvárral ettük.

Szabadság

"Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; megismeritek az
igazságot, és az igazság megszabadít titeket." 
János evangéliuma 8:31-32